A kézikönyvszerűen pontokba szedett nyalástippek általánosítások, amiket azoknak sem ajánlunk, akik bénának tartják magukat az orálszexhez. A szexológus szerint az ingerlési spirált és a partner jelzéseit kell ismerni, a pornóban látottakat mindenki felejtse el.

Hónapról hónapra felbukkannak mind a neten mind az nyomtatott magazinokban pontokba szedett tanácsok az orálszexhez. A Vice magazin közzétette a saját kézikönyvét a helyes nyaláshoz, azonban a pontokba szedett tippek általánosítások. Márpedig ahány ház, annyi szokás.

"Tégy úgy, mintha a nyelved lenne a rossz zsaru, a csikló pedig az a fickó, aki megölte a partnered. Különítsd el a haverjaitól (ajkak)" – áll a kézikönyvszerűen megírt tanácsok közt, ahogy az is például, hogy takaró alatt inkább ne nyaljon senki. Hogy ujjal meg kell nézni, elég nedves-e a nő, ha nem, akkor érdemes egy kicsit ölelgetni és csókolgatni, majd nyalogatni, de azt sem mindegy, hogy hogyan. A mellektől a köldökön át lefelé haladva nem szabad rátérni azonnal a lényegre, hanem a belső combokat kell csókolni, finoman harapdálni a térdig és vissza. Ha valaki bénának érzi magát a nyaláshoz, nem biztos, hogy jól teszi, ha hallgat az okoskodó tippekre. A szerző szerint kétféle csikló létezik, az, amelyik élvezi az érintést, és amelyik nem. Továbbá, hogy a száraz punci boldogtalan punci. A megkérdezett szexológus szerint teljesen egyéni a nyalás kérdése, hiszen mindenki másképp szereti, és másképp élvezi. Ha a nyalás kérdéskörében van bármi, amiben általánosítani lehet, az a nemi szervek izgatásának felvezetése.

"Ezek az írások a nyalás, szopás és maszturbálás témájában leginkább pénzkereseti források a szerzőknek. Nincs általános recept, sőt még ugyanaz a partner is változhat alkalomról alkalomra. Nem szabad sztereotipizálni, ugyanakkor a genitáliák felé szűkülő ingerlési spirál férfiak és nők esetében is fokozza az izgalmat. Erre utalnak is régi erotikus írások, az Illatos kert, a Káma szútra" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, a genitáliák a spirál közepén helyezkednek el, ez a terület afféle végállomás az ingerlés során. "Kívülről indulva befelé haladva fokozható az izgalom az egész testre vetítve épppen úgy, mint a genitális ingerlésnél." Ez azonban kevés a jó nyaláshoz, hangulattól és testtől függ, ki milyen tempóban szereti, mennyire szereti gyorsan, erősen, lassan vagy gyengéden, alig-alig hozzáérve.

Ha lehet tanácsot adni a nyalásban, a szakember szerint az körülbelül annyi, hogy kerülje mindenki a pornós lefetyeléset. "Ne az legyen az első, hogy tövig dugja a pasi a nyelvét a nőbe, és a nő se azonnal a makkot ingerelje, hanem lassú körökben, mint ahogy a ragadozó madár kering, közelítse meg a legingerelhetőbb pontot, nőknél a csiklót, pasiknál a makkot. És a refrén: a partner jelzéseit kell figyelni. Körkörösen a csikló felé haladva, és közben figyelje a reakciókat. Mivel két ember legintimebb élethelyzete a szex, bátran vállalja, hogy nem a legjobb ebben, kérdezze meg, kérje meg a partnerét, hogy irányítsa. Itt, ebben a helyzetben végképp nincs mit szégyelni, senki sem születik lepedőekrobatának. Ez tanult mechanizmus. És nem, nem a pornófilmekből kell tanulni, hanem az életből a társtól!"