Alexander McQueen utolsó ruháit a kritikusok az egekig magasztalják, mondván lényegesen túlmutat a többi tervező munkáin. McQueen utolsó munkáit Sandro Botticelli angyalai és Hieronymus Bosch démonjai ihlették. A kreációkon jól látszik, a tervezőt halála előtt kifejezetten a túlvilág kérdése foglalkoztatta.

A múlt hónapban öngyilkosságot elkövető tervező utolsó kollekcióját a párizsi divathéten mutatták be. Alexander McQueen utolsó ruháit a kritikusok az egekig magasztalják, mondván, lényegesen túlmutat a többi tervező munkáin. McQueen utolsó kreációit Sandro Botticelli angyalai és Hieronymus Bosch démonjai ihlették.

Korábban előfordult, hogy Alexander McQueen bemutatóit hatalmas közönség előtt rendezték meg, rockperformansszal és fanfárokkal egybekötve. Most azonban a Gucci cégcsoport úgy döntött, a kollekciót nem több száz fős tömegek előtt mutatják be, hanem egy kisebb, újságírókból álló csoportoknak. A divatbemutatók helyszíne a McQueen márka tulajdonosának, Francois Pinault-nak székháza volt.

Az utolsó kollekció 16 ruhából áll, ami kevesebb, mint a fele az eredetileg tervezettnek. „Minden darabja egyedülálló, akárcsak ő volt” – írták az eseményt kísérő közleményében. „Nagyon jól haladtunk, és a kidolgozás már az utolsó stádiumában volt, így csak be kellett fejeznünk a darabokat. Négy hetünk volt befejezni a munkáit” – nyilatkozta a divatbemutató után a McQueen divatcég vezérigazgatója, Jonathan Akeroyd. A bemutatott kreációkat nem lehet majd megvásárolni széles körben, de a cég néhány divatmagazinnak kölcsönadja a kreációkat egy-egy fotózás erejéig.

McQueen nem most foglalkozik először a halállal, korábbi kollekcióiban is szívesen alkalmazott gótikus témákat vagy koponyákat. Tavaly őszi alkotásait szintén éteri hangulat lengte át, de például a kígyómotívumokat is előtérbe hozta.

A 2010. őszi kollekciójában gyakoriak az összeráncolt, vagy megcsavart anyagok. A ruhákhoz többek közt duchesse selymet, aranyszínű jacquard szövetet, brokátot, szatént, organzát használt, és hozzájuk krokodilbőrből készült, kézzel faragott fából készült, aranyazott talpú cipőket párosított. A textileket, köszönhetően az új nyomási- és szövési technlógiának, régi festők és szobrászok műveivel kombinálta. Sandro Botticelli, Jean Fouguet és Hans Memling munkáit lefényképezték, beleszőtték a jaquard szövetekbe, rányomták a selymekre, vagy éppen ráhímezték a ruhákra.

Az angyal- és démonmotívumok az összes ruhán felfedezhetők. Az arany nadrágkosztümön angyalszárnyak ölelik körbe a modell derekát, a selyemruhák hátán is angyalszárnyak vannak, míg a hímzett ruhákon démonszerű lényeket lehet felfedezni alaposabb megfigyelés után, ráadásul a kollekció záróruhájához egy arany tollakból álló kabát tartozik, ami még inkább erősíti bennünk azt az érzetet, hogy Alexander McQueent erősen foglalkoztatta a túlvilág.

Alexander McQueen London East End nevű negyedében született munkáscsalád gyermekeként. 1991-ben robbant be a divatvilágba, miután elvégezte a londoni St Martin Művészeti Főiskolát. Négyszer választották az év divattervezőjévé. A tervező február 11-én akasztotta fel magát. McQueen halála előtt labilis idegállapotban volt, elhagyta barátja, és 71 éves édesanyja február 2-án elhunyt. Alexander McQueen öngyilkossága sokkolta a divatvilágot, rajongói mindent felvásároltak, ami a nevéhez köthető. McQueen családjának szóvivője a divattervező temetése után elmondta, terveznek egy nyilvános szertartást, ahol elbúcsúzhatnak a tervezőtől, ám ennek időpontját egyelőre még nem közölték.