Thylane Lena-Rose Blondeau csupán tízéves, de úgy tűnik, hogy ő a divatvilág egyik aktuális üdvöskéje. A róla készült képek – főleg amik a francia Vogue korábbi számában láthatóak – nagy vihart kavartak, hiszen egy ilyen fiatal modell esetében sokak szerint ízléstelen, ha párducminták között hentereg magassarkút és sminket viselve, vagy a 16 évesen toplesskedő Kate Mosst utánozza. A neki szentelt Tumblr-oldal mindenesetre pár napja egy gyermekkompatibilsebb elnevezést kapott.

Míg az is hírértékkel bír, ha idős modellek szerepelnek a magazinokban, a kifutókon, természetesen ugyanolyan érdeklődést vált ki az is, ha egy 10 éves lányt a divatszakma igazi felnőtt modellként kezel. A 2001-ben született Thylane Lena-Rose Blondeau egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több magazinban tűnik fel, ami önmagában nem lenne gond, de sokak szerint az a baj, hogy nem olyan képek készülnek róla, mint egy átlagos gyerekmodellről, hanem olyanok, amelyek egy 16 évesnél is határesetnek számítanak. Többek közt egy olyan felvétel is készült róla, amelyet nyilván a félmeztelen Kate Mossról még 1990-ben készült, a brit modell 16 éves korában készült legendás fotó inspirált.

Túl merész?

Egy másik fotóval kapcsolatban pedig a thegloss.com szerzője megjegyzi, akár egy Diesel-reklám is lehetne, és ugye a farmermárka reklámfotói nem feltétlenül a visszafogottságukról híresek. A biztosítékot egyébként leginkább a francia Vogue tavaly decemberi számába készült fotók csapták ki. Az egyik képen a kellően kisminkelt Thylane Lena-Rose Blondeau magassarkúban hentereg az ágyon.

Thylane Lena-Rose Blondeau tízéves létére egyébként igen komoly szakmai múlttal rendelkezik, hiszen négyévesen már a kifutón vonult Jean Paul Gaultier egyik divatbemutatóján, és azóta több magazinban is feltűnt, számos márka reklámarcaként dolgozott már.  A 10 éves, elefántcsontparti modell munkásságának egy Tumblr-oldalt is szenteltek, amelynek Fuck Yeah Thylane Blondeau volt a címe, majd kissé decensebb elnevezést kapott.  „Ez gyerekpornográfia, ez annyira nincs rendben” – írja a Tumblr-felhasználó. „Ez helytelen és hátborzongató. Nem szeretném, ha a kilencéves lányom egy állatmintás magassarkúban fetrengene egy párducmintás tapétával díszített hálószobában” – írta egy másik kommentátor.

Az igazi szépség

Az oldal tulajdonosa egyébként kicsit bánja, hogy meg kellett változtatnia a nevet. Hozzátette, nem egy megszállott rajongó, csupán szeretett volna egy fotóblogot, amelyen megtalálhatóak Thylane Lena-Rose Blondeau fotói. Egyúttal azt is megjegyezte, nem tud minden egyes üzenetre válaszolni, különben is főként arról írnak neki, hogy mennyire szeretik a fiatal modellt, vagy arról, hogy mekkora szajha is ő.

Egy későbbi bejegyzésben arról is írt, hogy az oldalon található fotók 90%-a nem hirdetés, nem jelentek meg divatmagazinban, nem a szexet és a fiatalságot propagáló szakmának készültek. „Mindenki véleménye érdekel, ezért tettem közzé ezeket a fotókat. Nem akarok senkit sem bántani azért, mert helytelennek találják ezeket” – írja thylaneblondeaupictures, aki azzal például egyetért, hogy a francia Vogue számára készült képek valóban vitathatóak, de hát, mint mondta, a legtöbb kép csak egyszerű fotóművészeti alkotás.

„Fotózást tanulok az iskolában, ami nem jelenti azt, hogy igazi szakértő lennék, de szerintem a kislányról készült portrék (sokat ezek közül az édesanyja készített), egyszerűen lenyűgözők. Bárcsak legalább néhányan meglátnák az igazi szépséget!” – írta az illető, aki állítása szerint maga is modellkedett gyerekként. Ami történetünk főszereplőjét illeti, édesapja, Patrick Blondeau korábban focistaként kereste a kenyerét, édesanyja, Véronika Loubry pedig egy sztárhírekkel foglakozó műsor háziasszonya volt, most pedig saját, anya-lánya divatmárkájával foglalatoskodik.

És még sokan mások?

A kifutón egyébként alapvetően csak ritkán vonulnak 16 évesnél fiatalabb modellek, de a magazinok számára készült fotósorozatoknál és a hirdetésekben más a helyzet, és a cégek állítólag versengenek azért, hogy minél ifjabb lányokkal dolgozhassanak: a Miu Miu 2011-es őszi kampányának a 14 éves Hailee Steinfeld a reklámarca. Nem szabad megfeledkezni a 12 éves Elle Fanningről sem, aki többek közt Marc Jacobs kreációjában jelent meg a vörös szőnyegen, és az Interview magazin egyik összeállításban is szerepelt. Lauren Tabach-Ban, a magazin egyik szerkesztője a Daily Beastnek elmondta, tudja, hogy kicsit örültség azt mondani, hogy valakinek nagyon jó alakja van 12 évesen, és egyébként nem sugárzik belőle szexualitás, egyszerűen csak jól állnak rajta a ruhák. A divatvilág pár éve egyébként egy másik 12 éves kislányt kapott fel a semmiből, róla azóta kevesebbet hallani, de a celebgyerekek körében akkor is jellemző a nőies öltözködés, ha modellkedésről szó sincs. Gondoljunk csak a magassarkúban járó, kirúzsozott Suri Cruise-ra vagy a bőkezűen kisminkelt Willow Smithre, esetleg Cindy Crawford lányára, akire öt éves korában tangát adtak.

A Jezebel egyik szerzője megjegyzi, hogy azzal már persze semmi baj nincs, ha Thylane Lena-Rose Blondeau-nál 3-4 évvel idősebb modelleket „maszkíroznak felnőttnek”. Ő egyébként nem a francia Vogue képei miatt háborodott fel, hanem a Diesel-reklámhoz hasonlatos fotó miatt. Hozzátette, a divatszakma elég furcsa, hiszen felnőtt nőkből kislányokat próbál varázsolni, kislányokat pedig felnőtt nőként akar láttatni, és hát igen, a divatfotóknak számos olyan eleme van, amelyektől óhatatlanul szexuális töltete lesz egy képnek.