A Velvet Kommandó a Totalcar néhány vállalkozó szellemű munkatársával nyolc Mikulás-csomagot kóstolt meg és vételezett szemre, és kiderült, hogy a régi, magyar márkák előre összeállított csomagjai minőségben igen jók, de bizony szegényesek. Így a szülő választhat, vagy finom csomagot vásárol a gyermekének, vagy olyat, amiben sok cucc van, és valljuk be, gyermeki fejjel ez sem egy elhanyagolható szempont. Tesztelőinket sem névrokonsággal, sem egy rózsaszín festőkészlettel nem lehetett lekenyerezni, ellentétben a nosztalgikus érzéseket keltő Zizivel.

Annak már korábban utánanéztünk, hogy mire számíthat az, aki saját kezűleg akarja összepakolni december hatodikára a Mikulás-csomagot. Most azoknak akarunk segíteni, akik nem akarnak bíbelődni a Mikulás-csomag összeállításával, hanem inkább megbízik az édességgyártók ízlésében. A Velvet Kommandó a Totalcar bátor kóstolóival nyolc különböző pakkot tesztelt.

1. Balaton csomag – 179 g – 698 forint (Auchan)

„Az érdekességeket kedvelők nyugodtan vegyenek olyan csomagot, amiben Balaton Mikulás van. Felbontás után olyan, mintha szegény, öreg Mikulás erősen lipómás lenne, ami a ránézésre komolyabb egészségügyi problémáktól mentes Mikulások mezőnyéből máris kiemeli. Aztán jön a csodás meglepetés: a jóindulatú zsírdaganatok grillázsból vannak, így adva különleges élményt az elfogyasztáshoz” – véleményezte a három darab terméket tartalmazó csomagot mm. Nemoszi szintén pozitívan értékelte a valójában nem grillázzsal, hanem kakaós gabonapehellyel megbolondított tejcsokoládé Mikulást: „Csúnya de finom. Van a csomagban egy zacskónyi Balaton falat is, meg a hagyományos méretű szelet is, ami nagyon jó ajándék annak, aki odavan ezért. Aki nincs, annak ez a vég.”

2. Boci csomag – 167 g – 699 forint (Auchan)

Tt csupán egyetlen csomag próbájára vállalkozott, és a választása a Boci 167 grammos pakkjára esett. Mint kiemelte, a leírás szerint van a márkajelzéssel ellátott zacskóban két darab szaloncukor, egy nápolyi, egy 50 grammos tejcsokoládé tábla és Mikulás-figura. „A Mikulás kicsomagolva arc nélküli volt, és inkább vibrátorra hasonlított, de ez lehet szakmai ártalom. Ráadásul üreges is volt. Nem értem, miért nincs teli csokis, ha már a Boci márkanév alatt fut. Az íze nem tipikusan „bocis”, de még ez állt a legközelebb az összes közül a csokoládé Mikulás ízéhez. Persze így sem közelíti a gyerekkori csokikat. A szaloncukor sima zselés, egészen karácsonyi hangulatot adott az íze” – írta a Szex rovatot szerkesztő kolléganőnk, aki egy kicsit szegényesnek találta a felhozatalt. A Boci csomag az egyik vendégtesztelőnk tetszését is elnyerte: „Szerintem a legfinomabb valamennyi közül, sőt, talán az egyetlen olyan zsák a Boci, aminek minden komponense alkalmas emberi fogyasztásra” - írta Tibi.

3. Karamell – 129 g – 488 forint (Auchan)

Ez volt a legolcsóbb csomag, amit a kommandó megkóstolhatott. A zacskó így is négy darab terméket tartalmazott, egy 40 grammos, kakaós tejfigurát, egy ostyaszeletet, egy kakaós szeletet, és gyümölcsízű, kukoricapehelyből készült cukordrazsét. A Karamell mellett szól, hogy a három utóbbi terméket is olyan csomagolásba öltöztették, ami illik a Mikuláshoz, illetve ezt a nevük is tükrözte. Mm, aki főként a Mikulásokra specializálódott a teszt alatt, a következőket jegyezte meg a csomag tartalmát illetőe: „A Karamell fedőnevű Télapó meg inkább kávéízű volt, mint csokoládé.”

4. A Riegelein Confiserie csomagja - 225 g – 599 forint (Tesco)

A 225 grammos csomagot igen jól megpakolták, volt benne három  karácsonyfadísz csokoládéból. Egyikük tesztelőinket inkább egy húsvéti csokitojásra emlékeztette. Mikulásból két darab is volt benne: egy nagyobb és egy kisebb, valamint mellékeltek egy nugátkrémes, ropogós csokoládét, plusz két darab, azonosíthatatlan édességet. Sajnos az összetevőket nem volt könnyű elolvasni, ugyanis az átlátszó papírra nagyon apró betűkkel voltak felírva, ráadásul nem volt elkülönítve termékenként, hogy mi mihez tartozik. Mm listáján egyébként az első helyen végzett a csomagban található nagyobbik Mikulás. „A legjobb a számomra ismeretlen induló, a Riegelein Mikulása volt: enyhe gravír, enyhe mogyorós íz a csoki mellett. A második helyezett a Boci Mikulása lett. Íze klasszikus Boci csoki, kinézete meg a pálcikaemberek
egyszerűségét idézi.”

5. Smarties – 189,3 g - 1599 forint (Tesco)

A színes cukrokkal töltött Mikulások Árpádot visszarepítették a múltba, de persze ez nem jelenti azt, hogy a gyermekkori romantikával le lehetett őt kenyerezni. „Akkor még csak a valutásbolt kirakatában létezett, de volt egy csodás csehszlovák pótléka, a Lentilky. Komolyan mondom, még az íze is jobb volt. Kellemes, hogy a mini és a közepes méretű Mikulások belsejében is cukrok csörögnek. Sajnos felnőttként a sok csoki néhány perc után émelyítővé válik, durva lengyelpiacos-csokiaroma utóízt képez. Muszáj volt szódával öblögetnem, de a kóstolástól így is megundorodtam. Ha a szülők azt akarják, hogy a gyerekük sose egyen többé csokit, tömjék le egyben a torkukon az egész pakkot. Viszont ha néha-néha hajlamosak édességgel kedveskedni a kölyköknek, akkor legalább két hétre osszák be. A kísérőcímke szerint ez egyébként egy zsák, valójában azonban inkább egy zacskó, igaz, kellemesen megtöltve. Az ízvilág viszont egysíkú, hisz minden csokinak ugyanaz az aromája, cserébe a színük nagyon változatos.” Nemoszinak ez a csomag tetszett a legjobban. „Plusz pont, hogy a mikulásfigurák cukorkával voltak töltve. A Mikulás testének is jó volt az íze, nem úgy mint a többi csomagban, ráadásul a csoki színe is megfelelő volt.”

6. Tibi csomag – 180 g - 799 forint (Tesco)

Ezt a csomagot stílszerűen egy névrokon tesztelte, aki abszolút nem volt elfogult, sőt, elsőnek azt emelte ki, hogy bizony nem sok minden található a zacskóban. „Egy darab csokoládémikulás - a hasán látható Tibi felirat miatt hívjuk inkább Tibulásnak, mert egy más férfi keresztnevet írni egy Miklósra tényleg abszurd-, van még egy csomagnyi bevonatos zselégolyó, egy karamellás szelet és egy darab szaloncukor. Szerény Mikulás, na. A Tibulás íze elfogadható, ebben a mezőnyben mindenképp az élbolyban van, ha nem is világbajnok. Mondjuk, kicsomagolva már nem annyira kidolgozott a formája, nagyjából egy vibrátorhoz hasonlít, amelyre cicaszemeket gravíroztak. A csomag szaloncukra szép, míves formájú, a töltelék ehető – ellentétben a karamellás töltött csokival, amit igényes borkóstoló módjára inkább kiköptünk. A zselés golyók közt akad jó ízű is, a zöld színű enyhe samponos felhangokkal nem annyira jött be” – foglalta össze tapasztalatait Tibi, a Totalcar színeiben induló tesztelőnk.

7. Virgácsos csomag – 475 g – 1358 forint (Auchan)

Mint a súlya és az ára is mutatja, ez volt a leggazdagabban felszerelt csomag, ami a Totalcartól kölcsönvett egyik tesztelőnknek jött be a leginkább. A legnagyobb örömet a csomaghoz mellékelt virgács, valamint a zacskó belsejében található Zizi jelentette oMm számára, aminek állítása szerint az íze bizony nem a régi, de azért eksztatikus örömében minden tesztelő osztozott, és ez volt az az édesség, ami a leghamarabb elfogyott. Szintén óriási népszerűségnek örvendett a tejkaramella is. Kommandónk alkalmi tagja külön kiemelte, hogy azért jó ez a Virgácsos csomag, mert a gyerekek szeretik, ha sok mindent találnak a Mikulás-zacskóban. Igaz, talán a virgács kicsit kilóg a sorból, hiszen, aki rossz volt, az bizony nem érdemel ilyen sok finomságot. Ez a furcsaság nemoszinak is feltűnt, aki hozzátette, hogy a csokoládék íze nem volt az igazi. „A Mikulás színe is gyanús volt, nagyon világosbarna volt, ha jól emlékszem. Amúgy kivagyok a nugátos Mikulásoktól!” – tette hozzá.

+ 1 Disney karácsonyi ajándékcsomag – 135 g - 1119 forint (Tesco)

Az überrózsaszín csomag édességek szempontjából igen szegényes, hiszen csupán egy 100 grammos tejcsokoládé és három darab szaloncukor van benne, de nem szabad megfeledkezni az ún. Disney színező szettről, amiben van vízfesték, zsírkréta, hegyező és egy ceruza is. „A festékpaletta nagyon jó ajándék. Mondjuk az rejtély, hogy miért van benne 1 darab pink ceruza. A Hercegnő csoki viszont borzalmas, főleg a Smarties Mikulása után olyan az íze, mintha cukorral öntötték volna fel a masszát, ráadásul ez nem is mikulásformájú, hanem táblás. Ráadásul borzasztó ízléstelen a pakk csomagolása. Csak erős idegzetű kislányos szülőknek ajánlott – vagy inkább nekik se” – öntötte szavakba érzéseit nemoszi.

Végkövetkeztetések

Mm a kóstolt és szemrevételezett édességekből azt szűrte le, hogy az a jó, ha a Mikulás kicsit gravírozott. „Abszolút örömteli volt, hogy a legtöbb helyen leszoktak a bevonóból készült Mikulásokról, de azért még most is könnyen érheti meglepetés az embert. Először is van ugye az, hogy az általánosan elfogadható minőséget jelző szolid gravírozás csak akkor látszódik, ha a csomagolást kibontottuk, így eleve lutri az egész dolog. Aztán ha csokibevonóval nem is biztos, hogy találkozunk, de azért nugátos ízekbe könnyű beleszaladni.” A tesztelést Béla néven vállaló Totalcaros kolléga az étcsokoládéból készült Mikulásokat hiányolta „Pedig az volt az igazi. Helyenként vastag, helyenként vékonyka, szilánkosra törő csokiból, gyerekkorom egyik fénypontja volt. A tesztben ilyen nem volt, így kénytelen voltam kívül maradni az eseményeken. Nem kóstoltam meg egyik Mikulást sem, csak egy samponízű drazsét, az remek volt.”

Tibi nagyon hiányolta a gazdagon megpakolt csomagokat.  „Akkor is iszonyat tetűség kell ahhoz, hogy az ember egy ilyen kis sovány segélycsomagot tuszkoljon a gyereke csizmájába, ha már arra is lusta, hogy a bolt polcáról levegyen valami rendes Mikulást, csokikat, öt deka szaloncukrot, egyebeket és virgácsot. De ha mégis inkább konzervből dolgozik, akkor tényleg kiszúrás ehetetlen szarokat venni a gyereknek, akkor ne legyen annyira szarrágó, vegyen egy kicsit drágábbat. A Bocit meg szabad venni, esetleg, a Tibit is.”

Minőségi csokoládé: az ajándékozás öröme

2009 karácsonyi időszakában a magyar fogyasztók a válság ellenére is kiemelten figyeltek a minőségre, hiszen kétszer annyi csokoládéból készült figurás édességet tettek a kosarukba, mint bevonómasszából készült terméket. Értékben a szezonális piac 83%-át a csokoládék uralják a bevonómasszás termékekkel szemben – tudatta velünk hivatalos közleményben a Magyar Édességgyártók Szövetsége. „A karácsonyi vásárlást megelőzően több dolog miatt is fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy minden esetben alaposan vegyük szemügyre a termékek címkéjét, így például különösen fontos a figurás édességek esetében a kakaómassza és kakaóvaj feltüntetése, míg a szaloncukrok esetében érdemes meggyőződni a kötelezően előírt 20%-os bevonati arány meglétéről” - nyilatkozta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Ami a mennyiséget illeti, az elmúlt egy évben az átlagos, éves édességfogyasztás 3,5 kg/fő volt, a legtöbbet a táblás és szeletes csokoládékból fogyasztottuk (1,1 kg/fő kategóriánként). A gazdasági válság eredményeként ugyan csökkenés figyelhető meg a szezonális édességek eladott mennyiségében (2009.: 726 tonna; 2008.: 943 tonna), valamint értékében (2009.: 2,4 milliárd HUF; 2008.: 2,7 milliárd HUF). Az elmúlt évben családonként átlagban egyébként  1,5 kg ünnepi szezonális édességet vásároltunk, összességében mintegy 8 milliárd forint értékben. A mindössze 3-4 hetes ünnepi szezonban 726 tonna figurás édességet vásároltunk, azaz fejenként 1-2 csokoládé figurát fogyasztottunk el ebben az időszakban.