A júliusi leárazásban jellemzően egy-két ezer forinttól nagyjából tízezer forintig láttunk akciós ruhadarabokat az Aréna Pláza legnagyobb boltjaiban, ahol férfiruhákat is lehet kapni. Ez nem is lenne baj, ahogy az sem, hogy csak a két legkisebb méret kapható a legtöbb helyen. De ugyanazok a színek köszönnek vissza mindenütt, alig néhány márkaspecifikus sajátossággal. A Pull and Bear mondjuk kivétel, ott tényleg vannak egyedi darabok, de hordja, aki tudja. Amúgy idén nyáron a legnagyobb divat a képregényes póló.

Igyekszünk eleget tenni az olvasói kéréseknek, és elkezdtünk férfiruhákat is bevenni a rendszeres ruhakörképeinkbe. A nagy nyári leárazások közepén ellátogattunk az Aréna Plázába felmérni a férfiruha-kínálatot, de akkora volt a csalódás, hogy még dühböl sem sikerült venni egy cipőt a túra végén.

Direkt fakul direkt foltokban

Színváltós ing, klikk!

A H&M-ben kezdtünk, ahol ugyan a bolt méretéhez képest nincs túl sok áru leértékelve, viszont, amelyek igen, azok eléggé. Pulóvereket és hosszúnadrágokat ötezer forintért láttunk, katonai zubbonyt háromezerért és még klasszikus farmering is van, gyöngyházfényű patentokkal kétezerért. A legérdekesebb darab a mosásra színváltós fodros ing volt ötezer forintért. Az ingen volt egy biléta, miszerint direkt fakul mosásonként, és direkt fakul foltokban. Ha már ilyen vicces inget veszünk, akkor vigyázzunk, hova ülünk, mert a bútorokat is könnyen megfoghatjuk vele - egy piktogram formájában ez is rajta volt a bilétán.

A méretválaszték egész jó - értsd, nemcsak kettő, hanem három méret is volt a legtöbb dologból - s, m és xxl méretű darabokat láttunk leginkább. A boltban rend volt, a zene meg klasszikus pop.

Innen még boldogan távoztunk, nem a H&M-től vártuk a világ csodáit, utólag visszagondolva viszont, kifejezetten jó a H&M-ben a leárazás. Utunk a Zarába vezetett tovább, itt ért minket az első komolyabb csalódás. A Zarában már egy jó nagy kategóriával drágább dolgokat láttunk, mint a H&M-ben. Tízezer forint környékén láttuk a ruhákat, a rövidnadrágok például leárazva nagyjából 8500 forintnál tartanak, de semmivel sem ötletesebbek, mint a klasszikus hatezer forintos rövidnadrágok, amelyekből az ember minden nyáron vesz egyet, kettőt és le van tudva az egy kockás elegáns, meg az egy oldalzsebes problémakör.

A kicsit lelakott Zara után a Tatuumban folytattuk, ahol alapvetően zöld és kék ruhák vannak, szinte minden hétezerről indul, viszont itt láttuk a legtöbb jó cuccot. Legalábbis az olyanokat, amik kicsit is kilógnak a nagyjából a harmadik boltra halálosan unalmassá váló jópofáskodó felirat- és mintahalmazból. Azt azért meg kell jegyezni, hogy a Tatuumban is főleg kis méreteket kapni, de erről megint nem ők tehetnek.

Silver Surfer, Fantastic Four és  X-Men a pólókon

A jópofáskodó mintákkal és feliratokkal egyébként az a baj, hogy amint hetente többszáz pólón adják el őket csak Budapest egyik bevásárlóközpontjában, máris nem lesznek jópofák, nincs is kínosabb, amikor az utcán szembejön a vespás póló a Pull and Bearből a másik színárnyalatban. A Pull and Bearben kifejezetten sok leárazott terméket láttunk egyébként, ráadásul simán találunk 1-2 ezer forintos dolgokat is. Ez az első bolt, ahol a popzenének nem az Amy Winehouse-vonalát halljuk válogatás közben, hanem mindenféle indie és brit pop számokat.

A Pull and Beart elhagyva újabb lépést tettünk a nemzetközi divatvilág felé, megnéztük, mit tud a Bershka. Jellemzően három- és hatezer forint között találtunk ruhákat, főleg pulóvereket, pólókat és hosszúnadrágokat. Az idei nyár slágere a tavalyi aboriginalos Macskafogó szettet követve egyértelműen a Bershka Marvel képregényes pólóösszeállítása. Erősen foghíjas méretskálán kapható a Silver Surfer, a Fantastic Four és az X-Men egy-egy részének emléket állító póló. Csak amíg a Bershkában nézelődtünk legalább három ilyen pólót vettek meg.

Furcsa cipő a Zarából, klikk!

A Bershkában tapasztalható káosz ugyan minden lelkesedésünket eltiporta, de azért kötelességből elmentünk még a Springfieldbe és még egy pár cipőboltba, meg deszkás ruhákat is néztünk. A Springfieldre tényleg nem lehet azt mondani, hogy ne lenne mindig néhány termék leárazva, így itt vásárolni teljesen felesleges a leárazás időszakában, hiszen a cégnél szinte mindig az van. Nem is voltak sokan a boltban, de nem is árultak nagyon érdekes dolgokat a védjeggyé vált pasztellszínű bármin kívül. Az új kollekcióra is vetettünk egy pillantást, a tavalyi mintha ötletesebb lett volna, a minták és a feliratok tekintetében a Springfield is elindult a Bershka, Pull and Bear, Zara irányába.

Cipőfronton semmi érdekeset sem találtunk. A Pumánál vannak komolyabb leértékelések, természetesen itt is a kisebb méretek dominálnak. Az Adidasnál a cipők egyáltalán nem olcsóbbak mint egyébként, de a legtöbbön van egy biléta, hogy póló jár a cipőhöz ajándékba.

Mélységes csalódással távoztunk

Végül megnéztük, mit hordhatnak olcsón a deszkások. Ők sajnos semmit. A bő gatyák, a halálfejes márkás pólók még leárazva is inkább tízezer forint fölött vannak, mint alatta. A Carhartt ruhái, akármennyire olcsósítják őket, nem tudnak tízezer alá menni. Néhány téli Vans nadrágot láttunk a nyolcezer forintos árkategóriában.

Összességében mélységes csalódással távoztunk az Aréna Plázából, ami azért különösen szomorú, mert tavaly a nyár ezen szakaszában az Aréna Plázában lehetett a legtöbbféle nagyipari jó férfiruhát megvenni, de úgy látszik a nagy világdivat-műhelyben idén úgy döntöttek, márkától és stílustól függetlenül minden ruha legyen nagyjából ugyanolyan színű, nagyjából ugyanabból az anyagból, és nagyjából ugyanazzal a felirattal, hiszen képtelen leszokni a feliratokról.

A következő rész tartalmából:

A nyári leárazás-körképet az akciós női ruhák feltérképezésével  folytatjuk, amelynek terepmunkája e percekben is zajlik a West Endben.