Sarah Houston 14 éves kora óta szenvedett anorexiától és bulimiától. Senki sem tudta, hogy az internetről rendel egy betiltott fogyasztószert - még képzett orvos szüleinek sem tűnt fel, hogy már 18 hónapja szedi.

Interneten rendelt fogyasztószer ölt meg egy huszonhárom éves brit orvostanhallgatót – írja a Daily Mail. Sarah Houston évek óta szenvedett evészavaroktól, emiatt pszichiáter is kezelte. Szülei, Geoff és Gina Houston elmondása szerint három év után most ért véget a terápiája, amelyre többek közt bulimiája miatt volt szüksége. (Egyébként szülei és testvérei is orvosok)

Houston egy illegális fogyasztószert – DNP-t, lásd keretes írásunkat lejjebb – vett meg az interneten, és körülbelül 18 hónapig rendszeresen szedte. Családja most szeretné teljesen betiltatni a készítményt, ugyanis, bár testsúlycsökkentőként már nem forgalmazhatják, növényvédőszerként még hozzá lehet jutni. Eddig hatvankét haláleset köthető hozzá, a halottkém szerint kétségtelenül köztük van Houstoné is.

DNP?

A kérdéses szert többféle néven forgalmazzák, dinitrofenolt tartalmaz. Állítólag testsúlycsökekntő hatása van, mert eszelősen felgyorsítja az anyagcserét. Sárga, szagtalan anyag. Csak nyolc évig forgalmazták e célra, 1938-ban tiltották be, mellékhatásai miatt (hányás, bőrpír, izzadás, szédülés, fejfájás, szívritmuszavar, kóma, halál). Robbanóanyagot is készítenek belőle.

Forrás, illetve Daily Mail.

Az egyetemista lány szeptemberben esett össze, a Leeds-i Egyetem kollégiumában, a saját szobájában. „Senki sem tudta, hogy szedi, még a lakótársai sem. Az egyetemi címére szállították, egy barna papírzacskóban" – mondta el apja. Lánya tizennégy éves kora óta anorexiás és bulimiás volt, de azt remélték, ennek már vége. „Végre láttuk a fényt az alagút végén, úgy tűnt, meg akar gyógyulni. Nagy erőkkel küzdött ez ellen, és sokat fejlődött. Okos, negyedéves egyetemista volt, aki imádott tanulni."

Houston az egyetem ismert és kedvelt alakja volt, egy teljesen átlagos alkatú, csinos fiatal nő. Rengeteg barátja volt, élethez való hozzáállását pedig egy, az ágya fölött kiragasztott cédula szövegével lehet jellemezni: „ha nem tehetsz nagy dolgokat, tegyél kis dolgokat jól".

Veszélyes

Noha régóta tudni, hogy az interneten árult fogyasztószerek veszélyesek lehetnek, sokan a mai napi életüket kockáztatják azzal, hogy csodaorvosságoktól remélnek fogyni. Korábban már bevizsgáltattunk néhány fogyasztószert, sokkoló eredménnyel – az egyik ügyében nyomozás indult, be is szüntették a forgalmazását.