A szeretet ünnepén előfordul, hogy a családtagok akár egy eltört dísz vagy egy elsózott ponty miatt esnek egymás torkának. Dr. Komlósi Piroska szerint karácsonykor mindenkiben megnő az igény, hogy jól teljesítsen, és ez szüli a feszültséget. Az ünnepeket akkor tudjuk balhék nélkül megúszni, ha kellőképpen tiszteljük egymást és nem a tárgyi dolgokra koncentrálunk.

Bár a karácsonyt a szeretet ünnepeként határozzák meg, sokan tapasztalták már, hogy a meghittség jegyében egyre sűrűbbek lesznek a viták a családon belül. Műr abból óriási balhé kerekedhet, hogy mekkora fát vegyünk, hogy ki díszíti fel, milyen sorrendben látogassuk meg a rokonságot, hogy idén miért kellett megint elfűszerezni a rácpontyot. Legrosszabb esetben mindenki duzzogva kibontja az ajándékát, az ajtót hangosan becsapva távozik a szobájába, vagy egy éppen nyitva lévő vendéglátóipari egység felé veszi az irányt, és pár napig nem szólnak egymáshoz az érintett felek, kivéve persze ha éppen vendégségbe kell menni, vagy éppen hozzájuk jönnek látogatóba.

Mielőtt összeállításunkat megírtuk volna, szűkebb és tágabb ismeretségi körünket ösztönöztük arra, osszák meg velünk legnagyobb karácsonyi balhéiknak a történetét, hogy okuljunk belőlük mindannyian. Többekből azonban azt a választ kaptuk, szégyellik az esetet, és remélik nem fordul elő többet. Ezt követően fordultunk esettanulmányokért egy sokat látott családterapeutához.

Teljesítménykényszer szüli a feszültséget

Dr. Komlósi Piroska családterapeuta szerint az ünnepek környékén részben azért több a konfliktus, a vita a családon belül, mert karácsonykor mindenkiben megnő az igény, hogy valami nagyon különleges és jó dolgot produkáljon. Még az is fokozza ezt, hogy a rokonság előtt kell tanúbizonyságot adni arról, hogy a család mit és hogyan csinál az ünnepek alatt. "Kifelé és befelé is megnő a megmérettetés érzése"-fogalmazta meg egyszerűen a szakember. Eközben a családon kívül is megnövekedik a nyomás, hisz a legtöbb munkahelyen az év vége többlet munkát jelent, ez idegességgel jár, amit óhatatlanul haza is visznek az emberek. Mivel karácsonykor a családtagok egymással szemben is érzékenyebbek, többet várnak el, mint máskor, könnyen csalódottá, türelmetlenebbé, indulatosabbá válnak.

Tiszteljük egymást, le a tárgyakkal!

Tiszteljük a másik igyekezetét

Tehetünk azért, hogy a karácsony minél kevesebb stresszel járjon. Dr. Komlósi szerint a feszültséget csökkentheti az, ha az emberekben tudatosabb lesz a karácsonynak az a jelentése, amit eredendően ünnepelünk, vagyis az úgynevezett megváltó szeretetet: "Ez esetben a tárgyi dolgok, az ajándékok, az étel és az ital nem válik központi jelentőségűvé, és az emberek nagyvonalúbban tudnak viszonyulni a csalódást, bosszúságot okozó dolgokhoz. Biztosan kevésbé stresszes azoknak a karácsonya, akik megpróbálnak a tárgyak mögötti kapcsolatra figyelni, és tisztelni tudják a másik igyekezetét. Ha egy vacsora vagy sütemény nem sikerült tökéletesre, de arra tudunk gondolni, hogy azt szeretettel készítették, vagy egy nem szerencsésen kiválasztott ajándékról el tudjuk képzelni, hogy milyen gonddal keresgélték, s jó szívvel adták, akkor - meg vagyok győződve - a stressz helyett egyre több szeretet és meghittség tölti be a családi ünnepet."

Megkopott hagyományok

Vannak, akik nem szeretnek sütni, főzni és rosszul tűrik a készülődést. Ha anyagilag megengedhetik, a családjukkal elvonulhatnak egy szállodába az ünnepek alatt. "Sokan a megkopott, mások a meg nem kapott hagyományoktól akarnak szabadulni. Vannak, akik a karácsony meghittsége helyett izgalmas, új helyzetekre vágynak. Ilyenkor nem azon van a hangsúly, hogy karácsonykor a család a “lelkét ünneplőbe öltözteti” , s hálatelt szívvel éli meg az összetartozását, s a családi hagyományainak őrzését, hanem valami új élmény megtapasztalása köti össze a családot” - fűzte hozzá a családterapeuta.

Szenteste szűk körben

Abból is vita kerekedhet, hogy hol, melyikünk családjánál töltsük az ünnepnapokat. "Nagyon sok esetben békésen megegyeznek abban, hogy az egyik évben itt, a következőben pedig ott ünneplik a karácsonyt. Erről őszintén, nyíltan kellene mindenhol egyezkedni. Úgy látom, hogy a szenteste meghittségét jobban sikerülhet a szűkebb családi kör nyugalmával biztosítani, míg a karácsony színeit és örömét a következő napon összegyűlő nagycsalád a közös ajándékozással, beszélgetéssel, finom falatokkal élheti át. Természetesen sokféle családi hagyomány létezik, ez közülük csak az egyik, ami az én életemben harmonikus megoldásnak bizonyult" - nyilatkozta a Velvetnek Dr. Komlósi Piroska.