Minden idők legnagyobb összegét nyerte a múlt héten három szerencsés az USA-ban a Mega Millions lottóval. Összesen közel 150 milliárd forintnyi dollárral gazdagodtak, meg persze rengeteg új, hirtelen jött baráttal, hitelkérővel és iriggyel. A hirtelen jött vagyon könnyen megkeserítheti a nyertesek életét. Nagyon sokan haltak már bele a nyereményükbe. Volt, akit megöltek, volt, aki halálra itta magát, volt olyan, aki elszegényedett és öngyilkos lett.

Március 30-án elérte a csúcspontját az Egyesült Államok legutóbbi lottóláza. Ezen a napon nyertes szelvényeket húztak ki a Mega Millions lottón, így elvitték a 656 millió dolláros, nagyjából 144 milliárd forintos nyereményt.

Ez volt minden idők legnagyobb egy személy által megnyerhető nyereménye. A mostani húzáson összesen három nyertes szelvény volt. Ennél csak egy a spanyol karácsonyi lottón volt nagyobb az elvihető nyeremény, de ott a lottó szabályaiból adódóan mindig 180 nyertes van, így az egy személy által megnyerhető legnagyobb összeg néhány millió euró maximum.

A mostani lottónyertesekről egyelőre semmit sem tudni, valószínűleg azt sem tudják, hol áll éppen a fejük. Óriási stresszel jár, ha valaki hirtelen sok pénzhez jut. Egyrészt nagy a felelősség, hogy mit kezd a pénzzel, másrészt hirtelen barátok, rég nem látott ismerősök, befektetők és irigyek kerülnek elő. Számos korábbi lottónyertes életét teljesen tönkre is tette a nem mindig kedves népszerűség, sőt sokan bele is haltak életük nagy szerencséjébe.

Megölte az ismerőse

A legismertebb talán Abraham Shakespeare szomorú története, aki 2006-ban nyert 30 millió dollárt lottón. Az Egyesült Államokban kétféleképpen lehet kérni a lottónyeremény kifizetését. Egy összegben, ilyenkor a teljes nyeremény durván ⅔-át kapja meg a nyertes, valamint életjáradék formájában, általában 30 évre vetítve, ilyenkor a kifizetések végére a teljes nyereményt megkapja a szerencsés.

Shakespeare az egyösszegű kifizetést választott, így durván 17 millió dollárt kapott. A történet igazi, boldog mese lehetne egy férfiról, aki hányattatott életét végül boldogan élheti le, de nem így történt. Shakespeare hosszabb-rövidebb ideig tartó alkalmi munkákból élt, többször ült börtönben kisebb lopások miatt. Amikor a szelvényt vette összesen 5 dollárja volt arra a napra, amiből 2 dollárt két lottószelvényre költött. Miután megnyerte a lottót vett egy nagy értékű lakást egymillió dollárért, egy használt Rolex órát és egy teljesen átlagos Nissan Altimát egy bizományiból. Visszafogott életet élt, de életét megkeserítették az állandó kölcsönkérők, a testvérének panaszkodott is, hogy bárcsak szegény maradt volna. Aztán 2009-ben eltűnt. Holttestét 2010 elején találták meg egy ismerőse kertjében. A nyomozás során kiderült, hogy a férfit az ismerős csalta át magához, hogy megölje, azt nem tudni, hogy a nyeremény megmaradt részével mi lett.

Verekedés közben lelőtték a rendőrök

Rick Camat még 2000-ben nyert 13 Starbuck's-os kollégájával összesen 87 millió dollárt. A beszámolók szerint a férfi nagylelkű volt, a neki jutó bő hatmilliós nyereményből házat, autót vett a rokonságának, nem élt túl fényűző életet. Azt a mai napig senki sem tudja, hogy miért hordott magánál fegyvert, de ez okozta a vesztét.

2004-ben elment megnézni egy amerikaifoci-meccset, ami után viszont valamiféle balhé tört ki. Camat is ott volt a helyszínen. A jelentés szerint rálőtt egy, a helyszínről menekülő autóra, aztán  beugrott egy parkoló autó mögé, és ráfogta a fegyverét a rendőrörökre, akik lelőtték. A férfi családja szerint nem lőtt rá semmiféle autóra, pusztán egy verekedést próbált meg szétválasztani azza, hogy a levegőbe lőtt a fegyverével.

Amikor a család lesz az ellenség

Jeffrey Dampier 1996-ban nyert húszmillió dollárt a lottón, és igazán nagylelkű nyertes volt. Dampier szegény családban nőtt fel, miután megnyerte a lottót, az egész családját elhalmozta ajándékokkal. Utazásokra fizette be őket, házakat, autókat vásárolt a családtagoknak.

De ez néhányuknak nem volt elég. Dampier sógornője és a barátja 2005 nyarán elrabolta a férfit. Összekötözték a kezét, a furgonjukba tuszkolták, ahol fejbelőtték. A sógornő és a barátja is életfogytiglani börtönbüntetést kapott 2006-ban.

Depresszió és öngyilkosság

Az egyik legszomorúbb történet Billie Bob Harrell Jr-é, aki 1997-ben nyert 31 millió dollárt. A férfi és családja nehéz körülmények között élt, alig tudta eltartani a három gyerekét, ezért nagyon megbecsülte a nyereményét. Életjáradékot kért, évi valamivel több mint egymillió dolláros kifizetéssel, és sokat adakozott. Minden családtagjának vásárolt egy lakást, ő pedig egy farmra költözött.

Egy darabig minden jól ment, de Harrell túl sokat adakozott, annyit, hogy egy idő után nem tudta követni, hogy ki tartozik még neki, kinek adott pénzt, ráadásul a semmiből jött ismerősök, barátok és befektetők egyre agresszívabban próbáltak tőle pénzt szerezni. 1999 tavaszán bezárkózott otthona egyik szobájába, és egy puskával mellkason lőtte magát.

Ha lehet, Graham Gelineau története még tragikusabb, de biztosan misztikusabb. A férfi 2007-ben nyert 37 millió dollárt. Ő is szegény volt, egy kis bérelt lakása volt. Az ismerősei szerint mindent kitervelt, hogy hogyan lépjen majd le a nyereménnyel, hogy minél kevesebben akaszkodjanak rá.

Akkor látták utoljára élve, amikor elment felvenni a nyereményt. Évekkel később, 2011-ben értesült Gelineau családja és ismerősei arról, hogy a férfi meghalt. Annyit tudni, hogy felmondott munkahelyén, ahol pénztárosként dolgozott, és hogy valószínűleg a nyeremény egy részét kórházaknak adományozta. De azt, hogy miért halt meg, ki örökölte a vagyont, mit csinált négy éven keresztül egyáltalán nem tudni. A család nem is igazán akart foglalkozni a férfi halálával. A sztori annyira sok kérdőjelet, elvarratlan szálat tartalmaz, hogy még az is elképzelhető, hogy Gelineau csak eljátszotta a halálát. Az ismerősei szerint a férfi semmi mást nem akart annál jobban, mint hogy mindenkitől elzárva, biztonságban legyen a nyereményével.

Dennis Elwell egy tucat gyári dolgozó munkatársával nyert 2002-ben 1,1 millió fontot a lottón. A férfi a nyeremény átvétele után felmondott a gyárban, eladta a lakását, és feleségével Spanyolországba költözött.

De nem jött be neki a lakhelyváltás. Depresszióba esett, a felesége elmondása szerint a költözésük utáni első hónap még csodás volt, de Elwell aztán többször is megpróbált véget vetni az életének. Elhidegült a feleségétől, visszaköltözött az Egyesült Királyságba, és újra beállt a gyárba dolgozni. Amikor a felesége megírta neki, hogy nem költözik hozzá vissza Spanyolországból, Elwell még mélyebb depresszióba esett.

Egyik reggel írt egy sms-t a feleségének, hogy “Viszlát, szerelmem”, majd bement dolgozni, és közölte az egyik munkatársával, hogy ciánt ivott. A munkatárs azonnal mentőt hívott, de nem tudták már megmenteni a férfi életét.

Baleset és halálos viszkiadag

Phil Kitchen 2000-ben még annyira csóró munkanélküli férfi volt, hogy porcelántányérokat próbált meg eladni a zaciban, hogy legyen egy kis pénze. Aztán nyert 1,8 millió fontot a lottón. Félmillió fontért vett egy XVII. századi házat nagy kerttel, teniszpályával, és odaköltözött.

Szinte sosem mozdult ki a házból, ismerősei szerint remeteéletet élt. 2002-ben végül azért halt meg, mert gyakorlatilag halálra itta magát. A jelentések szerint közel két hónapon keresztül szinte semmit mást nem fogyasztott, mint viszkit. A nyereményét eredetileg a kutyájára, Rexre akarta hagyni, de meggyőzték, hogy inkább 23 jótékonysági szervezet között ossza szét. Azt nem tudni, hogy mennyi pénz maradt a nyereményéből. A története egy kicsit hasonlít Skócia legfiatalabb lottónyertesének történetére , aki 17 évesen nyert kétmillió fontot, és szintén remeteéletet élt. Stuart Donnelly szinte sosem mozdult ki a házából, amit minden jóval felszerelt, volt saját snooker asztala, nagy tévéje, számítógépe, minden, amire szüksége volt. Aztán 2010 elején meghalt, a vizsgálatok szerint természetes körülmények között, mindössze 29 évesen.

Az összes tragikus sorsú nyertes közül a legszerencsétlenebb talán az az ohiói nő volt, aki 2010-ben nyert az összeállításban szereplőkhöz képest viszonylag szerény összeget, nyolcezer dollárt. A nő éppen a háza előtt ünnepelte, hogy nyert a lottón, amikor elütötte egy motoros, és meghalt.

Amikor elfogy a pénz

A szegénységből nagy nyereménnyel kitörők akkor zuhannak igazán nagyot, ha elfogy a lottónyeremény, ilyenkor a legkegyetlenebb talán visszatérni ahhoz az életszínvonalhoz, amiből kiindultak.

Gerald Muswagon nem tartozott azok közé a nyertesek közé, aki megfontoltan próbálta volna elkölteni a pénzét. Vagyis megközelítés kérdése. Muswagon 1998-ban nyert tízmillió dollárt a lottón. Úgy döntött, innentől kezdve két végén kezdi égetni a gyertyát, óriási bulika rendezett, rengeteget ivott és drogozott, még egy autós üldözése is volt a pic upjával, amivel néhol a 180 km/h-s sebességet is elérte az üldözés során.

A pénzszórásnak meg is lett az eredménye, hét év alatt szinte az utolsó fillérig elköltötte a nyereményét. Azt mondta, élete legboldogabb napja volt, amikor nyert a lottón. Hét évvel később depressziós volt, amiért elfolyt a rengeteg pénz. Felakasztotta magát a házában.

Keith Gough 2010-ben, öt évvel feleségével közös 9 millió fontos lottónyereménye után halt meg szívrohamban, amit az a stressz okozott, hogy elfogyott a pénze.

A férfi egyszerre volt naiv, felelőtlen és nagylelkű az ismerősei szerint. Az utolsó hétszázezer fontját egy csaló húzta ki belőle, aki mindenféle nemlétező üzleti vállalkozásokba rángatta bele. A pénz nagy részét viszont piára, versenylovakra és focira költötte. Az Aston Villa volt a kedvenc csapata, vett is egy VIP-páholyt a csapat stadionjában.

Miután megnyerte a lottót, az egykori pék abbahagyta a munkát, és elkezdett keményen piálni, a házassága is tönkrement. Mivel a nyertes szelvényt a felesége vette, technikailag az övé volt a pénz, mégis kapott tőle a váláskor másfél millió fontot, amit a férfi szintén elvert.