Nyolc bolti paradicsomszószt próbáltunk, hogy megtudjuk mit érdemes a tésztára tenni. A végeredmény összességében lehangoló, bár a Dolmio mártása mindenkit meggyőzött. A Profi cukrozott, zselés termékét nem érdemes megvenni, Jamie Oliver méregdrága szósza pedig nem több egy rossz viccnél. Viszont már nem akarunk ütni, ha meghalljuk azt a marketinges kifejezést, hogy "napérlelte paradicsom".

Akik teszteltek

Ötfős csapatunk három nőtagja rendszeresen főz, ketten közülük hosszú éveket töltöttek Olaszországban, így az átlagosnál is érzékenyebbek az olasznak kikiáltott ételekre. Férfi tesztelőink főzni ugyan nem, de enni szeretnek, és bár az első falatoknál ítélőképességüket kissé elnyomta az éhség, gyorsan előtört belőlük a ételkritikus. Legszigorúbb tesztelőnk egy frissességdetektorral a gyomrában született, és pillanatok alatt kikészül minden kétes kajától. Ő az ötpontos értékelőrendszerünkben ugyan nem adott három pontnál jobbat, viszont semmitől nem kapott gyomorfertőzést.

Gasztrokérdőívünkből kiderült, hogy önök lelkesen vásárolnak üveges szószokat. Néhány hónapja a magyar piacon is feltűntek Jamie Oliver, brit séf pofátlanul drága késztermékei, így ideje volt, hogy lebonyolítsunk egy tésztaszósz-vaktesztet. Kerültünk minden bonyodalmat, a gyártók legegyszerűbb, paradicsomos szószait választottuk, amit legtöbben bolognai mártásnak becéznek. Összesen kilenc terméket teszteltünk, és a Winny, a Bertolli, Jamie Oliver, a Profi, a Barilla, a Globus, a Knorr és a Dolmio termékei között gasztrobloggerünk jóvoltából egy házi tésztaszószt is elrejtettünk.

A vakteszt megtervezése során igyekeztünk rém tudományosak és korrektek lenni. Hárman az asztalnál várták a vacsorát, egy fő csapatostul melegítette a tésztaszószokat a mikróban, majd egy másik alufóliába csavarta az üvegeket, felkeverte a tartalmukat, és az alufóliákra körömlakkal számokat rajzolt. Az ebédlőasztalon aztán kiskanállal estünk neki a pépeknek, minden kóstolás után vízzel öblítettünk. Tesztelőink ötös skálán pontoztak, az első reakciók megörökítésére az asztal közepén ment a diktafon.

Csapatunk már a kísérleti tárgyak bevásárlása közben találgatni kezdett, vajon melyik lesz a legiszonyúbb termék. Hiába, tele vagyunk sztereotípiákkal. Az előítéleteink mindenesetre egy közös valóságban dolgoztak, és mindannyian a Winny és a Profi termékeitől viszolyogtunk leginkább, pedig volt, aki a címke, és volt, aki a szín alapján szavazott. A várakozásunk csak félig igazolódott be, a Profi bolognai szósza volt messze a legrosszabb, de a Winny csak hátulról a harmadik lett. Ez azért érdekes, mert Profi és a Winny pontosan ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, és ugyanaz a cég az egyik importőre, ami a másik forgalmazója.

Gasztrobloggerünk, Péter Anna megmondja

"Soha nem eszem ilyen szószokat, de nem lepett meg, hogy ipari ízük van, hiszen valószínűleg tele vannak tartósítószerekkel. Az egyetlen kellemes meglepetés számomra az volt, hogy nem volt közöttük agyonsózott termék. Amire viszont nem számítottam, az a gagyi és szánalmas fűszerhasználat. Paradicsomszószba nem való rozmaring, sem túl sok oregano, nem kell beletenni mást, csak egy kis friss bazsalikomot. Olyan érzésem volt, mintha a fűszerekkel próbálnák takargatni a többi silány hozzávalót. "

A legjobb és legrosszabb termékek tekintetében csapatunkban teljes volt az egyetértés, és némelyik szósz kóstolásánál bőven kijárt volna nekünk a veszélyességi pótlék. A Profi szószának tesztelésénél másfél percnyi fújjogást, öklendezést és káromkodást rögzített a diktafon. Nem is küldjük el inkább az ORTT-nek. A teszt általános tapasztalata, hogy ketchupot tésztaszósznak használni szánalmas, és a gyártók lecserélhetnék a szárított fűszereket frissre. A csapat általános véleményét egyik férfi tesztelőnk fogalmazta meg. "A megkóstolt szószok közül egy olyan volt, amit szívesen megennék. Van köztülük két olyan, amit ha menzaszinten, közétkeztetésben kapnék, akkor sok reszelt sajttal elvinné a lendület, a maradék viszont rossz. Különböző szinten, de rossz."

A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért minden szósznál leírtuk az összesített pontszámot, a kilónkénti árát, majd zárójelbe a bolti kiszerelés tömegét és árát, és hogy szubjektív agymenéseinket összevethesse a valósággal, minden terméknek leírtuk az összetételét. Jöhet a sorrend.

1. Dolmio: Bolognese Classico

Pont: 20
Ár: 1178 Ft/Kg (500g - 589 Ft)
Összetevők: paradicsom (76%), paradicsomsűrítmény (14%), citromlé, vöröshagyma, cukor, oliva olaj (1,1%), só, bazsalikom (0,4%), fokhagyma, fűszernövények, petrezselyem, fűszerek

A Dolmio szószát már ízektől megtelve, utolsóként próbáltuk, de ennek ellenére mindenkit meggyőzött. Az "ezzel semmi gond nincs" felkiáltástól a "welcome paradicsom" és a "tök fogyasztható" megjegyzéseken át sok minden elhangzott. A rusztikusnak címkézett szószban nagyobb darab paradicsomok és hagymadarabok is úsztak, állaga remek volt, íze, fűszerezése klassz, bár volt, aki szerint kicsit jellegtelen. Egy biztos: ebből a mezőnyből a Dolmio messze kiragyog, főleg, hogy fele annyiba kerül, mint a dobogó következő helyezettei.

2. Holtverseny: Bertolli, napérlelete paradicsom és oregano és Barilla, Basilico

Pont: 15
Ár, Bertolli: 1898 Ft/Kg (400g - 759 Ft)
Ár, Barilla: 2072 Ft/Kg (400g - 829 Ft)
Összetétel, Bertolli: paradicsom (78%), paradicsomsűrítmény (7,2%), vöröshagyma, napérlelte paradicsompüré (4,6%) (napérlelte paradicsom, napraforgó olaj, só, bazsalikom), fokhagyma (3,1%), oregano (0,7%), só, extra szűz olivaolaj (0,6%), citromlé koncentrátum, bors
Összetétel, Barilla: darabolt paradicsom (77%), sűrített paradicsom, napraforgóolaj, vöröshagyma, bazsalikom (1,5%), cukor, só, fokhagyma, természetes aromák.

"Király, ilyet vettem, amikor még nem ismertem a csajomat." - kiáltott fel Orosz Péter az első falat Bertolli szósznál. A termék konzisztenciája pépes, a többihez viszonyítva nem túl édes, és egyértelműen paradicsomból van, bár korábban a "napérlelte paradicsom" marketing kifejezés hallatán ütni tudtunk volna. A fűszerezése intenzív, sajnos túl intenzív, Péter Anna szerint egy kiló szárított oreganót boríthattak bele. A szósz megosztotta a társaságot, a finomtól a rosszig mindenféle jelzőt kapott, de az este végére Orosz Péter jóvoltából azért az egész elfogyott.

A Barilla bazsalikomos szósza nagyjából mindenkiből kellemes érzéseket váltott ki, kivéve érzékeny gyomrú tesztelőnket, aki szerint a termék löttyedt paradicsomból készült. Összességében ez az egyik legegyszerűbb ízű szósz a mezőnyben, nincs benne semmi különös, nem érződik benne más a paradicsomon és a bazsalikomon kívül. Bár volt, aki intenzív citromízt is felfedezett benne. Valójában ezért az árért már alkothatott volna a gyártó valami kiemelkedőt.

3. A házi szósz

Pont: 13
Ár: kb. 800 Ft/Kg
Összetevők: paradicsom, víz, vaj, friss bazsalikom, só, bors,

A szósz elkészítésénél Péter Anna a legegyszerűbb megoldást kereste, szupermarketben vásárolt paradicsomot, hűtőben hagyott, bontott vajat használt, és a lehető leggyorsabb elkészítésre törekedett. Ezzel nem is lett volna baj, negyed óra alatt már gőzölgött a pép, de a paradicsomnak nem volt sok íze, a vaj pedig kicsit avas lehetett. A szószban ennek ellenére érezni lehetett a friss zöldséget, bár volt, aki szerint nem igazán volt paradicsomszósz íze.

4. Knorr:  Milánói szósz

Pont: 10,5
Ár: 1238 Ft/Kg (500 g - 619 Ft)
Összetevők: paradicsom (paradicsom sűrítmény 30%, paradicsom kocka 7%), víz, gomba (18%), vöröshagyma, cukor, növényi olaj, módosított kukoricakeményítő, só, fokhagyma, citromlé koncentrátum, fűszerek (oregano, bazsalikom, feketebors), petrezselyemlevél

A Knorr bolognai szósza már eleve darált húst is tartalmaz, így vega tesztelőink kedvéért inkább a milánói szószt választottuk. Az meg persze gombás. Tesztelőink épp ezért elsőre kicsit megijedtek a semleges ízű konzervgombától, de amint megszokták, értékelni kezdték a szósz sűrűségét és anyaggazdagságát. Mást nem is lehetett. A szósz íze savanyú és cukros, a citromlé koncentrátumtól tartósítószer hangulatú, a felhasznált alapanyagok rossz minőségűek. Legalábbis szubjektíven annak tűntek. Ennék fényében mókás, hogy a Knorr szósza drágább a győztesünknél.

5. Globus: Bolognai mártás

Pont: 9
Ár: 1197Ft/Kg (400g - 479 Ft)
Összetétel: víz, paradicsom (sűrített paradicsom 32%, paradicsomkocka 1%), cukor, vöröshagyma 1,9%, módosított kukoricakeményítő, só, citromlé koncentrátum, fokhagyma, oregano 0,05%, bors

Ettől a helyezéstől lefelé már nehéz előnyöket kiemelni, a Globusra nézve nem is hangzott el sok pozitívum. A híg szósznak vízzel felöntött, sűrített paradicsom íze van, kissé ketchupszerű a hangulata, de legalább nem feleslegesen cukros. Állaga alkalmatlan szósznak, talán, ha jól kiforraljuk és megfűszerezzük ehetőbb. Mondjuk a halvány penészízen az sem segítene.

6. Winny: Bolognai mártás

Pont: 7,5
Ár: 692 Ft/Kg (360 g -249 FT)
Összetevők: paradicsom, sárgarépa, növényi olaj, cukor, vöröshagyma, sűrítő anyagok (módosított kukoricakeményítő), búzaliszt, só, fűszerek, étkezési sav (cirtomsav), aroma (mustárolajat tartalmaz), antioxidáns (aszkorbinsav)

Az "iszonyú" jelző volt az első, ami a Winny szószát illette, aztán következtek az "ipari szörny" jellegű megjegyzések. A pépes, zselés szósznak egyáltalán nem paradicsom-, hanem olyan ketchupjellege van, amibe még beleszórtak egy rakás fűszert és cukrot. Egyik tesztelőnk arra tippelt, hogy ezek a tulajdonságok a magyar piacon még népszerűvé is tehetik, hiszen általánosságban szeretjük a cukrot és a ketchupot. Ráadásul messze ez a legolcsóbb tesztelt termék.

7. Jamie Oliver: Classic, Tomato & Basil Pasta Sauce

Pontok: 5,5
Ár: 3110 Ft/Kg (350 g - 1090 Ft)
Összetevők: paradicsom hús 65%, paradicsom püré (18%), sárgarépa, vöröshagyma, extra szűz olivaolaj, bazsalikom, cukor, só

"Fúj, ipari löncshús", "hű, ez vegyszer ízű borzalom!", " mintha műanyagot rágcsáltam volna egész este", "olyan, mint a ketchup a balatoni lángoson", "ipari háj dominál benne". Tesztünk legmeglepőbb eredménye az volt, hogy a brit celebszakács mindennél drágább szósza ennyire ehetetlennek bizonyult. Arról, hogy vajon mit sikerül elszúrni az összetevők alapján finomnak tűnő szószban, ötletünk sincs. Az viszont biztos, hogy mindenki a mű és az ipari szavakra, meg a rossz minőségű állati maradékokra asszociált tőle.

8. Profi: Bolognai mártás

Pontok: 1
Ár: 886 Ft/Kg (360g - 319 Ft)
Összetevők: paradicsom, sárgarépa, növényi olaj, cukor, vöröshagyma, sűrítő anyag (módosított kukoricakeményítő), búzaliszt, só, fűszerek, étkezési sav (cirtomsav), aroma (mustárolajat tartalmaz), antioxidáns (aszkorbinsav)

A cukros zselés takonynak aposztrofált vizezett, borsozott ketchup az este sokkoló mélypontja volt. Orosz Péter szavaival "ennek a létezését semmi sem magyarázza. Lehet, hogy kenőanyagnak vagy fékfolyadéknak jó, de semmi másnak. A kóstolás pillanatát is szeretném kitörölni ezt a az életemből."

A Milánó-Bologna tengely - a grafomán Péter Anna megjegyzése

A milánói és bolognai szószokat el kéne felejteni. Egy elhibázott marketingízű döntés miatt hívja így az egész konzervipar a paradicsomos szószait, a milánóiak és bolognaiak legnagyobb szégyenére. A tévedés alapja a ragu. Ami bolognai is. A receptje nem szentírás (de, az) röviden egy paradicsom alapú, húsos mártás, ízesítői a vöröshagyma, fokhagyma, répa, zellerszár, olívaolaj, alaplé. Nincs agyonfűszerezve, a friss és jó zöldségek és hagymák, a finom paradicsom és a hús adják az ízét, fele sertés, fele szarvasmarha. Bolognában szalonnán, zsíron indítják, a bolognai konyha a nehezebbek közül való az országban. Olaszország minden régiójában készítenek ragut, van hogy nem darált, hanem apróra vágott húsból és egyéb apró eltérésekkel. Milánónak még csak egyedi raguja sincs. Ha egy laza és gyors paradicsommártást akarunk, az összetevők még egyszerűbbek: felkockázott paradicsom gyorsan átforrósítva vajon (vigyázzunk, nehogy avas legyen!) vagy olívaolajon, esetleg szalonnán, pár levél friss bazsalikom, apróra vágott fokhagyma, só, bors. Gomba? Ugyan már, az olasz konyha ék egyszerűségű, de csak tökéletes és friss alapanyagokat engedélyez. A szósz egyetlen hátránya: nálunk csak nyáron, pár hónapig élvezetes a friss paradicsom. Ha paradicsompüréből készítjük, ugyanígy járunk el, de pirítsunk alá egy kis vöröshagymát is és 20 percig főzzük, végén frissen bele a bazsalikom.