A melegfelvonulás egy hete beadott módosított útvonalra vonatkozó kérelmét utasította el a rendőrség, ez még viszont nem jelenti azt, hogy nem lesz idén melegfelvonulás. A szervezők mindenképpen vonulnának, jelenleg viszont még nincs olyan útvonal, amin felvonulhatnának. Ahogy hagyományos útvonala sincs a felvonulásnak, hiába mondják ezt a szervezők.

A rendőrség a Hősök tere-Andrássy-Kossuth tér útvonalra tervezett budapesti melegfelvonulást nem engedélyezte. A döntés végleges, állítólag fellebbezésnek nincs helye. Bár a Hírszerzőn, az Indexen és a Mandíner blogon azzal a címmel a jelent meg a hír, betiltották a melegfelvonulást, Steigler Sándor, a melegfelvonulás főszervezője a Velvetnek pontosította, hogy a módosított útvonallal van a probléma.

"Szerettünk volna a Parlamentig menni"

“Mi kitartunk amellett, hogy felvonulunk, ez egy fontos politikai demonstráció. A történet az, hogy tavaly szeptemberben bejelentettük az idei felvonulás útvonalát, ami az elmúlt években olyan útvonal volt, amit a rendőrség engedélyezett. Meghosszabbított útvonalon szerettük volna megszervezni az idei felvonulást, azért szerettünk volna a Parlamentig menni, mert a módosított alkotmány kizárja a melegeket és leszbikusokat a házasság intézményéből” – mondta a Velvetnek Steigler Sándor.

A tárgyaláson a rendőrség javasolta ezt az útvonalat

A főszervező hozzátette, az egy hete beadott módosított kérelem – a szeptemberihez képest – a rendőrség közreműködésével született, ahogy minden évben. De mint kiderült, a tervezett időpontban, június 18-án már más esemény miatt lesz foglalt a Kossuth tér. “Az EU-s elnökség miatt előrehoztuk az időpontot (eddig július első hete volt minden évben a szerk.). A rendőrséggel való egyeztetés miatt az Alkotmány utcánál megállt volna a menet – június 30-ig kiállítás foglalja el a Kossuth teret. Szombaton kaptuk meg az elutasító végzést, a közlekedés aránytalan akadályoztatására hivatkozva. Ez azért érdekes, mert a végzésben részletesen taglalják az Andrássy út forgalmát, miközben erre egyszer már rábólintottak. A tárgyalásokon a rendőrség javasolta ezt az útvonalat. Jelenleg nincs olyan útvonal, amin felvonulhatunk” – nyilatkozta Steigler Sándor.

Már volt probléma az útvonallal 2008-ban is

Hol legyen a melegfelvonulás?

Eddig minden évben akadt balhé a melegfelvonulás körül, a végleges útvonal több évben is a felvonulás előtti hetekben dőlt el. “2008-ban történt, hogy a felvonulás akkori útvonalát megtiltotta a rendőrfőkapitány. Három éve nem az útvonallal volt a baj, hanem annak biztosításával” – tette hozzá a melegfelvonulás főszervezője. Akkor a rendőrséggel együttműködve sikerült megtalálni a mindenki számára megfelelő útvonalat (Az említett 2008-as felvonulás volt a harmadik, amin jelentős számú ellentüntetők miatt komolyabb rendőri jelenlétre volt szükség mint az elmúlt tíz évben).

Steigler Sándor a Velvet kérdésére, hogy hogyan tovább, hozzátette, a végzést a bíróságon támadják meg a Helsinki Bizottság és az Amnesty International segítségével. A rendőrség egyelőre nem válaszolt az ügyben.

1997 óta minden évben megszervezik a melegfelvonulást, hagyományosnak mondható útvonal sosem volt, szinte minden évben változott az útvonal. Volt, hogy a Tabánban, Budán volt vége a több órás menetnek, volt, hogy a rakparton, a Buddha Beachen, tavaly volt a legrövidebb, a Hősök terétől mindössze az Oktogonig tartott a békés menet.