A karácsony közeledtével a városatyákat világszerte elöntötte a dekorszenvedély, a városokat következésképpen ellepik a túlsúlyos, világító Mikulások, az eget ostromló angyalok, a karneválhangulatú fényjátékok, gigantikus lampionok. A hatalmas költségvetéssel összeállított giccses köztéri kivilágítást mindannyian élvezhetjük. Fakultatív program viszont karácsony előtt a Mikulás-futás és a jelmezes úszóverseny a tél idején fagyos élővizekben. Látványos karácsonyi készülődések világszerte.

Európában a karácsonyi időszak a kollektív Mikulás-ünnepségek a divatosak. Budapesten nemrég félmeztelen Mikulás-fanok lepték el az utcákat, tőlünk nyugatabbra fekvő országokban ugyanezt a műfajt azonban felöltözve művelik. Mikulás parádékat szerte Európában rendeznek, Rómától kezdve, Hamburgon át, egészen Portóig, ahol az idei rendezvény egyben Guinness rekordkísérlet is volt, több mint 14,000 beöltözött Mikulással a portugálok úgy tűnik, valóban megdöntötték az eddigi 12,965 fős rekordot, ami az Észak-Írországban lévő Derry-hez kötődik. A portugál eseménynek társadalmi haszna is van, ugyanis minden egyes résztvevő egy euróval járult hozzá a nélkülöző portói gyerekek karácsonyi ajándékgyűjtéséhez.

Franciaországot már november 19-én elárasztotta az ünnepi fényár, amelynek kapcsológombját Marion Cotillard színésznő nyomta meg. A párizsi Diadalív és a Champs-Élysées hivatalos fénygyújtó ceremóniájára ugyanis úgy gondolták, egy Oscar-díjas francia színésznő a legalkalmasabb. December 9-én pedig a Le Mans-ban található St-Julien katedrális is ünneplőbe öltözött Helene Richard és Jean-Michel Quesne speciális épületvetítésének jóvoltából.

Berlin fölött az ég

Kissé olcsóbb, de látványos az a svájci karácsonyi hagyomány, amelyik szerint a helyiek és a városba látogató turisták egy fagyos úszóverseny keretében megmerítkeznek a genfi tóban. Idén több mint hatszázan vettek részt a Coupe de Noel (karácsonyi kupa) néven futó versenyen, ahol 125 métert kellett leúszniuk az alig 6 fokos vízben. A jó vérkeringéssel megáldott versenyzők a jéghideg lubickoláson túl ilyenkor jelmezt is öltenek, így például volt, aki bankárnak öltözve méretes euró- és dollár bankjegykötegeket ölelgetett a vízben, mások ördögnek, vagy éppen békáknak és királyfiknak öltöztek.

A berlini városatyák a karácsonyi hangulatkeltést az eget ostromló, világító karácsonyfákra és súlyproblémákkal küzdő Mikulásokra bízzák, mindenhova jut belőlük, a város központi pályaudvarától kezdve, a karácsonyi vásáron át, egészen a Friedrichstraße-ig. A prágai Óvárosi téren Mikulások helyett gigászi angyalok csábítják vásárlásra a turistákat. A milánói városdekoratőrök jóvoltából pedig a feldíszített villamosok közvetítik majd a karácsonyi hangulatot. Decens arany fényárért viszont a Vatikánba kell ellátogatnunk.

Britney Spears hozza a karácsonyt

Az Egyesült Államok-ban a karácsonyi időszakot hagyományosan a Rockefeller Center óriási karácsonyfáinak ünnepi kivilágítása nyitja, amire idén december 3-án került sor. A tökéletes (23-27 méter magas) norvégfenyőt egy New England-i helikopter körút alkalmával szokták kiválasztani a szervezők.

Ahogy Párizsban, úgy az amerikai celeboázisban is klasszikus húzás egy-egy hírességet felkérni a fénygyújtó ceremóniára. A Los Angeles-i Nokia Theatre ünnepi kivilágításáról, de legalábbis annak beüzemeléséről Britney Spears gondoskodott idén, amikor magabiztosan megmarkolta a kampónyalókát mintázó kapcsolót.

Közép-Amerikában a Costa Rica-i Fények Fesztiválja a térség egyik legnagyobb attrakciója. A minden évben december 11-én megrendezett esemény nyitja hagyományosan a karácsonyi időszakot. A februári karneválok hangulatát idéző, egy hetes San José-i fesztivál során tűzijáték kíséretében hatalmas mozgó színpadokon vonulnak fel az ünnepi fénykompozíciók, a színes sárkányok, lila egyszarvúk, gigantikus fejdíszekkel egyensúlyozó táncosok. Az idei fesztiválon egy rákbetegeket támogató alapítvány a parádé mellett végigfutó tribünre árusított 20 dolláros jegyeket, amelyeknek bevételét a San Juan de Dios kórház rákos betegeinek ellátására költik majd.

Ázsiai lampionok köszöntik az új évet

A Fülöp-szigeteken és Kínában Lampion Fesztiválok során több száz színes lampionban gyönyörködhetnek az oda látogatók. A kínai Jiangsu tartomány fővárosában, Nanjingban kiállítótt lámpások a karácsonyt, de főleg a közelgő új évet hivatottak ünnepelni.