A rendőrség kedden tartóztatta le azt a koreai párt, amelynek tagjai szeptemberben halálra éheztették három hónapos lányukat. A szülők saját lányuk helyett a Dél-Koreában népszerű online világban, a Priusban nevelték, etették virtuális gyereküket, miközben hús-vér lányukat gyakran 12 órára is egyedül hagyták.

Öt hónappal lányuk halála után kapták el a rendőrök a 25 éves Csoi Mi-szunt és 41 éves élettársát, Khim Joo-cshult, akiknek játékfüggősége három hónapos lányuk életébe került. A szülők még szeptemberben hagyták éhen halni lányukat, akit gyakran 12 órára is egyedül hagytak suwoni otthonukban. A félnapos időtartam alatt a szülők a Koreai Köztársaságban népszerű Prius online játékkal játszottak egy internetkávézóban, miközben lányuk csak napi egy alkalommal kapott enni - írja a Sun.

Súlyosan kiszáradt

A rendőrségi közlemény szerint a pár annyira függőjévé vált a World of Warcraft-szerű, virtuális valóságban játszódó játéknak, hogy jobban foglalkoztatta őket virtuális, mint valódi életük, és ahelyett, hogy hús-vér lányukkal törődtek volna, inkább virtuális gyereküket nevelték. A három hónapos kislány  tavaly szeptemberig bírta az éhezést, míg végül a szülők egy hosszabb online menetből hazatérve holtan találták. „Akkor vettük észre, hogy elhunyt, amikor reggel felébredtünk” - hazudták a kiérkező rendőröknek, akik azonban gyanút fogtak, amint észrevették a kislányon a súlyos kiszáradás jeleit.

Feltétezésüket a Nemzeti Törvényszéki Bonctani Intézet és Laboratórium is megerősítette: „A boncolás során kiderült, hogy a gyermek már régóta nem evett, így arra jutottunk, hogy a szülők halálra éheztették a lányukat” – mondta a Sunnak a laboratórium szóvivője.

A szülőknek a gyermek temetése után nyoma veszett, a rendőrségnek csak kedden sikerült elfognia őket, és veszélyeztetéssel, valamint gondatlanságból elkövetett emberöléssel emeltek vádat ellenük. Elfogásuk után beismerték bűnösségüket, majd elmondták, lányuk halála óta olyan bűntudat kínozza őket, hogy az elmúlt öt hónapban az online játékkal sem játszottak.

Nem a Prius az egyetlen internetes játék, amely életet követelt: nemrég egy 28 éves Starcraft-függő halt bele játékszenvedélyébe, szervezete ugyanis nem bírta tovább 50 óránál étlen-szomjan.

Kiszolgáltatott gyerekek

A három hónapos koreai kislányhoz hasonlóan a szülei éheztették halára 2008-ban azt a hétéves birminghami lányt, akit halála előtt legalább kilenc szociális munkás látogatott meg. Az elhunytakor mindössze 16,7 kilót nyomó Khyra Ishaq mostohaapja vallási tébolyban szenvedett, azzal a kényszerképzettel küszködött, hogy a lányba gonosz szellem költözött, amit csak éheztetéssel és veréssel lehet kiűzni belőle. A kislány édesanyja nem gátolta meg élettársát az ördögűzésben.

A fentiekhez hasonló magyarországi esetről számoltunk be 2009 novemberében. Összesen 28 év fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla azokra a szülőkre, akik 2007 novemberében hagyták éhen halni legkisebb gyermeküket. Az egyéves korában elhunyt gyerek testsúlya mindössze négy kiló volt az ebben az életkorban normális tíz helyett, ám ez sem a gyermekjóléti szolgálat munkatársainak, sem a védőnőnek nem tűnt fel. A szülők – akik jövedelmüket cigarettára és alkoholra költözzék – közömbösen nézték végig gyermekük halálát.