Péntek este Léber Barbara Club Shown jártunk. Az új műfajnak a jelek szerint nem sok köze van a tradicionális divatbemutatóhoz, nincs kifutó, nincsenek széksorok, Léber nem jelentkezett külön kollekcióval az alkalomra. A cél: a fiatalok megismertetése a magyar divattal, bulizás közben – mondják a szervezők, akik ezentúl havonta készülnek hasonló eseménnyel.

„Egyszerűen csak buli, miért ne?"

„Ez egy meghívás volt, nem nekem jutott eszembe, de nagyon tetszett az ötlet, mert ilyen klubban még soha nem tartottam bemutatót, legalábbis nem tudok róla. Egyszerűen csak bulinak tartottam, hogy miért ne” – válaszolta a Velvet kérdésére a divattervezőnő, aki huszonnégy ruhával készült a rendhagyó rendezvényre.

A Creol Bárban rendezett villámbemutató – leginkább így lehetne leírni a negyedórás divateseményt – előtt akarva-akaratlan végignézhettük, hogyan sminkelik a modelleket, hogyan készül frizurájuk. A szórakozóhely egyik sarkában, összetolt asztalokon dolgoztak a szakemberek, míg az egyre gyűlő közönség csendben ivott. A show pontosan kezdődött, hamar véget is ért, mint a szervezőktől megtudtuk, céljuk havonta rendezni egy hasonló bulit, hogy a fiatalok ne csak a külföldet majmolják, hanem minden erőfeszítés nélkül megismerkedhessenek a magyar tervezők munkásságával.

„Túlzás, hogy külön készültem volna"

A club show a bár táncterén zajlott le, a világítást a közönség mögé helyezett reflektor nyújtotta – kivéve, amikor pár nem szomjas vendég árnyjátékot játszott sörösüvegeivel –, a zenéről dj gondoskodott, a modelleket rengetegen fotózták, legtöbben mobillal, pusztán szórakozásból.

A divatesemény után céltalan lézengés kezdődött, majd vérbeli jogászbuli: igazából a 20 perces intermezzo csak egy kis pluszt adott a Creol szokásos péntek estéjéhez, a fiúk rendesen fizettek belépőt, (a lányok rendesen nem), a hirtelen véget érő villám-show után pedig mindenki boldogan konstatálta, hogy adott a sznobizmusnak/kultúrának, megnézett egy divatbemutatót, indulhat a buli.

„Túlzás, hogy ide külön készültem volna valamivel. Ez nem egy trendbemutató volt, hogy két év múlva nyáron mi lesz, hanem egyszerűen egy kellemes hangulatú ízelítő abból, hogy miket is szoktam csinálni. Persze, volt egy-két alkalmi ruha, de valójában nagyon sok volt az akár buliba is használható darab” – mondta Léber, aki egyébként is vegyes célcsoportnak dolgozik.

„Remélem csak, hogy kinézett valahogy"

„Eléggé vegyes a célcoportom, ez lehet, hogy furcsának tűnik, de van, akinek életmódszerűen van szüksége a ruháimra, amiket gyakran hord, és van, aki egyszer az életben vásárol tőlem… Hogy itt most pont kik jelentek meg, nem tudom. Ez jogászoknak szánt buli, elméletileg akár remek célcsoport is lehet, hiszen nagyon sok rendezvényre járnak” – osztotta meg a Velvettel a tervezőnő, akinek nemrég fűzőkollekcióját tekinthettük meg egy sokkal formálisabb bemutató keretében.

„Nem tudom lesz-e még ilyen club showm, egyértelműen nem ez az én műfajom, tehát ez egy kirándulás volt, valójában azért, mert nagyon szimpatikusak, akik szervezték és egyáltalán, kíváncsi voltam, hogy mit lehet ebből kihozni. Nagyon sajátos a hangulata. Hozzáteszem, nem láttam a bemutatómat, mert hátul voltam, remélem csak, hogy kinézett valahogy, mert nem tudom” – mondta a tervezőnő.