A nyaralótulajdonosok szerint a balatonmáriaalsói vasútállomás közelében lévő szabadstrandot ugyan gyönyörűen felújították, ám a vízbe már csak úgy lehet bemenni, hogy 15-20 méteren keresztül bokáig érő iszapban kell gázolniuk – írta a sonline.hu.

Az iszapcsapdák miatt főleg az idősebbek szívnak, de a szülők is gyakran kényszerülnek arra, hogy a nyakukban cipeljék be a gyerekeket a vízbe. A strand Balatonmáriafürdő közigazgatási területéhez tartozik, amelynek polgármestere, Galácz György a tóban fürödve bizonyosodott meg a probléma létjogosultságáról.

„Mind a nyolc strandon megfürödtem, s a meghosszabbított bejárók után mind a nyolc strandunkon fürdőzésre teljesen alkalmas vízterületet és mederfelületet találtam. Az igaz, hogy az elmúlt évtizedekben elmaradt mederkotrások miatt a tómederben lévő nagymennyiségű iszap a természetes vízáramlások következtében vándorol, és helyenként közvetlen a parti területeken megjelenik, illetve a parti iszapcsapdába kiülepedik. Méghozzá sajnos egyre nagyobb mennyiségben. Ez ellen úgy tudunk védekezni, hogy az iszapcsapdákat évente egyszer takarítjuk, és az iszapos terület fölé mobil bejárókat építünk.” - mondta el a portálnak Galácz György.

A tómeder tisztítása egyébként a Balaton tulajdonosának, a magyar államnak lenne a feladata, amit a polgármester szerint sajnos nem végez el.