Hímnemű kollégáinknak, barátainknak, családtagjainknak sose könnyű jó ajándékot találni, mi most ebben próbálunk segíteni. Ha fontos az ár, divatcikkek, illatszerek mellett 5000 forintért akár örökbe is fogadhatjuk az állatkert egyik lakóját. Ha bőven van pénzünk az ünnepekre, menő kütyükön kívül vásárolhatunk pasinknak élményt is, például tankvezetést, vagy helikopteres utazást. Persze csak akkor nem tévedhetünk nagyot, ha tudjuk, mi az ajándékozandó fél hobbija: a barkácsolás, sportolás örök ajándékforrás, de ha nem közeli ismerősről van szó, simán megúszhatjuk az ünnepeket egy jó üveg itallal is.

Alkoss!

Ha a férfiaknak adható ajándékokat vesszük sorra, akkor bizony nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy bőven vannak olyan pasik, akik igenis szeretnek fúrni, faragni, barkácsolni, és bármennyire ódzkodunk a sztereotípiákra alapozó ajándékötletektől, nagy valószínűséggel van olyan rokon vagy ismerős, aki mondjuk pont egy új fúrógépnek, szerszámosládának örülne a legjobban. Ha év közben nem figyeltünk eléggé, érdemes az asztalon hagyni valamelyik nagyobb barkácsáruház szórólapját, hátha így sikerül kicsikarni a célszemélyből valami érdemi információt a vágyait illetően. Persze az üzletek is készülnek a karácsonyra. Az OBI oldalára tévedve találtuk ezt a különleges ajánlatot: egy fúrógép egy mobiltelefonnal együtt csupán 14.900 forint. A Praktikerhez egyébként még el sem kell menni, hiszen saját webshopjuk is van, a bauMaxnál pedig a raktáron lévő termékek mellett a katalógusból is lehet rendelni.

Kalandra fel!

Nos, egy wellness szállóban töltött hosszú hétvége is nagyon üdítő lehet, de előfordulhat, hogy a férjünk, barátunk sokkal jobban örülne egy igazi kalandnak, tegyük fel, a jacuzziban való ázás helyett szívesebben vezetne mondjuk tankot. Persze az ilyen jellegű ajándékok nem éppen olcsók, több tízezer forintból lehet csak megúszni. Ha szűkös a keret, akkor lehet, hogy érdemesebb egy jó kis quadozásra befizetni a megajándékozandó személyt, de a világhálót böngészve számos remek kültéri programot lehet találni a paintballozáson keresztül egy autó összezúzásán át a helikopteres vezetésig.

Egészségedre!

Az ünnepek környékén bizony tetemes mennyiségű alkohol fogy, ezért egy kis utánpótlás mindig jól jön, főleg akkor, ha éppen valaki a kedvenc italát döntheti magába. Ezért sem árt kideríteni, hogy kinek mi a favoritja, ugyanis mondjuk a boroknál alaposan mellé lehet fogni. Az interneten rengeteg italdiszkontot lehet találni, de a kalandvágyóbbak akár a vidéki borászatokba, pálinkafőzdékbe is ellátogathatnak bevásárlókörút címén. Ha valaki viszont túl lusta ehhez vagy nincs elég ideje, a hipermarketekben is szétnézhet, de vannak az italozásra specializálódott internetes boltok is; az italdepo.hu oldalon például névre szóló tokaji aszút is rendelhetünk.

Mennyi az idő?

Az óra nem az olcsó ajándékok közé tartozik, sőt. Egy igazán jó darab milliókba kerül, de mi senkit nem akarunk arra buzdítani, hogy éves fizetését tegye fel egy ajándékra. Nem kell elszállni, elég elzarándokolni bármelyik plázába és ott keresni egy órást. Mi a Westendben találtunk jól kinéző Casiókat 15.000 forint körül. A neten is bőséges az óraválaszték, például a retró jegyében szerezhetünk pasinknak egy G-Shock karórát, vagy kicsit drágábban egy D&G-t. Ha nem karórában gondolkozunk, akkor ezen a férfiakra szakosodott honlapon érdemes keresgélni: sokféle ébresztő- vagy falióra közül rendelhetünk.

Nem a ruha teszi?

Elcsépelt ötlet, de valljuk be, jól jöhet: a férfiak nagy része amúgy sem szeret vásárolgatni, néha pedig szüksége van ingre, gatyára. Apósunk kaphat elegáns nyakkendőt: igazán szépek vannak minden öltönyboltban 10.000 forint alatt. A pasinknak vehetünk vicces feliratos pólót, ha az alsógatya-zokni kombót már nagyon unjuk. Nagybátynak, nagypapának pedig mehet egy-egy ing. Persze a ruhák közt is él a jajj-de-vicces-ajándék vonal: hóemberes nyakkendőt, vicces feliratos pólót, South Parkos alsógatyát, állatfigurás kotont azonban mi nem vennénk senkinek.

Fürggyé le!

Illatszerből bőven van választék: ha olcsón akarjuk megúszni, irány valamelyik hipermarket, 2000 forintért már találunk dezodorcsomagokat. Ha többet költenénk, ott a Douglas vagy a Marionnaud. Parfüm, dezodor vagy tusfürdő vásárlásakor azonban ne feledjük, intim ajándéknak számít az ilyesmi, munkatársnak semmiképp ne adjunk illatszert céges karácsonyon.

Férfidolgok

A Tag Heueren kívül valószínűleg egy Ipadnak örülne igazán a legtöbb férfi idén, de az Apple mellett a Samsung és a Toshiba is piacra dobta saját táblagépeit. Egy okostelefonnal is bevágódhatunk bármelyik férfirokonnál, ha pedig sokat utazik, egy GPS-nek is nagy hasznát veszi. Kicsit olcsóbban megúszhatjuk, ha kiegészítőt veszünk pasink már meglévő kütyüjéhez, egy iPod tokot, drót nélküli egeret vagy fejhallgatót. Mindezt beszerezhetjük a legközelebbi elektronikai áruházban vagy a neten: ez utóbbi olcsóbb, és nagyobb a választék is.

Játékidő

Bár sok feleség, barátnő és anya nem örül annak, hogy szíve választottja vagy gyermeke hosszú órákra kivonja magát a forgalomból, hogy különböző számítógépes játékoknak, játékkonzoloknak szentelje szűkös idejét, azért egy ilyen kategóriájú ajándékkal biztos örömet lehet szerezni a lelkes gamernek, aki valahogyan biztosan meghálálja majd a törődést. Ha nem vagyunk valami járatosak a számítógépes játékok világában, akkor érdemes felkeresni egy szaküzletet, garázsboltokat, de ha már mi is ki lettünk képezve, akkor a tematikus oldalakat is felkereshetjük, ahol talán kedvezőbb áron is vásárolhatunk használt cuccokat. Az utóbbi pár hónap nagy durranása a Microsoft Kinect, a PlayStation Move, illetve a magyar X-Box Live szolgáltatás.

Valamit a szemnek

Ha kellően merészek vagyunk, akkor ajándékozhatunk meztelen nőkkel teli naptárat vagy egy előfizetést is valamelyik férfimagazinra. Igaz, érdemes megfontolni, hogy kit lepünk meg ilyesmivel, mondjuk nem biztos, hogy jó ötlet, ha nő létünkre egy ilyen ajándékot választunk apósunknak. A magyarországi Playboy oldalán egyébként gondoltak azokra, akik meztelen nőkkel lepnék meg egyik kedves ismerősüket, például külön meg lehet adni az ajándékozott címét, de ugyanez igaz a CKM-re is. Ami a naptárakat illeti, a Velveten jó pár cikk jelent meg olyan kiadványokról, amik kicsit formabontónak mondhatóak, hiszen hivatásos modellek helyett mondjuk cseh politikusnők vagy vállalkozó szellemű utaskísérők meztelenkednek benne.

Mackókám...

Ha úgy szeretnénk megajándékozni egyik férfiismerősünket, hogy közben jótékonykodunk is, akkor például örökbe fogadhatunk egy olyan állatkerti állatot, ami leginkább tükrözi a célszemély személyiségét, esetleg hasonlít rá a külseje. Magyarországon több helyen is mód van arra, hogy nem éppen hétköznapi állat nevelőszülője legyen valaki. Ehhez nem feltétlenül kell ellátogatni az adott állatkertbe vagy a vadasparkba, online is el lehet intézni az adoptálást. A Szegedi Vadasparkban és a Fővárosi Állat- és Növénykertnél is ötezer forint a minimumösszeg, amit be kell fizetni, és ezért egy évig lehetünk nevelőszülei a kiválasztott élőlénynek.