Hat cseh képviselőnő úgy döntött, hogy szívesen áll modellt a Közügyek nevű párt glamour fotókkal teli naptárában. Bár csupasz mellek és fenekek természetesen nem szerepelnek a kiadványban, egyesek szerint az alkalmi modellek így is túl messzire mentek, mert külsejük mutogatása helyett inkább politikai céljaikkal kellene foglalkozniuk.

A cseh parlament hat női politikusa szexi naptárral kívánta megünnepelni azt, hogy a női nem egyre nagyobb szerepet kap az ország dolgainak irányításában. A májusi választások eredményeképpen negyvennégy képviselőasszony kapott helyet a parlament 200 főből álló képviselőházában. Erre eddig nem volt példa az országban, igaz, ezúttal egyetlen nő sem került be a kormányba – írja a Wall Street Journal. Magyarországon nem ennyire rózsás a helyzet, a 386 képviselőből 35 nőnemű, nyilván ezért sem vetkőznek le.

A cseh naptár szereplői mindenesetre bizakodnak. „A nők egyre nagyobb befolyással bírnak a politikában. Miért ne bizonyíthatnánk be, hogy nem félünk szexisnek lenni? A csehek nagyon nyitottak” – nyilatkozta a 42 éves Markéta Reedová, a Közügyek (VV) nevű párt főpolgármester-jelöltje, és véleményét a 26 éves Lenka Andrýsová képviselőasszony is osztja: „Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy a politikai életnek női szereplői is vannak”. Az ominózus, 2011-es naptárban Reedová és Andrýsová mellett még négy női politikus vetkőzte le gátlásait: Kristína Kočí, a Közügyek kormányzati tárgyalója, Kateřina Klasnová, a képviselőház egyik alelnöke, Jana Pařízková szociológus, aki szintén a Közügyek pártjának tagja, valamint a 34 éves Karolina Peake, aki két gyermek édesanyja és a korrupció ellen küzd.

Bár ahogyan a többi önkéntes és önjelölt modelleket felsorakoztató kiadvány esetében, a Közügyek párt is jótékony célra fordítja az eladásból befolyt összeget, azt fontos megjegyeznünk, hogy senki ne számítson olyan pikáns képekre mint a legtöbb vetkőzős, vécéajtóra-garázsfalra szánt naptár esetében. Persze ha nincs is annyi csupasz bőrfelület, azért teljesen visszafogottnak sem mondhatóak a képek: megpróbáltak olyan glamour fotókat készíteni, amik ugyan egy B-kategóriás celeb karrierjének nem adnának túl nagy lökést, de egy politikusnőnek még éppen bevállalható.

A Közügyek párt egyébként már a választások előtt is bevetette a nőket az ügy érdekében, az egyik óriásplakátjukon ugyanis a naptárban szereplő négy hölgy - Kristína Kočí, Kateřina Klasnová, Karolina Peake és Lenka Andrýsová - fürdőruhában pózolt, még ha nem is egész alakos fotóról volt szó. Úgy tűnik, hogy az ország lakói is szívesen fogadják azt, hogy a parlamentben több teret kap a nőiesség. Néhány nappal a választások után az egyik cseh női magazin arra buzdította az olvasóit, hogy szavazzák meg kedvenc képviselőasszonyukat.

De kit látna ön glamourlányként?

Jitka Richtrová, a Hospodarske Noviny cseh gazdasági lap újságírója szerint a szocializmust követően a nők felszabadultak, több lehetőségük adódott arra, hogy kifejezzék nőiségüket: „Már nem kell annyira keménynek lenniük, nem kell úgy viselkedniük, mintha szoknyás férfiak lennének". Persze nem mindenki üdvözli a glamour-politikusnők ötletét, Zuzana Graczová, a cseh Brain Logistics tanácsadó cég humánerőforrás-menedzsere szerint a naptár nem olyan jó húzás. Szerinte ugyanis a politikusnőknek nem magukat kellene mutogatniuk, hanem inkább azt kellene a nyilvánosság elé tárniuk, hogy mégis mit szeretnének elérni. Hozzátette, szerinte hiába lett több nő a parlamentben, lényegi változást ez nem okoz majd a politikában.