Ha a szexről van szó, a csajok képesek bolhából elefántot csinálni: kikészülnek, ha a pasijuk pornót néz, egyből kombinálnak, ha a pasijuk bealszik az ágyjelenet után, csesztetik, mert korábban sok nője volt, és nem értik, miért nem elég a punci, miért kell az análszex. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb hisztiforrást.

Ha pornót néz a pasi

Valóságos panaszáradat lepi el a magyar fórumokat is azzal kapcsolatban, hogy a férfiak hiába vannak komoly kapcsolatban, titokban pornófilmet néznek. A jelenség sok nőt teljesen kikészít, állításuk szerint önértékelési problémát okoz, és úgy érzik, hogy partnerük megcsalja őket. Az igazság viszont az, hogy az a nő, akinek ez a dolog problémát okoz, eleve önértékelési gondokkal küzd, az meg, hogy ez olyan, mintha megcsalás lenne, nemcsak hogy erős túlzás, de egyáltalán nem is igaz.

"Minden pasi néz pornót. A nők kevésbé. Ennek az az elsődleges oka, hogy a nők nem indulnak be a látványra, a férfi viszont igen" – mondta a Velvetnek dr. Csides Kata szexuálpszichológus, akinek tapasztalata szerint némelyeknek eszükbe is jut, hogy a filmen látott nővel tennének egy kanyart. "Azért nézik. De ez nem megcsalás. Hűséget fogadhat a férfi, de vakságot nem. Nem kell kétségbe esni, ha felfedezzük, hogy a párunk pornót néz. Inkább beszéljük meg vele, hogy mit hiányol kettőnk kapcsolatából. A baj ott kezdődik, ha csak a pornóra képes felizgulni és nem ránk. Ott már kemény függésről beszélünk és feltétlenül segítséget kell kérni egy szakembertől".

A pornó tehát a férfiak számára csak egy eszköz, tenni sem igazán lehet ellene, de nem is kell, nem lehet elvárni, hogy a pasi most innentől kezdve ne nézzen ilyen jellegű filmeket – ez még akkor sem fog bekövetkezni, ha a nő megteszi ugyanazokat a dolgokat, amiket a pornószínésznők.

Ha maszturbál a pasi

A fentihez hasonlóan szintén tragédiaként éli meg a nők nagy része azt, ha a partnerük maszturbál, amikor egyedül van – legyen az az egyedüllét több napos vagy csupán pár perces. A tevékenység általában pornónézéssel párosul, de nem szükségeltetik hozzá semmilyen eszköz ahhoz, hogy a csajok teljesen kiakadjanak, és rögtön magukban keressék a hibát. Hogy nem elég jók az ágyban, hogy a pasijuk már másra vágyik, hogy a pasijuk jóval több szexre vágyik.

Van egy rossz hírünk: ez is benne lehet a pakliban, de a kapcsolat ellaposodásának mindemellett más tünetei is vannak, például, hogy már tényleg alig van szex. Ahol viszont rendszeresek az ágyjelenetek, ott ez a dolog egyáltalán nem bír jelzésértékkel, hiszen a maszturbálás természetes dolog, akár facér, akár kapcsolatban van az ember. A férfiaknak egyszerűen jól esik könnyíteni magukon még kielégítő szexuális párkapcsolat mellett is, vannak, akik a frusztrációjukat vezetik le cirka két perc alatt, de igazából magyarázat se szükségeltetik ehhez: ha jó és nem kártékony, miért is ne? Ráadásul a szexorientált nők is csinálják, nemcsak a pasik.

"A párkapcsolat alatti önkielégítésnek több oka is lehet mind a férfiak mind pedig a nők szempontjából" – magyarázta Füredi Krisztián szexuálpszichológus. "Egyik fontos ok a kielégületlenség. Sok estben ez az egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha a partner éppen nem elérhető vagy nincs kedve, vagy fáradt stb. Ugyanakkor sok esetben az önkielégítésre akkor is sor kerül, amikor nincsen mennyiségi vagy minőségi hiány, hanem egyszerűen a személy megszokta és szereti ezt a típusú szexuális örömöt, és nem szeretné magát ettől megfosztani, illetve ezzel színesíti a szexuális életét. A kapcsolat közbeni önkielégítés nem problémás mindaddig, amíg ez nem jelenti a kapcsolat intimitásának a csökkenését, amíg nem vonja el a vágyat a partner felé fordulástól."

Ha szex után bealszik a pasi

Sok nő azon szokott vérig sértődni, hogy az aktus után a pasi rögtön a fal felé fordul, és máris horkol, ahelyett, hogy hosszú utójátékba, babusgatásba kezdene. Pedig ez a dolog sem azért általános, mert olyan bunkók a férfiak, hogy nem figyelnek a partnerükre, vagy mert csak a szexre kellett nekik a nő. Az ok egyszerűen az orgazmus okozta hormonális változások eredménye: kielégüléskor oxytocin, prolaktin, endorfin, valamint gamma-aminobutyric sav szabadul fel a szervezetben, amiknek nyugtató hatásuk is van, emiatt fekszenek ki a pasik szinte azonnal. Hisztizés helyett inkább hozzájuk kell bújni és nem egyből kombinálni.

Dr. Csides Kata szerint egy másik teljesen egyszerű ok is közrejátszik ebben a dologban: hogy a férfi történetesen elfárad fizikailag – is. "Sok esetben fordul elő, hogy keményen megdolgoznak a mi örömünkért. Kemény fizikai terhelés kielégíteni egy nő igényeit. Mivel igényeink vannak! Ma már ki is fejezzük ezeket az igényeket. Az igazi férfi pedig teljesít, méghozzá nagyon jól. Elfárad a lelkem, hát hagyjuk kicsit pihenni. Értünk dolgozott. Persze vannak jobban és kevésbé terhelhető férfiak. Fogadjuk el, hogy a mi választottunk ilyen. Jobb a kedveskedés, mint az elégedetlenkedés."

Ha korábban dugógép volt a pasi

A csajok szintén nehezen dolgozzák fel azt, ha kiderül, hogy pasijuknak korábban jó sok nővel volt már dolga, de ettől függetlenül mazochista módon kíváncsiskodnak a múltjuk iránt. A tények után meg persze egyből jönnek a beszólogatások, hogy "ugye, azt a nőt is megdugtad, aki most odakommentelt a fotódhoz a Facebookon?", mindemellett itt is jönnek a kombinálások egyből, hogy a kutyából sose lesz szalonna, vagyis egy skalpvadászból sose lesz monogám alkat. Pedig simán lehet, csak épp nem olyan barátnő mellett, aki képes régi, elmúlt dolgokból problémát csinálni.

"A férfiak is változnak egy kapcsolatban" – magyarázta dr. Csides. "Ha túl sok nő volt az életében, akkor örül, hogy végre megállapodhat egy mellett. Kiélte már magát. A férfi libidója 18 és 25 között tombol igazán. Akkor a legyet is megtolják röptében, főleg, ha megáll kicsit. Később ez az állapot csillapodik. Ez így természetes. Féltékenység és cirkusz helyett, inkább értékeljük az elköteleződését."

Ha újítani akar a pasi

Az is simán önértékelési zavarokat tud okozni sok nőnél, ha a partnerük egy kis újítási lehetőséggel áll elő. Nem értik például, hogy a pasi miért akar játékszereket bevonni a szexbe, amikor még csak pár hónapja vannak együtt, tehát korai feldobni bármivel a dolgot, de a legáltalánosabb az análszex körüli probléma: "Mert a puncim már nem is elég?" És a sok savazás mellett eszükbe se jut, mennyire szerencsésnek mondhatja magát az a nő, akinek a párja egyáltalán nyitott a kommunikációra, el meri mondani az igényeit, kívánságait, hiszen a legtöbb kapcsolat pont ezek hiányában megy tönkre.

Füredi Krisztián szexológus mindehhez a következőket fűzte: "A szex mindenkinek egy kicsit mást jelent. Más forgatókönyv alapján zajlik és más az a repertoár amiből áll. A párkapcsolatban ez összehangolódik, közös forgatókönyvek születnek és közös repertoár alakul. Az igény az újdonságra időnként felmerül. Ha az csak az egyik igénye és a másik félnek nem vonzó, akkor feszültséget hozhat. Ugyanakkor fontos, hogy kifejezzük a vágyainkat még akkor is, ha nem tudjuk, hogy a másiknak szintén vonzó-e az adott dolog. Fontos felvállalni a vágyakat és fontos elfogadni azt, ha az már túl van a másik fél számára vonzó határon. Ha empatikusan és nyitottan fogadjuk a másik vágyait, akkor megbeszélhetőek a határok és kialakítható egy biztonságosan rugalmas szexuális élet" – vélekedett a szakember.