Megnéztük, hogy a legfrekventáltabb helyeken milyen cipők kaphatók és mennyire akarják azokat eladni nekünk: kényelmes, de elegáns női cipőt kerestünk, nem találtunk. Az Office Shoesban és a Players Roomban sportcipőt érdemes keresni, a húszból tizenkilenc pontot kiérdemlő Alberto Zagóban és a Salamanderban biztos találunk első-látásra-szerelem lábbelit, de megkérik az árát. Az apró butikokban minden van, ömlesztve, olcsón és kétes minőségben, a Deichmannban és a Humanicban viszont kis szerencsével találhatunk jó cipőt.

Nemrég arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen kiszolgálásra számíthat egy tanácstalan vevő a ruházati üzletekben, most a cipőboltok kerültek sorra. Pontoztuk a kiszolgálást, az árukészlet minőségét (milyen anyagból készültek a cipők, hányféle stílusból tudtunk választani), az ár/érték arányt (megéri-e a cipő az árát, hiszen 20 ezer forintért igényesebb kidolgozást vár az ember, mint 1500 forintért) és az üzlet berendezését, hangulatát. A boltokat az elért összpontszám alapján rendeztük sorba, és bár van, amelyik 19 pontot kapott a maximális 20-ból, nem vettünk sehol cipőt, mert az 50.000 forintot sokalltuk egy szép lábbeliért, annál olcsóbban pedig nem nagyon van kényelmes, de elegáns női cipő.

Alberto Zago - Mammut: Magas sarkak mekkája

Az Alberto Zagóban igazán kedves eladók fogadtak: bár kicsi az üzlet alapterülete, két-három eladó is volt egy boltban. A cipők mind nagyon igényesek – műbőr talán nincs is – és drágák. A legolcsóbb – nem leértékelt – balerinacipőért 10 ezer forint fölötti összeget kérnek, egy-egy elegáns magassarkú cipő 70 ezer forintba kerül. Az eladók készségesek voltak, azonnal hoztak méretet mindenből, és ismerték az árukészletet, tudták, melyik márka hogy van számozva. Beszélgettek velünk, még stílustanácsokat is kaptunk, és őszintén megmondták, ha valamelyik cipő nem áll jól nekünk.

Kiszolgálás: 5/5

Árukészlet: 4/5

Csak elegáns lábbelik vannak, nincsenek férficipők, és minden nagyon drága.

Ár/érték: 5/5

Gyönyörűek a cipők, de a minőséget meg kell fizetni. (Tipp: itt is árleszállításkor érdemes nézelődni).

Vásárlás körülményei: 5/5

Kényelmes kanapékon lehet próbálni, nem zavaró sem a fény, sem a zene és nincs zsúfolásig tömve az üzlet áruval.

Összpontszám: 19/20

Salamander - Westend: Ha én gazdag lennék...

A Salamanderben hasonló az árképzés, mint az Alberto Zagóban, de találtunk néhány igazán szemrevaló, elegáns és kényelmes cipőt. Sajnos az árukat nem a mi pénztárcánkhoz szabták, pedig a szerkesztőségi kedvenchez hozzáillő táskát is lehetett volna vásárolni. Külön szívmelengető, hogy a cipők és a hozzájuk illő táskák egymás mellett sorakoznak a polcokon. A férfiak is sok cipő közül válogathatnak, de vannak igazán ízléstelen darabok a boltban. Az eladók nem tolakodóak, de ahogy körbepillantottunk, mindig akadt valaki a kétméteres körzetünkben, ha netán méretet kérnénk valamiből.

Kiszolgálás: 3/5

Sajnos senki nem köszönt nekünk, pedig egyébként nagyon kedvesek voltak.

Árukészlet: 4/5

Javarészt elegáns lábbelik vannak, de becsúszott pár nagyon ízléstelen cipő.

Ár/érték: 4/5

Gyönyörű cipőik vannak, ár és stílus alapján úgy gondoljuk, főleg a középkorú vásárlókra koncentrálhatnak

Vásárlás körülményei: 4/5

Van némi rendetlenség, enyhe zsúfoltság, de kellemes környezetben lehet nézelődni.

Összpontszám: 15/20

Office Shoes - Westend: Sportcipő van, odafigyelés nincs

Az Office Shoes-ban épp árucsere volt – napok óta – így nyári és téli lábbelik keverednek a polcokon, néhol üres helyek tátongnak. Az üzletben öt eladó volt és körülbelül ugyanennyi vevő, de sokat kellett várnunk, hogy egy bolti alkalmazott végre megkérdezze, mit szeretnénk: egy elegáns, de kényelmes cipőt. Először félreértett minket a hölgy, és mutatott egy edzőcipőt, de felvilágosítottuk, hogy ez cseppet sem elegáns. Itt elakadt, és azt mondta: legalább kényelmes.

Kiszolgálás: 2/5

Bár nem kérdezték meg, mit szeretnénk, készségesen, de bizonytalanul segítettek, ha mi kezdeményeztünk beszélgetést.

Árukészlet: 4/5:

Javarészt sportcipőkből áll a készlet, de balerinák és magassarkú csizmák, szandálok is vannak a boltban. Elegáns de kényelmes cipőt nem itt fogunk venni, de márkás – Lacoste, Hilfiger, Diesel – sportcipőket és túracipőket találunk.

Ár/érték: 4/5

A fent említett márkás sportcipők olcsóbbak, mint más boltokban, de így is 20 000 forint fölött vannak.

Vásárlás körülményei: 4/5

Le lehet ülni próbához, és a zene nem zavaró.

Összpontszám: 14/20

Humanic - Mammut: Hová tűntek az eladók?

Itt többféle cipőből válogathatunk, és a többséguk bőrből készült. Vannak olcsóbb, de elegáns női lábbelijeik, 6000-8000 forintért, de az igazán szép cipők 20 ezer forintnál kezdődnek. Próbazoknit és segítséget kaptunk, ha kértünk, bár ez utóbbi nem volt valami kielégítő. Arra a kérdésre, hogy tud-e kényelmes, de elegáns cipőt mutatni, a hölgy válasza ennyi volt: ez az egy cipőmárkánk kényelmes, és talán ez a másik itt. Majd ment is tovább, pedig nem volt hatalmas a tömeg.

Kiszolgálás: 2/5

Nem köszönnek, flegmák, de mentségükre legyen mondva, hogy este 7 felé értünk a boltba.

Árukészlet: 5/5

Mindenki találhat magának megfelelő cipőt – kényelmeset is

Ár/érték: 3/5

Drágábbak a márkás cipők, mint az Office Shoes-ban; a magasszárú Lacoste itt  30 ezer forinttól kapható. (Tipp: leértékeléskor itt is minden 50-70%-al olcsóbban megvehető)

Vásárlás körülményei: 4/5

Zsúfolt az üzlet, de kellemes, halk zene szól és nincs büdös.

Összpontszám: 14/20

Players Room - Westend: Csak hang legyen és fény

A Players Room sokszor szerepelt már a Homáron: a kedvesnek álcázott eladók azonnal bekeményítenek, ha valaki visszavinné a náluk vásárolt ócska árut. Mikor megérkeztünk, hangosan köszöntek, és így volt ez a távozásunkkor is, pedig nem is vettünk semmit. A köszönés után egyébként legközelebb akkor találkozunk eladóval, amikor már a kezünkben volt a kiválasztott cipő – mely nem elegáns, de talán kényelmes –, és méretet szerettünk volna kérni. Próbazoknit is kaptunk, de végül nem vettünk semmit, hisz nem tornacipőt kerestünk, és az üzletben terjengő műanyaggal keveredő WC-szag és a dübörgő technó kiüldözött a boltból.

Kiszolgálás: 4/5

Kedvesek, segítőkészek, bár nem tudnak mosolyogni.

Árukészlet: 3/5

Csak sportcipők vannak.

Ár/érték: 3/5

Drágábbak a cipők, mint az Office Shoes-ban, és ha hihetünk a Tékozló Homárnak, rosszabb a minőségük is.

Vásárlás körülményei: 3/5

Kellemetlen szag, zsúfoltság, üvöltő technó, de kényelmesen le tudunk ülni.

Összpontszám: 13/20

Deichmann - Mammut: Műanyagszag, olcsóság

Az olcsóságáról elhíresült Deichmannban nem számítottunk különleges bánásmódra: nem is kaptunk, mivel eladóval nem találkoztunk, csak egy biztonsági őr grasszált a sorok között. Igaz, így is sikerült hamar megtalálni olyan lábbeliket, amiket kerestünk, amikor pedig a pénztárnál kiszúrtunk pár tetszetős kiegészítőt, a kasszás készségesen odaadta a kiszemelt holmikat. Ami a felhozatalt illeti, itt többségben voltak az elegáns – vagy annak szánt – női cipők. Műbőr balerinák és törpetűsarkú cipők már 3500 forinttól kaphatóak, de vannak bőrcipők is.

Kiszolgálás: 0/5

Árukészlet: 4/5

Mindenki találhat magának megfelelő cipőt, kényelmeset is, de sok az ízléstelen lábbeli.

Ár/érték: 5/5

Szép, olcsó és különleges lábbelikre bukkanhatunk.

Vásárlás körülményei: 3/5

Zsúfolt az üzlet, erős a neonfény, vadászni kell az eladókra.

Összpontszám: 12/20

Westend – aluljárószint: Kínai piac kicsiben

Legalább öt apró cipőboltba benéztünk a bevásárlóközpont aluljáró szintjén, és azért vettük egy kalap alá őket, mert a kínálat mindenütt ugyanaz volt: „Made in China” feliratú, ránézésre kényelmetlen, műanyag körömcipők 1500 forint körüli áron, kemény, műbőr balerinacipők 3000 forint körül, Scholl papucsok, valamint úgynevezett „táncos cipők” 10 ezer forint fölött. Ha sokan voltak az üzletben, az egyetlen eladó azért nem tudott ránk figyelni, ha nem volt senki rajtunk kívül, azért nem, mert épp a szomszédos üzlet eladójával trécselt.

Kiszolgálás: 1/5:

Nincs köszönés, nincs segítség.

Árukészlet minősége: 3/5

A műbőr cipők mellett vannak kifejezetten kényelmes gyógycipők, sportcipők, táncos platformcipők, sőt már csizmák és mokaszinok is. Azért kapnak csak 3 pontot, mert sok a kényelmetlen, műanyag lábbeli a polcokon.

Ár/érték: 5/5

Egy 1500 forintos cipőtől nem vár sokat az ember, 10 ezer forint pedig nem számít soknak a Scholl termékekért.

Vásárlás körülményei: 2/5

Nagyon szűk, zsúfolt és jobbára sötét terek.

Összpontszám: 11/20


Ruhaboltok cipőrészlege (H&M, Zara, Mango): A lényeg a divat, a kivitelezés már mindegy is

Ha nem vagyunk elégedettek a cipőboltok kínálatával, vagy összekötnénk a ruhatárunk felfrissítését egy új lábbeli vásárlásával, irány valamelyik nemzetközi ruházati márka üzlete. A H&M-ben 8000 forint körül vannak a legújabb trendnek megfelelő „nagymamás”, műbőr, fűzős, magasszárú cipők, melyek már tavaly feltűntek internet-szerte a divatblogok fotóin. A Zarában változatosabb a felhozatal: találunk 20 ezer forintért kifejezetten elegáns, bőrből készült, de kényelmesnek nem mondható magassarkút, illetve fűzős magasszárút. Vannak továbbá tarka, leárazott balerinacipőik és szandáljaik. A Mangóba is megérkezett az ősz hasított bőrcipők formájában. Ide is érdemes benézni, ha visszafogott, mégis divatos bokacsizmát keresünk, és hajlandóak vagyunk mondjuk 26 ezer forintot áldozni erre a célra. A magas sarkú szandálok egyébként közel 18 ezer forintot kóstálnak, míg az elkövetkezendő időszaknak jobban megfelelő csizmák 36 ezer forint körül kaphatóak.

Kiszolgálás: 0/5

Árukészlet: 3/5

Trendi lábbelik vannak, főleg a fiatal korosztálynak, és nem mindig a legjobb minőségben.

Ár/érték: 2/5

A cipők minősége nem a legjobb, sok köztük a műbőr, ráadásul egy év alatt várhatóan kimennek a divatból, és 8-10 000 forint meg mégiscsak sok olyan műbőr bokacsizmáért, amit csak pár hónapig hordhatunk.

Vásárlás körülményei: 2/5

Mivel nem a cipő a fő profil, próbálni fél lábon ugrálva lehet (kivétel: a Mango Westendben).

Összpontszám: 7/20

Végkövetkeztetés

Az esetek többségében senkit nem érdekelt, akarunk-e venni valamit, és ha igen, mit, de az 50 ezer forintos körömcipőhöz már járt segítség. Mi kényelmes, de elegáns női- és férficipőt kerestünk, nem nagy sikerrel: bő választék van sportcipőből és 13 centis tűsarkú szandálokból, köztes megoldásnak ott a balerinacipő.