A brit Sainsbury’s áruházlánc szponzorálásával brit nők körében készítettek közvélemény-kutatást arról, hogy mennyire ügyesek a férfiak, amikor ajándékozásról van szó. A felmérés témája közelebbről az volt, hogy milyen ajándékot adnak a kapcsolatban élő urak szívük választottjának, és a választ velősen úgy foglalhatjuk össze, hogy “általában bénát”. Ennek oka az lehet, hogy a tökéletes ajándék valamennyi kritériumát egyszerre teljesíteni szinte lehetetlen.

A férfiak bénáznak, a nők felmérgesednek

A kutatás eredményeként a következő adatokat tették közzé. Először is tíz férfiból csak egy találja el magától, mi a tökéletes ajándék partnerének, szintén tízből egy nem is vesz semmit egyáltalán, 8% pedig csak a januári leárazáskor szerzi be az ajándékot. Akik nem találják el, mit kellett volna adni, azoknak zömét általában leszidja a béna ajándékkal kiszúrt szemű nő.

A brit hölgyek 22%-a már most belenyugodott abba, hogy idén se fog neki különösebben tetszeni, amit barátja vagy férje tesz majd be a fa alá, igaz, tíz férfiből egy mindössze annyit téveszt, hogy ruhából rossz méretet vesz. Ezen kívül minden hatodik nő meg van róla győződve, hogy a férfiak semennyit sem gondolkodnak azon, hogy mit vegyenek, hanem csak úgy találomra levesznek valamit a polcról az áruházban, ami nőknek jó ajándéknak néz ki.

A tökéletes ajándék

Az egésznek a hátterében valószínűleg nem az áll, hogy “minden férfi egy érzéketlen bunkó”, bár a kapcsolódó sajtóközlemény nagyjából így állítja be a dolgot. Inkább az lehet a probléma, hogy mint annyiszor az életben, a karácsonyi ajándékozáskor is többé-kevésbé egymásnak ellentmondó követelményeknek kell egyszerre megfelelni. Alább néhány pontban megpróbáljuk összefoglalni, mik a tökéletes karácsonyi ajándék kritériumai.

A tökéletes karácsonyi ajándék...

1. Legyen meglepetés, valami váratlan, amire az illető nem is számít!

2. Legyen hasznos, olyasmi, amire a megajándékozottnak szüksége van, amit tud használni!

3. De ne olyan használati tárgy legyen, aminek használata az ajándékozónak (is) hasznos! (Pl. új vasaló karácsonyi ajándékba = nem menő)

4. Olyasvalami legyen, ami pont az illető személyének szól, valami különleges, ne tucattermék!

5. Valami konkrét dolog legyen, ne pénz!

6. Legyen egy kicsit drága, ne olyasmi, amit a megajándékozott is bármikor megvehet a sarki hipermarketben!

7. De azért túl drága se legyen, főleg akkor ne, ha a férj úgyis a közös családi kasszából veszi ki rá a pénzt!

8. További kritériumokat kommentben lehet hozzáfűzni a listához!

Nyilván ha kettes pontot követve valami olyasmit veszünk, amire a megajándékozottnak égető szüksége van, vagy olyat, amit kifejezetten kért, akkor az első számú kritériumnak, a meglepetésszerűségnek rögtön lőttek. Ennek ellenére a fent idézett sajtóközlemény szerint a brit férfiak majdnem fele a megajándékozott jelenlétében szerzi be a fa alá szánt csomagot, mert így ugyan semmi meglepetés nem lesz a dologban, de legalább a kellemetlen meglepetések is kizártak. A rossz méret kockázata pedig egyszerűen minden esetben fennáll, ha a megajándékozott nincs jelen a vételkor.

Hasznos dologból vagy használati tárgyból nehéz olyat venni, amiről a megajándékozott úgy fogja érezni, hogy kifejezetten személyéhez szól, így a kettes és a négyes pontot sem egyszerű összebékíteni. A Sainsbury’s persze azért készíttette az egész felmérést, hogy azt támassza alá vele, hogy a kérdéskörre a legjobb megoldás egy vásárlási utalványt adni, hiszen azzal a kedves feleség azt vesz és olyan méretben, ahogy az jólesik neki. Ezzel az egyetlen baj csak annyi, hogy az ötös pontot sérti némileg, hiszen nagyjából ugyanolyan, mintha beraktunk volna a fa alá egy borítékot, benne néhány ropogós bankóval.

Néma megajándékozottnak anyja sem...

Talán a legjobb megoldás mégis megbeszélni, hogy ki mit kér karácsonyra, de az egyes pontot annyiban mégis tiszteletben tartani, hogy a kívánságokat nem részletezzük színekbe, fazonokba, illetve típusokba menően. Adjuk meg a kezdő lökést az ajándékvásárlásnak egy általános kéréssel, de a konkrétumokat bízzuk a megajándékozó fantáziájára, hogy egy kis izgalom is maradjon a dologban! Önök együtt vesznek, kívánságlistát írnak vagy meglepetésekkel próbálkoznak?