Körülnéztünk négy budapesti lakberendezési üzletben, mit kínálnak karácsonyi dekoráció címén. A Kika giccsben és karácsonyfadíszekben erős, az IKEA-ból a jámbor, hintázó jávorszarvast akartuk hazacipelni. A Butlers üzletében galambok szexelnek az ünnepi asztalon, az Arioso-ban pedig provence-i illóolajokat szagolgatva kerengtünk a fácántollboák és a mikulásvirágok között.

Ha már túlvagyunk egy tengerentúli villámshoppingon, sikeresen beszereztük a pipereajándékokat, falnak megyünk már a pláza szó hallatán, akkor már csak egy téboly áll előttünk: a karácsonyi lakásdekoráció.

Giccstengeren át a sivatagba

A Kika áruházba két dolog miatt érdemes ellátogatni karácsonyi bevásárlólistával: giccsért és karácsonyfadíszekért. Mindkettőben verhetetlen ugyanis. Sehol máshol nem láttunk gipszputtót ilyen széles választékban: vérmérsékletünktől függően vehetünk álmosan merengő angyalkát, tangóharmonikázó/trombitáló/hegedülő angyalkát 1690 és 5490 forint között. Próbálkozzunk a szarvasokkal is: szép, kifejlett példányokat 1990 forintért is kaphatunk, ezüstösen csillogó társaik viszont már 14.890 forintba kerülnek. A csillogásnak ára van. Amennyiben más állatra vágynánk szenteste, körbebástyázhatjuk a karácsonyfát műanyag jegesmedvékkel, pingvinekkel és mókusokkal is, jó ha tudjuk viszont, hogy a szőrre még véletlenül sem hasonlító, műanyag bundájuk erősen hullik. Karácsonyi díszkivilágításért is érdemes eltrappolni a Kikába, megalomán vásárlóknak ajánljuk a hatalmas világító szarvast, természetesen szánnal kiegészülve 19.190 forintért, pacifistáknak pedig a Peace, Love és Hope feliratokat ölelgető angyalokat potom 15.190 forintért.

A giccstengeren akkor is át kell küzdenünk magunkat, ha csupán karácsonyfadíszekért keressük fel az áruházat. A szépérzékünk lázadozik majd, de a végén kárpótolnak minket a szép üveggömbök. Ottjártunkkor több vásárló lelkes áradozását is hallhattuk, amit rögtön a hüledezés követett: a díszek ára ugyanis 490 és 1590 forint között mozog, gömbönként. Így már egy kisebb fa feldíszítése is anyagi csőd. A vödrös kiszerelésű karácsonyfadísz csomagok ellenben jóval olcsóbbak (4490-6290 forint), de egyszerűbbek is. A kettő kombinációja lehet az üdvözítő megoldás.

IKEA mondahősök és hintázó szarvascsordák

A svéd áruház az ünnepi díszkivilágítás terén verhetetlen, a karácsonykor is jól elsüthető gyertyákkal és elektromos társaikkal, az ablakba állítható vagy innen-onnan lelógó égősorokkal. Ennek egyik kellemetlen mellékhatása, hogy mostanra már gyakorlatilag minden második ablakot egy háromszög alakú IKEA égősor ékít.

Nehéz olyan karácsonyi kiegészítőt találni, amelyen ne jelennének meg az IKEA, feltehetően saját gyártmányú mondakörének mesehősei. Egy-egy darab még jól mutat, ömlesztve viszont ugyanolyan idegesítő látványt nyújtanak, mint pár éve a retró bűvöletében alkotott, színes, geometriai formákkal felturbózott dizájn. Kedvencünk viszont az igen jámbor, hintaszékesedett jávorszarvas, aki a gyerekosztályon található és egész biztosan jól mutat a karácsonyfa tövében is. A karácsonyi kollekció bázisát az áruház egyébként taktikusan közvetlenül a pénztárak tőszomszédságába helyezte, ezzel biztosítva, hogy az ide vezető út során többször elcsábuljunk a legkülönfélébb kacatokra, amelyeknek szükségességét általában könnyen meg tudjuk ideologizálni.

Szolid galambszex és plüsstrófea

arioso11

A Butlers az Árkád talán leglehangolóbban megvilágított üzlete, de még a rossz látási viszonyok ellenére is találhatunk itt kedves tárgyakat, természetesen a szinte már műfaji alapkövetelménynek tekinthető giccs mellett. Így például a 15 ezer forintos, ezüst szarvasgyertyatartó sokkoló látványát maximálisan feledteti a 2008-as karácsonyi terítéktrend. A poharak köré tekert kötött sálak, a piros kesztyűkbe bújtatott evőeszközök, a tányérokon enyelgő galambpár ha másra nem is, arra biztos jók, hogy stresszoldásként legalább röhögjünk. Hasonló kategória a plüss szarvastrófea is: otthonunkat nem szívesen ékítenénk vele, de nevetés nélkül nem tudunk elmenni mellette.

Fácántollak és ezüstös csillogás

Az áruházak tömegnyomorához képest, a Király utcában működő Arioso virág- és lakberendező üzlet a béke szigete. Itt akár egy órán keresztül háborítatlanul végigszagolgathatjuk a provence-i illóolajokat, mielőtt feltérképeznénk a két különálló helyiségben működő bolt karácsonyi kínálatát. Körképünk három másik üzletének színkavalkádja után nyugtatóan hatott ránk az Arioso visszafogott színskálája: a fehér mellett még az ezüst dominált. Az ünnepi asztal dekorációjában is a "kevesebb néha több" elv érvényesül: a tányérokon galambszex helyett itt ezüstgyűrűk ölelik a fenyőgallyakat. A béke szigetét sem adják viszont ingyen: az ezüstlevelekből álló mécsestartó gömbök például 29.000 és 49.900 forintba, a gyertyacsokrot körbefonó fácántollboa 14.500 forintba kerül. Az Arioso díszei viszont nem drágábbak a Kikáénál, áruk 350 és 1990 forint körül mozog. A virágkompozíciók pedig 4500 forintnál kezdődnek.