Az internetes pornófogyasztás olyan abszurd eseteket tud szülni, mint egy Jamie nevű brit fiúé, aki 13 éves, és regisztrált szexuális bűnöző, mert gyerekpornót találtak a számítógépén. A szakemberek szerint a szexualitásról alkotott kép erősen torzulhat a fiatalkori túlzott pornónézéstől, Jamie például nem mer lányokkal ismerkedni, mert folyton bevillannak neki a durva képek a pornókból.

“Először egy kicsit ijesztőnek és gusztustalannak tűnt. Nem tudtam, hogy emberek ilyesmit tudnak egymással csinálni, és egy csomó durva közeli is volt. De viccesen éreztem magam tőle, a képek pedig ott motoszkáltak utána a fejemben” - idézte a 13 éves Jamie (nem ez a valódi neve) szavait a Daily Mail. Jamie 10 éves volt, amikor először látott életében pornót, egy osztálytársa hívta át magához, hogy megmutasson neki néhány vicces képet. Azóta gyakorlatilag pornófüggő lett.

“Az egyik oldal elvezetett egy másik oldalhoz, aztán azon vettem észre magam, hogy egyre furcsább és furcsább dolgokat nézek, amiket korábban még csak el sem tudtam volna képzelni, állatokat, gyerekeket, szurkálást, fojtogatást. Nem jöttem ki a szobámból, nem találkoztam a barátaimmal, mert amikor nem néztem pornót, akkor minden vágyam csak az volt, hogy újabb és újabb pornót találjak” - mesélte Jamie. A dolog azután derült ki, hogy a rendőrség csöngetett egyik nap Jamie-éknél, hogy a házukból valaki gyerekpornót nézett.

A legtöbb pornót a 12-17 évesek nézik

Hamar kiderült, hogy Jamie volt az, úgyhogy 13 évesen, úgy, hogy korábban még csak nem is csókolózott, barátnője sem volt, regisztrált szexuális bűnöző lett. A szülei pedig, akik semmit sem vettek észre fiuk szokásaiból, még akkor sem, amikor elkezdtek romlani az iskolai jegyei, elvitték a kevés brit terápiás hely egyikére, a londoni Portman klinikára, ahol a pornófogyasztásról próbálnak valakit leszoktatni. A klinika egyik szakembere arra panaszkodott a Daily Mailnek, hogy tavaly csak Észak-Londonból 50 fiatalkorú páciensük volt, a számuk évről évre nő, és egyrészt nagyon kevés helyen tudnak velük szakszerűen foglalkozni az országban, másrészt a felméréseik szerint az internetes pornófogyasztás nagy részét a 12-17 éves korosztály termeli ki, mégsem tudnak elég támogatást szerezni a probléma kezelésére.

Azokban a fiatalokban, akik ebben a korosztályban néznek sok pornót, a felnőtteknek szánt, a pornódömping miatt sokszor a sokkhatás és az érdekesség kedvéért nagyon durva képek mély nyomokat hagyhatnak. “Még mindig azt gondolom, hogy sosem lesz rendes barátnőm, mert a képek még mindig bevillannak néha. Néha szeretnék üvölteni, hogy 'Elég volt, elég volt!', de néha sehogy sem tudom őket kiverni a fejemből” - mondta Jamie.

Könnyen torzulhat a szexualitásról alkotott kép

Jamie még a jobbik eset, a lapnak nyilatkozó terapeuta számos olyan esetről számolt be, amelyben fiatal gyerekek azért követtek el mondjuk nemi erőszakot, vagy bántalmazták valamelyik társukat, mert nem tudták kiélni az internetes pornó miatt felkorbácsolódott fantáziájukat.

A szakember figyelmeztetett, hogy a probléma nem az internetes pornóval van alapvetően, hanem azzal, hogy a könnyen hozzáférhető durva szex felerősít olyan fantáziákat, amik esetleg enélkül szépen elmúltak volna egy egyénben. Felidézte a 12 éves Paul esetét, aki azután került hozzá, hogy az iskolában mindenkinek mutogatta a nemi szervét, az osztálytársaitól kezdve a tanáraiig. Hamar kiderült, hogy ő is rengeteg pornót nézett. A szakember szerint a szülők sokszor tehetetlenek, és nem is igazán merik leellenőrizni, hogy mi folyik a gyerekeik hálószobájában, mert nem akarnak kellemetlen, kínos dolgokkal szembesülni.

A mai világban a fiatal fiúk első szexuális élményét szinte biztos, hogy a pornó nyújtja. Ez határozza vagy határozhatja meg, hogy később mit gondol a nőkről, egy párkapcsolatról, a szexről. Ezért is fontos a szakember szerint tisztában lenni azzal, hogy mikkel találkozhat egy fiatal iszonyú könnyen, ha csak annyit ír be a keresőbe, hogy szex.

Ráadásul az internetes pornó, de valószínűleg részben a közösségi oldalak miatt is egyre népszerűbb a leselkedés a fiatalok körében, amikor nem is érzik fontosnak, hogy fizikailag egy-egy történés részesei legyenek, megelégszenek azzal, ha látják a dolgot, sőt ez okoz nekik örömet.

Interneten könnyen jön az öröm

A cikk hivatkozik egy, az Oxfordon végzett tanulmányra, ami azt mutatta ki, hogy a könnyen elérhető jutalom, amit mondjuk az internetes pornó nyújt a kielégülés formájában, nagyon felboríthatja a kialakulóban lévő párkapcsolatokat. A fiatalokra vetítve ez a dolog úgy néz ki, hogy minek menjen ki ismerkedni a kortársai közé, visszautasításokat kapni, ha otthon néhány kattintás után megvan az öröm.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a gyerekeinket felügyelet és minden kontroll nélkül hagyni internetezni, különösen abban a korban, amikor nyitottak lesznek a szexualitásra, körülbelül akkora felelőtlenség, mint bekötött szemmel átküldeni őket az úttesten.

“A 70-es, 80-as években azt szajkózták a szülőknek, hogy tegyék fel maguknak azt a kérdést, hogy 'Hol van a gyerekem?'. Amit ma kéne a szülőknek kérdezniük, az, hogy 'Tudom, hogy milyen oldalt böngész a gyerekem?' - emlékeztetett a szakember a beállt változásokra.