A Miamiban élő meleg életvezetési tanácsadó 60 napos análszex moratóriumot hirdetett ki december 30-án. Állítja, hogy egy kis szünet javítja az önbecsülést, és növeli az önbizalmat. Mindezt az agy és a test, a férfiasság kapcsolatával magyarázza.

A Miamiban élő Paul Angelo esküszik arra, hogy az análszex a befogadó fél önbecsülésére nincs jó hatással. Angelo 2011. december 30-án 60 napos anál moratóriumot hirdetett ki, mert szerinte jót tenne a melegeknek, ha két hónapig hanyagolnák az análszexet. Az egyáltalán nem keresztény erkölcsű férfi egyébként melegek életvezetési tanácsadásával, társkereséssel foglalkozik, a 40 év felettiekre specializálódott. Szakmai véleménye, miszerint sokat javítana a homoszexuálisok önbizalomhiányán, önbecsülésén az análszex mellőzése. Ahogy ő fogalmazta meg a Yahoon megjelent írásában, az análszex tudatalatti szinten rombolja a befogadó fél önbecsülését. Mindezt az NLP-vel (neuro-lingvisztikus programozás) magyarázza. "Az NLP-től tudjuk, hogy egy ember gondolkodását erősen befolyásolja a test pozíciója. A leggyorsabb módja annak, hogy hamar elérje valaki az elégedettségi szintet és önbecsülését, ha összehangolja a kettőt, a test pozícióját és a gondolkodást" – írta.

Angelo szerint a férfiak másként viselkednek mint a nők, a viselkedésükkel társított férfiasság és erő fontos, így ha kap egy jelet a test, ami meghatározhatja a férfiasságot, a személy összezavarodhat. Az análszex nem a melegek kiváltsága, hetero férfiak is kérnek ilyesmit nőjüktől, és számos nő is űzi, így ha a tézisben bárki többet lát a hülyeségnél, ne örüljön annyira. Jóval többen érintettek a témában, mint amennyire hiszi az ember.

Általánosságban él az a tévhit, hogy főleg a melegek análoznak, közel velük azonos számban pedig az amerikai tinédzserek, persze azért, hogy szüzek maradjanak, és a hetero párok csak ezután következnek, azonban egy amerikai kutatás szerint egész más a sorrend.

Az amerikai Center for Disease Control kutatása szerint valóban egyre népszerűbb az análszex a 45 év alatti heteroszexuálisok körében. A megkérdezett ezer főnyi 15 és 44 év közöttiek majdnem fele próbálta már legalább egyszer az análszexet, 2006-ról 2008-ra a százalékos arányok nőttek. Meglepő módon a kutatás szerint a leszbikusok sem maradnak el az análszexelők sorában, a tanulmány szerint a megkérdezett, azonos nemüket szerető nők 12%-a válaszolta azt, hogy próbálta már. Szemben a melegekkel, akiknek mindössze 5,8%-a szexelt análisan.

Az elmúlt tíz év adatait nézve pedig húsz százalékkal ugrott meg összességében az análszexelők száma. Hogy a fiatalok körében mennyire lehet népszerű az análszex, kikövetkeztehető Naomi Wolf, a dél-kaliforniai egyetemi egészségügyi szakemberének nyilatkozatából. Wolf 2011 márciusában azt mondta a The Age-nek, hogy míg korábban évente egyszer fordultak hozzá az egyetemisták az análszex kérdéseivel, az elmúlt egy évben ez havi egyre ugrott. Állítása szerint egyre több női hallgató fordult hozzá az anális fisszúra problémával, azaz a végbélrepedéssel.