Stohl András október 5-én kezdi börtönbüntetését. Aznap biztos kap valamilyen rabruhát, valószínűleg a magyar büntetőintézetekben szokásos szürke színben, mi most viszont megmutatjuk, hogy nézne ki, ha felpróbálhatna több különböző színt és fazont. Egy kicsit szórakoztunk Stohl ruháival, ön pedig megszavazhatja, melyik szett állna legjobban az ittasan karambolozó színésznek. Adjon 10 pontot arra a ruhára, amiben jól mutat Stohl, 1-et arra, amiben rosszul néz ki!

1. Az amerikai narancssárga

A feltűnő színű uniformis elsősorban biztonsági kérdés Amerikában, ahol a rabok gyakran végeznek csoportos közmunkát, sárga ruhájuk célja pedig, hogy lehetetlenné tegye a büntetettek vegyülését civilekkel. Az ittas vezetésért letartóztatott Lindsay Lohan börtönfotói is ilyen rabruhában készültek, az októberben bevonuló Stohl Andráson hogy mutat a szín?

2. Ugyanaz nyárra

Az előző narancssárga szett rövidebb, overál változata is létezik. Amerikában a 19. században még a fekete-fehér csíkos rabruhát részesítették előnyben: aztán az ENSZ betiltotta a teljes testes csíkozást, mert a rabokat megbélyegezte – bár erre az élénk színű egyenruha sem megoldás –, és a 20. században a büntetésen és elrettentésen túl a társadalomba való visszavezetés is fontossá vált. Ha nem könnyen észrevehető narancssárga van a rabokon, akkor manapság farmerban dolgoznak. Stohlnak hogy áll az olcsóság jegyében lazára szabott overál?

3. A betiltott csíkok

Csíkos rabruhát manapság már csak jelmezkölcsönzőkben találunk, és helyenként Amerikában: bár az államokban a csíkok jóval vastagabbak, mint a kölcsönzői darabokon és gyakran színesek is. A koncentrációs táborokban függőleges csíkosat kellett hordani, akárcsak a vietnámi börtönökben. Vízszintes vékony csíkokat régi börtönfotókon láthatunk és most Stohlon, hogy tetszik?

4. Sárga csíkos a jelmezkölcsönzőből

Sárga, vízszintes csíkos ruhát is csak jelmezkölcsönzőben találunk, például ilyen viccesnek szánt lánc-kiegészítővel, mint ami Stohl kezébe került. Azt hittük, a méhekre asszociáló rabruhánál nincs durvább, de a valóság persze felülmúlta a jelmezkölcsönzősök elképzeléseit: Oklahomában tavaly pink felsőbe és fehér-sárga csíkos nadrágba öltöztették a férfi rabokat. Feltűnő, vidám, színes, akárcsak a bohócruhára hajazó sárga-fekete rabruha. Jó lenne, ha Stohl András ilyenben ülné le az 5 hónapot?

5. Sötétkék Ázsiából

A thaiok sötétkék rabruhát hordanak, fehér szegélyekkel, Dél-Koreában sima, sötét színű munkaruhára hajazó uniformist kapnak a rabok. A Soom című koreai drámából vettük a jelenetet, melybe bekerült Stohl, a történet egy rabot mutat be, aki lassan beleszeret a nőbe, aki a börtöncellája falát díszíti. Megható pillanat, drámai kép, de hogy áll Stohlnak a sötétkék?

6. És a szokásos magyar

A magyar rabruha jellemzője a tyúkláb-minta és az úgy nevezett mákos, szürke-fekete szín. A legvalószínűbb, hogy Stohl ilyen rabruhában karácsonyozik, szóba jöhet esetleg még egyszínű mákos, kékes uniformis is. Ön szerint hogy áll a színésznek a szürkeség? Érdekesség, hogy Európában csak a volt szocialista országokban hordanak rabruhát az elítéltek – írja a hg.hu –, védő- és munkaruha természetesen nyugaton is létezik, de ott célja a munkavédelmi előírások betartása.