Budapest egész területére pizzát kiszállító cégek termékeit ütköztettünk helyi kicsikkel, de nem nyert senki, mert az ehető, a túlfűszerezett, és a nyers erőtlen küzdelmét követhettük. Amíg a szerkesztőségünk egyik fele gasztronómiai rendszerváltásért imádkozott, addig a belakott főszerkesztőnk úgy érezte, gyereket vár, mint nemrég a legényanya Thomas Beatie.

Úgy tartják, egy termékére kényes pizzéria nem szállít házhoz pizzát. A kelt tészta és az olvadt sajt a tűzforró utáni pillanatban hozzák legjobb formájukat, de ha kiszállítják, akkor kerül a papírdobozba. Ennek ellenére népszerű szolgáltatás, ezért úgy döntöttünk, körbekóstoluk három nagy és négy kisebb pizzéria azonos termékét. A választásban az is szempont volt, hogy olyan szállítót kellett kinéznünk, amelyik a szerkesztőségünk nem túl frekventált IV. kerületébe is hajlandó szállítani.

A Margharitát választottuk, mert csodálatos a faék egyszerűsége (az egyszerű fogáson könnyebben kibukik az alapanyag kispórolása, egy magyaroson mindent legyőzne a fokhagyma) és csapatunkban egy vegetáriánus tesztelő is volt. Azonos méretben, előre megbeszélt időpontban rendeltünk, így egyszerre kaptuk az árut. A Don Pepe internetes rendelési felületén eltöltött tíz perc után a telefonos lehetőséget választottuk, ezért mindegyik pizzát úgy kértük.

Bár megismerkednének a mozzarellával

A Margherita pizza

Az igazi
A Margherita történelme és a pontos recept itt olvasható, de az alapanyagokkal nem lehet mismásolni, az a lelke. Egy jó Margherita drága, ezért nem lehetett jó egyik rendelt pizzánk sem, ára alapján a Pizza Hutnak már ki kellet volna hoznia, de nekik sem sikerült. 1/4 kg liszt, negyed élesztő, két evőkanál olívaolaj, negyed kiló friss és finom paradicsom (szószok, ketchup kizárt) és két darab jó minőségű mozzarella (bivaly jobb), cifrázni friss bazsalikommal, oregánóval, szardellával, olívabogyóval és kapribogyóval lehet. Mással nem. Ez így egy ezres alatt nem áll meg. Ezért raknak rá nagysikerű pizzériáink arany fácán paradicsompürét, ócska trappistát, a tésztából kispórolják az olívaolajat. De az akkor nem Margharita. Az egy diszkont kelttészta sajttal és piros kenettel.

Az Il Treno telefonos automatájának a promóciója volt csak kellemetlen, ezt leszámítva mindenhol jól ment a megrendelés, kedvesek voltak a szolgáltatók, sőt, helyenként humorosak is. A pizzák rendben időre érkeztek, az áfás számlák megvoltak és a kiszállítók is mind kedvesek voltak. Már csak a szakácsokat kellene megismertetni a mozzarellával egy továbbképzésen.

Rober ezt így fogalmazta meg: "Mozzarella sajtról hallott már néhány kiszállító, a többiek viszont szinte biztos, hogy összekeverik a trappistával. A Pizza Paradicsom és a Pizza Hut térben és időben is találkozott az olasz sajttípussal, így az általuk szállított Margaritán lehetett harapni olyat."

A teszt során nemigen hangzott el a finom szó a konyhában. Főszerkesztőnk biztos volt benne, hogy maradandóan károsodott. "Nekem azóta is olyan hányingerem van, mintha fiút várnék, mint Thomas Beatie", és egyik pizza sem fogyott el. Körképünk szomorú, az egyetlen jó hír, hogy Thomas Beatie júniusban egészséges fiúgyereknek adott életet.

Pizza Hut feat. élesztőgomba

Másnaposság ellen valaha jó volt

Ezt kóstoltuk

A 26 cm-es Margherita 2190 Ft-ba kerül, ezt rendeltük, de a teszt többi résztvevőjével azonos méretű, 32 cm-es Margherita 3190 Ft. Ez az ár pont a háromszorosa a többi versenyzőének. A kiszállítás egész Budapestre vonatkozik, és vidéki városokra is, ahol a láncnak vannak éttermei.

Számítottunk rá, hogy a tészta vastag lesz, de ez már fáj. Három centis, alul íztelen, a sajt alatt fél centi vastagon javarészt nyers tészta. Dr így kommentálta: "A Pizza Hutnál a vastagtészta kegyetlenebb, mint a Mary Zsuzsi fogsorreklámja". Először csak forgattuk a szánkban, mi ez az erjedt szag? Aztán leesett: az élesztőgomba szaga.Mindenki visszatette az asztalra a pizzaszeletét. Ismétlem: háromszor annyiba kerül, mint a többi. Nem tudtuk megenni, kegyetlenül puffaszt. Hiába a friss paradicsom a tetején, a pizzamozzarellára emlékeztető sajt. Legengedékenyebb tesztelőnket itt ragadta magával az olvasóktól sem idegen nosztalgia, de a részegségi bulímia köztudottan egy igénytelen állatfaj: "Voltak éveim, amikor előfordultak olyan lélektani pillanatok, hogy hajnalban, buli után meg tudtam volna kívánni a Pizza Hut kínálatát. Akkor már mindegy volt, hogy a másnaposság mellett nemsokára a nyers kelt tészta is kínozni fog. Ilyenre ma már nem vállalkozom, úgyhogy további részleteket nem írnék erről a pizzaélményről."

Olasz Tésztaház - ez is fáj

32 cm átmérő 1020 Ft

Ezt kóstoltuk

Hiába vékonyabb, ahogyan egy pizzától várná az ember, ennek a pizzának is nyers a tésztája. Friss paradicsom sehol, a sajt alatt egy kevés szószt találtunk. Barnára pirult sárga pizzáról van szó, amelynek a felülete így dns-t a katalán krémre emlékezteti. "De ha kiskanállal megkocogtatjuk, ez szerencsére nem ropog és nem remeg. A sajtközpontú pizzakészítés mekkája lehet ez az étterem, bár azzal is kitűnhetne, hogy nem ipari sajtot használ."

A piros-fehér, mozzarellás Margherita pizzára semmi esetre sem hasonlít, dr szerint az Olasz Tésztaház gyomorrúgást is adhatna étel helyett. Az érzet a végén ugyanaz: fáj.

Il Treno- csak a reklámszöveg fájt

32 cm átmérő 1290 Ft

Ezt kóstoltuk

Egész Budapesten kiszállítanak, így értelemszerűen bevontuk a tesztbe ezt a pizzamogult is. A tészta vastagséga optimális volt, fél centi körül, viszont kevés volt a paradicsomszósz, és dns szerint az is inkább a melegszendvicskrémre emlékeztet, ami nem volt rossz, csak épp nem a pizza fogyasztásakor vágyunk rá leginkább.

Az Il Treno a telefonos rendeléshez ajándékozott reklámszövegével öngólt lőtt. Ha nem tesztről van szó, és nem kell egy pizza pont tőlük is, automatikusan letettem volna és másik szolgáltató után nézek. Később próbaképpen többször felhívtam őket és mindig volt promó, akkor az nem is várakoztatószöveg.

Pizza Paradicsom- sok friss paradicsom

32 cm átmérő 1000 Ft

Ezt kóstoltuk

A pizza szélén és a paradicsomkarikák alatt nagyon vastag tészta, majdnem a Pizza Hut magasságát idézi. A feltétek alatt - nem meglepő már - ez is nyers maradt. A sok friss paradicsomnak elvileg semmi keresnivalója sincs egy eredeti Margherita pizza tetején, de azért örültünk volna neki, ha a pizza jó lett volna. Ahol ugyanis nem nedves a tészta, ott kenyérszerű. Ez a nem eléggé átsült tésztaprobléma oka a hibás technológia lehet. A pizzát üresen, legfeljebb vékony réteg paradicsommal kell készre sütni, majd a feltéteket csak ráolvasztani. Ezzel szemben ezeket tokkal-vonóval belökhetik a sütőbe, majd a dobozba. A sajt elolvadásának ideje nem elég egy két centis kelt tészta elkészülésére.

Don Pepper- ketchuppal versenyeznek

32 cm átmérő 990 Ft

Ezt kóstoltuk

Ez a pizzéria a frappáns névválasztás miatt került be a versenyzők közé. A ketchupgyanús paradicsomszószukért ki kéne őket zárni, de ahol mások nyers tésztával szállnak ringbe, ez a baki simán belefér. Ez egy ilyen erős mezőny, mit tehetünk. A cukros mellékízt leszámítva nem volt vele drámai probléma. Természetesen ettől még ez se eredeti Margherita, és ezen sincs mozzarella.

Capri- a bazsalikom kémiája

32 cm átmérő 950 Ft

Ezt kóstoltuk

A pizzéria a weboldalán jelzi, hogy az ingyenes házhozszállítás 990 Ft felett kezdődik. A 950 forintos tétel ellenére azonban ingyenesen kihozták. A szimpatikusan vékony tésztára talán viccből, de mindenképpen csak mutatóba pár felszeletelt bazsalikomlevelet helyeztek. A bazsalikom rosszul tűri a hőkezelést, ezért ez így megsütve csak látványelemnek jó, az íze elmúlt. A bazsalikomot a kész pizzára kéne tépkedni, nem a sütőbe tolni.

Don Pepe

32 cm átmérő 1250 Ft

Ezt kóstoltuk

Szerintünk ez Margit pizza, a Margherita magyarul: vaskos, és szükségtelenül fűszeres, harsány. A finom, kézműves alapanyagok egyszerűsége, amire a Margherita épül, itt nyomokban sincs jelen. Vastag tészta, rengeteg sárga sajt, egy doboz kóró száraz provanszi fűszerkeverék, amiben dns még koriandert is gyanított, joggal, és dr is túlfűszerezettnek találta: "tüsszenthetett a szakács, hiszen annyi fűszer került a pizzára, hogy nem győztük beazonosítani." A Don Pepe pizzája vastag (de nem nyers!), cuccos, egyszerű, túl sós, de érthető. Nem is Margit, a Don Pepe Margheritája maga az aranytorkú Zámbó Jimmy. Van benne anyag, mégsem szoktam hallgatni. De önök most hallgassák csak meg, sok szeretettel.

A Capri pizzája volt a legjobb, de ettől még nem nevezném nyertesnek, ahogy mi, fogyasztók sem vagyunk azok. A következő hetekben elmegyünk azokba a pizzériákba, ahonnan nincs házhoz szállítás, hátha találunk egy jó pizzát valahol Budapesten.