Elképesztően szexi fellépést nyomott le a héten aktuális turnéja Los Angeles-i állomásán Alicia Keys, aki azon popsztárok közé tartozik, akik nem átallanak időnként a koncerten leülni egy zongora mögé. Olyan kevesen vannak azok a hölgyek a popbizniszben, akik ezt Alicia Keysen kívül még meg tudják és meg merik csinálni anélkül, hogy félő lenne, hogy a közönség bealszik, hogy gyakorlatilag mindannyian belefértek ebbe a heti trendbe. Prince úgy szokott gitározni, mintha maszturbálna, ezek a nők pedig gyakran úgy zongoráznak, mintha szeretkeznének – és a publikum gyakran orgazmusközeli élményben részesül. De melyikük csinálja a legjobban? Nézzen fotókat és videókat, aztán szavazzon a kedvencére!

Alicia Keys

Haladjunk mondjuk ABC-sorrendben, és így legalább a legaktuálisabb hölgyet vehetjük előre: Alicia Keyst, aki abban a kegyben részesült a múlt hónapban, hogy ő énekelhette a himnuszt a Super Bowlon. A most 32 éves énekesnő 2001-ben vált egycsapásra világsztárrá a Fallin’ című számmal, és becsületére legyen mondva, hogy a sikert meg tudta ismételni többször is, például a No-One vagy az Empire State of Mind című számokkal. Amint az egy színes bőrű, amerikai előadótól várható, Alicia Keys az r’n’b irányából közelíti a popzenét: dallamos, erőteljes és érzéki. És szenvedélyességét persze nem csak a zenében fejezi ki, hanem megjelenésében is, erről a képösszeállítás segítségével győződhet meg, ha a fenti fotóra kattint. De persze nemcsak nézni, hanem hallgatni is érdemes őt, egy élő, zongorázós videóért kattintson ide.

Diana Krall

Diana Krall annyiban kilóg a mezőnyből, hogy ő nem igazán számít popzenésznek. Igaz, sokkal népszerűbb, mint amennyi ismertség egy jazz-zenésznek járni szokott, őt mégis a jazz térfelén könyvelte el a nagyközönség, és talán meglepő, de Diana Krall az egyetlen az itt felsorolt hat előadó közül, aki a férfiak körében különösen népszerű. Kanadai származású és 48 éves, és valószínűleg nincs is nagyobb női sztárja a műfajnak jelenleg, annyira régen ismert ő, hogy a ’90-es évek végén magát alakította a Melrose Place-ben. A hazai közönség is láthatta már őt élőben, de ha ön lemaradt az élményről, kattintson a képre, illetve ide!

Fiona Apple

Érdekes, hogy a cikkben felsorolt mind a hat hölgy más-más műfajban mozog annak ellenére, hogy mindannyian zongoráznak és énekelnek egyszerre. Fiona Apple például az alternatív rock kategóriáját képviseli az összeállításban, ennek megfelelően különösebben nagy slágerekkel nem büszkélkedhet, bár a Criminal című számot és annak hihetetlenül szexi klipjét valószínűleg ismerik azok, akik kicsit jobban odafigyeltek a könnyűzenére a ’90-es években. Fiona Apple még mindig csak 35 éves, és jelenleg is zenél, legutóbbi albuma tavaly jelent meg. Nemcsak zenéje, személyisége is merőben más, mint amit kolléganői képviselnek, vadabb, exaltáltabb, kicsit félelmetesebb náluk. De ugyanolyan zseniálisan zongorázik.

Kate Nash

Kate Nasht azok ismerik, akik szeretik az indie popot, hiszen az összeállítás legfiatalabb nője ezzel a műfajjal ért el világsikert. Kate Nash most 25 éves, de még csak 20 volt, amikor 2007-ben Foundations című számával hazájában tarolt a slágerlistán, és Európa nagy része is felfigyelt rá. Eredetileg valami olyasmi karakter volt ő, mint Amelie az Amelie csodálatos élete című filmből, csak nem francia volt, hanem angol, és nem csak a szemét meresztgette, hanem zongorázott és énekelt is. Kate Nash az elmúlt öt évben aztán elindult egy kicsit szexisebb és vadabb irányba, de továbbra sem vesztette el kicsit furcsa, de nagyon szimpatikus egyéniségét. Őt itt hallgathatja meg zongorázni, de egyébként gitározni is szokott.

Lady Gaga

A popzene fősodrának jelenleg legismertebb női billentyűse természetesen Lady Gaga. Első slágerei, a Just Dance és a Pokerface nem igazán sejtették, hogy a hölgy különösebb hangszeres tudással rendelkezne, de aztán a Paparazzi című számnál elkezdett akusztikus fellépéseket is nyomni, és akkor elég sok kétkedőnek leesett az álla. Azóta is minden Lady Gaga-koncertnek van egy csak zongorázós része, amit persze átjár az énekesnőre jellemző őrület, teátrálisság és erőltetett szexualitás. Ennek ellenére Lady Gagának ez az oldala, amit azok is szeretni szoktak, akik egyébként nem is szeretik Lady Gagát. Ezer ok van, amiért lehet őt utálni, de tehetségét elvitatni nem lehet.

Tori Amos

Ki a legjobb?

A hatodik hölgy pedig Tori Amos, aki a klasszikus zenébe oltott popot képviseli változó sikerrel a ’90-es évek legeleje óta, így viszonylag szkeptikus volt, amikor Lady Gaga berobbant a köztudatba. Tori Amost nem lehet gyakran látni, de amikor mégis, akkor könnyű őt felismerni: ő az a vörös hajú csaj, aki zongora mellől énekel, néha egyszerre kettő mellől. Az ismertséget a Little Earthquakes című album és a Silent All These Years című szám hozta meg neki a ’90-es évek legelején, de legnagyobb slágere Európában az 1996-os Professional Widow volt (pontosabban annak egy remixe), Amerikában pedig a 2002-es A Sorta Fairytale (aminek klipjében Adrien Brody látható). Az ő performanszaiból sem hiányzik sosem a szexualitás, bár dalai gyakran teljesen más témákat feszegetnek, még gyakrabban pedig szinte megfejthetetlen, hogy miről szólnak. Persze ettől csak még lenyűgözőbb Tori Amos világa, aki legutóbbi két albumával mintha hátat fordított volna a popzenének, és elsősorban a klasszikus zenével foglalkozik. Nézze és hallgassa meg őt is (itt egy teljes koncert!), aztán mondja meg, önnek melyik zongorista-énekesnő a kedvence!