Amióta nemrég megnyílt a badacsonyi Kishableány, ahol mindenki megkaphatja a Gozsdu udvar hangulatát Budapesten kívül is, és ehet kézműves hamburgert, azóta arról szólnak a balatoni gasztronómiáról szóló cikkek, hogy végre itt a balatoni kajaforrdalom.

Arról már erősen megoszlanak a vélemények, hogy a Kishableány jó hely-e, találni mindenféle kritikát, az viszont kétségtelen, hogy született egy hely, ami markánsan elvitte a Balatonra a mostanában aktuális budapesti trendeket.

Nem tudjuk, hogy a Balatonnak mi a legjellemzőbb étele, de nagyon szeretnénk remélni, hogy nem a VII. kerületre jellemző kézműves hamburger az. Összeszedtünk néhány tipikus, balatoni, nyaralós kaját, ön pedig döntsön, melyikből lenne a legjobb a tó körül végig egyenletes és jó minőséget kapni! Melyik étel lehetne a Balaton címerkajája?

Lángos

A Balaton körül van néhány büfé, ahol normális minőségű lángost adnak, a többség viszont a legrosszabb rémálmokat idézi: soknapos olajban sült rágós szivacsdarabok. Pedig egy jó lángos tényleg nagyon jó tud lenni, és nem is kell hozzá sok dolog, kevés, de minőségi alapanyag, ennyi az egész.

Levendulafagyi

Nem teljesen értjük a mostanában felkapott levendulát, de ha már így alakult, akkor oké, pörgessük ki teljesen a dolgot. Szóljon a Balaton a levenduláról, ha már úton útfélen azzal találkozni, hogy a Balaton-felvidék a magyar Provence és Toszkána egyszerre.

Hekk

Persze, semmi köze a Balatonhoz, de úgy épült bele a magyar strandkultúrába, mint semmilyen más hal. Ha ön úgy gondolja, hogy ez a tengeri hal testesíti meg a legjobban a balatoni életérzést, akkor a poszt végi szavazódobozban erre szavazzon majd. Mi azért nem drukkolunk neki annyira.

Sült keszeg

Ha már, hal és Balaton, akkor sokkal inkább megérné feléleszteni a keszegevés hagyományát. Oké, a keszeg szálkás, nem olyan könnyű benyomni, mint egy hekket, ráadásul nem is lakik jól az ember egy darabbal. Viszont, aki evett már jó keszeget paprikás lisztben kisütve, az biztosan ferde szemmel néz még a legjobb hekkre is, annyival finomabb a keszeg. Meg hát az legalább van abban a rohadt tóban is, még ha nem is onnan hozzák.

Jégkása

Nem klasszikus étel, de a cukros, színes jég az, amiből már most is egyenletes minőséget kapunk a Balaton partján. Igaz, a legtöbb helyen alig 3-4 féle szín van, de ha elterjednének azok a jégkásás standok, mint amilyen például Siófokon vagy Balatonlellén is van, ahol több mint tízféle ízt és színt lehet összekeverni egy pohárba, akkor igazán vidám és színes hely lehetne bármelyik balatoni strand, még ha nem is igazán egészséges.

Főtt kukorica

Szintén klasszikus strandétel, amiről nagyjából azt lehet elmondani, mint a keszegről. Vagyis egy jó kukorica nagyon finom tud lenni. Viszont ha a gyorsan szerzett haszon reményében takarmánykukoricát adnak a strandolóknak, az maga a pokol. Roppanós, édes kukoricát minden balatoni strandra! Hátránya, hogy viszonylag rövid a szezonja, de szerencsére pont egybeesik a nyári csúcsidőszakkal.

Kovászosuborka krémleves

Ez is viszonylag újkeletű a Balaton környékén, viszont egyre több és több étteremben kapni. Igazi nyári frissítő, ráadásul a kovászos uborka viszonylag Magyarországra jellemző étel, így olyan étel lehetne a tipikus balatoni kaja, ami még magyaros is.

Palacsinta

A palacsintázást már behúzták maguknak a franciák és a belgák, de attól még lehetne a Balaton partján is sztenderd, hogy jó minőségű palacsintát lehet találni minden bokorban. Azon túl, hogy a tésztát normálisan kell elkészíteni, kisütni, nem hártyavékonyságú, pergő szélű valamiket felszolgálni, az is fontos, hogy a töltelékek sem a Tesco alsó polcos akciós termékei közül kerüljenek ki.

Halászlé

Aki evett már a Balaton körül halászlevet, és evett már életében egyszer bárhol máshol jó halászlevet, az pontosan tudja, hogy a két étel egyáltalán nem ugyanaz. A Balatonnál a legtöbb étteremben általában állott iszapot adnak némi paprikával, benne ki tudja, honnan érkező, és milyen hallal. Oké, a halászlé nem egyszerű étel, nem tesz neki jót, ha sokat áll, ráadásul elég drága is, mert viszonylag kevés léhez is viszonylag sok húsra van szükség. Az egynyári helyeknek ezért nem éri meg ilyen ételből jó minőségűt felszolgálni. Pedig milyen jó lenne a Balaton körül rendes halászlevet enni bárhol!

Mi legyen a Balaton címerkajája?