Indul a szabadtéri partiszezon, így tavalyhoz hasonlóan idén is összeszedtük azokat a szabadtéren (is) üzemelő fővárosi szórakozóhelyeket és nagyobb kocsmákat, ahol a friss levegőn, napsütés és madárcsiripelés közben lehet berúgni. Vagy csak felhajtani egy limonádét.

A Mély-Dél

Budapest talán legismertebb szabadtéri lokáljai jó ideie Dél-Budán székeltek, azonban idén olyasmi történt, ami felforgatta az állóvizet: 15 év után búcsút intett a Zöld Pardon. A ZP-t 2011-ben kiebrudalták a Petőfi híd mellől, és a Rákóczi hídhoz került, ahol mindössze két nyarat húzott ki. Ember a nagyobb koncerteken kívül alig volt itt, így borítékolható volt a bukás. A ZP most új helyet keres, búcsúüzenetükben szezon közepi vagy jövő évi nyitást vizionálnak.

A ZP helye nem marad üresen, a Barba Negra nevű újbudai rockklub nyitotta meg itt szabadtéri helyét Barba Negra Track néven. Ez egy április 28-i sajtónyilvános bejárást követően 30-án történt meg. Nem tudni, miből akarnak majd megélni, mert a hely profilja nem sokat változott: ugyanazok a hazai zenekarok lépnek fel, mint eddig. 30-án a Hooligans kezdett, majd a honosított Kosheen jött, aztán Supernem és Intim Torna Illegál zenélt az első hosszú hétvégén.

Szemközt lebombázhatatlanul áll a Budapest Park konténervárosa. A menekülttábor-szerű hely már előbb eszmélt, a megelőző pénteken kinyitottak. Kezdésnek a ZUP-Kiscsillag páros, na meg a Bárány-Lawyer-Tommy B. dj-trió zenélt, másnap a 30Y és az Anima Sound System lépett fel, és többek között Sterbinszky dj-zett. Meghirdettek még Eddát, Sick of it Allt és Gogol Bordellót is a nyárra.

Ott lesz az egész Kopaszi-gát is változatlanul azoknak, akik kabrióval érkeznek és golfkocsin vitetik magukat valamelyik teraszra, de a Lágymányosi-öböl túloldalán áll még mindig a Café del Rio is. A szeletelés temploma április 18-án nyitott, 26-án pedig jött is az első Rio Saturday Báránnyal és Mr. Kauferrel. És ha már Dél-Buda, akkor érdemes megemlíteni a Budai Fröccsteraszt, az Erzsébet téri kistestvérét, ami a lerongyolódott Budai Parkszínpad helyén nyílik majd. Hogy mikor, az rejtély, mert honlap és Facebook-oldal nincs, csak ellenzői oldal. Mindenesetre, ha itt csak romokat találunk, el lehet nézni a közeli Tranzit Art Caféba a Bukarest utcában, itt is lehet szabadtéren inni. Csak a kutyára figyeljünk oda. Végül az Újbudai Szabatéri Színpad egy Kispál-nappal bombáz majd a Petzvál utcában.

Buda-sziget

Budán még két helyet érdemes megemlíteni: az egyik a Romkert, ami 17-én nyitott, és nagy programválasztéka nincs. Poly, Tiba, Petro és Imrik keverik a minőségi tánczenét. Aki nem Audi-slusszkulcsot lóbálna, hanem óbudai árnyas fák alatt folkot dúdolna, annak április végén nyitott a Kobuci Kert. A nyitózenekar a Maszkura és a Tücsökraj volt, de a Besh o Drom és a Kerekes Band is fellépett, nem sokkal később pedigBudapest Folk Pestet rendeztek. Érdemes még Budáról megemlíteni a Bambit, aminek a terasza a Frankel Leó és a Fekete Sas utcák sarkán van, ivásra és evésre alkalmas.

A Margit-sziget triumvirátusa is megmaradt. A Holdudvar szintén 18-án nyitott, és úgy tűnik, a dzsesszestek nagy hangsúlyt kapnak idén. A programban azért megvan a tuctuc és a partizenék helye is, természetesen pénteken és szombaton. Sokáig rejtély volt a művészi koncepcióval tavaly indult WNDRLND sorsa is, aztán kiderült, a május 1-i hosszú hétvégén kinyitottak. Szabola, Matek, Márk és Fonetik csapatták a zenét az első napon, április 30-án. Ja, és van már kaja is itt, lehet lecsót enni. A ChaChaCha Cabrio is óriási rejtély, a honlapjuk megszűnt, a Facebook-oldaluk pedig nem túl friss, így itt kétséges, lesz-e idén valami. (Frissítés: A Vs.hu cikke szerint valami Fröccsterasz-szerű lesz itt is, legalábbis ugyanaz a tulajdonosi kör bérli most a területet.)

Belpest

Pest belvárosának legnagyobb idei dobása mindenképp a megújult Erzsébet tér, ahol már megnyílt az Akvárium (a szabadtéri lépcsősorával együtt) és a Fröccsterasz is. Mindkettő már március 30-án kinyitott és az előbbiben a sok hazai fellépő mellett parádézott a Tosca, a Digitalism, az Alithia, Andy C, de Fiala János talkshow-jába is belefuthatott, aki nem elég óvatos.

Pár sarokkal arrébb a bölcsészek törzshelye, a TreffOrt Kert is dönget, ők április 25-én nyitottak meg a Vadvirágok Band szülinapi bulijával és magával Dj Sharkkal. Mostanság nem árt vigyázni, tombolnak a Bölcsész Napok itt. Megnyitott a Kazinczy utcai Kőleves Kert is, ha valaki egy ízeset akar enni és egy jót borozni, de a Nagy Diófa utcai Grandióban is be lehet verni az első söröket (április 4. óta). Ugyanezen a napon nyitott meg az Anker't a Paulay Ede utcában, bár a honlapon sajnos még nincsenek friss idei programok. Aki a Városliget környékén lakik, annak pedig a Kertem kötelező helyszín, április 14. óta van nyitva (ezzel párhuzamosan 30-án tartják a Téli Kertem szezonzáróját). 

Meg kell jegyeznünk, hogy még számos terasz és kültéri lazulóhely van a városban, akár a külső kerületekben is, mi igyekeztünk a legismertebbeket és a legnagyobbakat összeszedni.