A barátai jó kedvű, életvidám lánynak ismerték meg Katie Webbet, aki a napokban felakasztotta magát, mert elege lett abból, hogy interneten a haja és az öltözködése miatt cikizik. A 12 éves lányt otthonának főterén és a Facebookon is siratják.

Még múlt hét szerdán találtak rá a szülei eveshami otthonában a 12 éves Katie Webbre, aki felakasztotta magát – írja a Daily Mail.

A kislányt azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni, nem sokkal a kórházba szállítása után belehalt a sérüléseibe. Webb a Simon de Montfort iskolába járt, és az iskolai barátai elmondása szerint nagyon sokat cikizték azért, mert nem volt elég divatos a frizurája, és nem a megfelelő márkájú ruhákat hordta.

„Mindannyiunkat felzaklatott és sokkolt Katie Webb tragikus halálhíre. Katie hetedikes volt, és a kollégáimmal nagyon kedveltük. Nagyon érdeklődő, nagyon segítőkész lány volt. Katie jól érezte magát az iskolában, és mi örültünk, hogy hozzánk jár. Nagyon, nagyon szomorú, ami történt, és nagyon hiányzik mindannyiunknak. Részvétünket fejezzük ki a családja, a barátai számára, és igyekszünk minden módon segíteni az érintetteknek” – mondta a Worcester Newsnak az iskola igazgatója, Caroline Browne.


Nagyobb térképre váltás

Az iskola diákjaival múlt hét csütörtökön tudatták a hírt, ezután több ezer részvétnyilvánítás érkezett az iskola diákjai részéről Facebookra, valamint a város főterén is megemlékeztek virágokkal a kislányról.

Az egyik barát hosszú véleményben fejtette ki interneten, hogy a 12 éves Webbnek milyen cikizéseket kellett megélnie nap mint nap. “A cikizés számos formában jelentkezhet, akár úgy, hogy az emberre megjegyzéseket tesznek, ahogy elhalad valaki előtt, de úgy is, hogy amikor az osztály félénkje próbál egyet kérdezni az órán, akkor letörik a lelkesedését azzal, hogy azt mondják, mekkora hülyeséget kérdezett. Vagy valakit azért cikizni, mert nem elég menő a frizurája, vagy nem a legújabb Paul's Boutique vagy Superdry cuccokat hordja. Ennek véget kell vetni. Egy ennyire aranyos kislány is ennyire az emberek, gyerekek véleményének hatása alá tud kerülni, hogy nem lát más kiutat. Annyira dühítő, és te, aki tudod, hogy hozzájárultál ehhez, reménykedj, és imádkozz megbocsátásért. Gusztustalan, hogy gyerekek képesek egymást így kezelni” – írta egy Charlotte Spica nevű hozzászóló.

A legkülönfélébb indokokkal kezdődhetnek az iskolai cikizések, amik akár a cikizett gyerek öngyilkosságával is végződhetnek. Katie Webb esetében valami baja volt néhány gyereknek a lány öltözködésével. Néhány évvel ezelőtt egy szintén 12 éves kisfiút azért cikiztek halálra, mert a társai szerint túl illedelmesen viselkedett. Webbhez hasonlóan egyik nap hazament, majd felakasztotta magát.

Egy 14 éves amerikai fiú pedig azután lett öngyilkos, hogy szerepelt egy kifejezetten az iskolai cikizések ellen indított kampányban, amiben arra biztatta a hozzá hasonló homoszexuális, biszexuális fiatalokat, hogy vállalják fel másságukat, jobb lesz utána a helyzet. James Rodemeyert a mássága felvállalása után olyan vehemenciával kezdték el fenyegetni a társai, és piszkálni a mássága miatt, hogy az egyébként kifejezetten erős, másokat az iskolai terrorral szemben folytatott harcra buzdító fiú megtört, és öngyilkos lett.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Illetve keresheti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, amely a Safer Internet program keretében gyerekeknek, szülőknek és tanároknak is ajánl lehetőségeket arra, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.