Kutatók foglalkoznak vele, hogy miért készítenek magukról meztelen fotókat és videókat a tinédzser lányok, és milyen hatásokkal jár ez a jövőjükre nézve. A lányokat a megfelelési vágy és a fiúk motiválják, a fiúkat pedig a hatalomvágy, mondják az elemzők.

Majdnem minden lány levideózta már magát

Közhelyszámba megy, de tény, hogy a nőkre manapság sokkal nagyobb nyomás nehezedik a kinézetükkel kapcsolatban, mint korábban. Ennek egyik folyománya, hogy a fiatal nők egyre nagyobb hányada mutogatja magát a világhálón. Kutatások szerint a fiatal lányok 71 százaléka használt már webkamerát a hálószobájában, hogy meztelenül lefotózza, vagy lefilmezze magát - írja a Jezebel.

Ön vetkőzött már webkamera előtt?

Arról nem készült felmérés, hogy ezen nők hány százaléka használja arra a kamerát, hogy virtuálisan szexeljen partnerével vagy hogy egy saját videót készítsen. A lányok nagy része – mily meglepő – a fiúkat akarja lenyűgözni teljesítményével. Kerry Cohen pszichoterapeuta, a Mocskos kis titkok: A tini lányok és a promiszkuitás című könyv szerzője sok olyan lánnyal beszélt, aki meztelen fotókat és videókat küldött fiúknak, akik ezt gondolkodás nélkül megosztották másokkal. A fotók és a videók csalhatatlanul bizonyítják a pletykák valóságtartalmát, a szégyen pedig hatalmas. A várt eredmény meg sem közelíti azt a szégyent, amit egy ilyen fotó vagy videó megosztása okoz.

Nyomás a nőkön

A lányok rájöttek, hogy nemcsak nézni lehet a pornót, hanem csinálni is. Elég egy webkamera, és máris sztárok lehetnek. A csajok nagy része pedig úgy érzi, vetkőzniük kell, ha igazán szeretik a srácot. És meg is teszik.

Cohen, aki tanítja is a navigálás a pornográfiában című tantárgyat, arról számolt be, hogy a fiatal férfiak nyomást gyakorolnak a nőkre, hogy minél több meztelen fotót küldjenek magukról. Bár a felmérések szerint meglehetősen kevesen fotózzák magukat meztelenül, Cohen és társai szerint sokkal több lányt vettek rá erre, mint ami a kutatásokból kiderül. „Sokkal nagyobb probléma a nyomásgyakorlás, mint az, hogy ez sikerrel jár-e”- mondta a szerző. Több diáklány így beszélt kapcsolatáról: „régebben egy srác nyaggatott, ha együtt voltunk, hogy csináljunk valamit; ma már akkor is tud nyaggatni, ha épp a város túlsó felén vagyok, egyedül a hálószobámban."

Mi az oka annak, hogy a pasik ennyire vágynak ezekre a képekre és videókra? A válasz a hatalomvágyban keresendő. John Hughes 1984-ben készült filmjében (Tizenhat szál gyertya) jól megjeleníti, ahogy a főszereplő srác könyörög a lánynak, hogy adja neki a bugyiját, hogy bebizonyítsa a barátainak, hogy tényleg megdugta a lányt. Ezeket a videókat és fotókat is azért osztják meg barátaikkal, hogy bebizonyítsák, igenis sikerült elérniük egy lánynál, hogy levetkőzzön. Ha ők az elsők, ez különösen növeli a fotó/videó értékét. Hiába ígérik meg, hogy nem terjesztik ezeket, pont a lényeg veszik el, ha nem teszik meg.

Miért csinálják a lányok?

Ezeknek a videóknak nemcsak a szexualitás felidézése a célja, hanem a lányok elfogadás-éhségének kielégítése is. Ez nem újkeletű, csak az, ahogy ezt megvalósítják. És ebben nagy szerepük van a reality-műsoroknak. A fiatal lányok úgy érzik, meg kell felelniük annak a képnek, amit a média közvetít számukra. Így ők is átélhetik, milyen az, amikor a kamera folyamatosan követ.

Ezek a lányok eljátsszák, hogy szexik, anélkül, hogy igazából megélnék az érzést. Az egésznek az a lényege, hogy visszaigazolást kapjanak arról, hogy jó nők, teljesen mindegy, hogy ezt egy meztelen fotóval érik el, vagy feltöltenek egy videót az internetre és azt írják: "az emberek azt mondják, ronda vagyok. Tényleg csúnya vagyok?”