MG 9925

Négyből három, a töri érettségim nem volt ilyen jó

2015.06.28. 10:32

Akkor most melyiket igyam?

Dreher: üveges

Guinness: dobozos

Heineken: dobozos

Kozel: üveges

Soproni: dobozos

Staropramen: üveges

Meg tudja különbözteti az üveges és a dobozos sör ízét? Kollégáink is ezen tűnődtek, tehát fogtak hatféle sört, és kipróbálták.

Mit ittak kik?

A tesztben öt férfi vett részt, akik megkóstolták a Soproni, Dreher, Heineken, Kozel, Staropramen és a Guinness dobozos, illetve üveges kiadásait. Ennek  a mennyiségnek tudjuk be, hogy a kísérleti jegyzőkönyvek olykor alig értelmezhető hieroglif jeleket tartalmaztak. Illetve két megjegyzést:

  • „4-ből 3, a töri érettségim nem volt ilyen jó!” – Dávid
  • „Az alkoholista szentgotthárdi fotós telitalálatot ért el, 6/6” - Márton

A végéről kezdjük: kollégáink általában jól gondolták, hogy dobozos, vagy üveges sört isznak-e, de azért ezt még nem neveznénk reprezentatív felmérésnek. Péter szerint „alapvetően egészen könnyű megkülönböztetni a dobozos és az üveges söröket. A dobozos söröknél van egy jellegzetes állott, poshadt utóíz, afféle »kocsmaszag«, míg az üveges sörök íze sokkal tisztább.  A másik nagy különbség a hab. Míg az üveges sörnél, ha leül a hab, tiszta felület marad vissza, míg a dobozos sörnél ottmarad egy fátyolszerű, habréteg, valami olyasmi, mint ami a mosogatóvíz tetején szokott úszkálni”.

Egy kis összefoglalás

A legfelismerhetőbbnek a Guinness, a Kozel és a Staropramen bizonyultak – ezekről minden tesztelő jól mérte fel, dobozosat iszik-e, szóval itt nagy a különbség, és nagyjából úgy, ahogy gondolnák. A Soproni és a Heineken viszont nehezebb eset volt, kevesebb helyes megoldással. 

A Soproni kóstolásakor Ádám az üveges változat hatására a „keserűbb, karakteresebb” kifejezések használatára ragadtatta magát, míg a másik szerinte „vízszerűbb, jobban vedelhető”. Ehhez képest  az utóbbi volt az üveges. Ekkor még Márton is nagy szavakkal dobálózott, mint az „ez a dobozos, ízre nincs nagy különbség, kicsit laposabb, mint a a másik, hamarabb szétesik a habja”. Benézte. Talán Soproniból jobb dobozosat kérni.

A szép érzéseket a Heineken hozta ki, amelynek kóstolásakor Márton már kerek ízekről elmélkedett, csakhogy tévesen társította azokat az üveges kivitelhez – talán ebből is jobban megéri dobozosat inni.

Jöjjenek a részletek!

Tesztelőink megállapításai következnek.

Guinness: a dobozos habosabb és talán kicsit keserűbb is, az üveges viszont nem annyira szénsavas. Talán még egy kis citromos ízvilág is van benne.

Soproni: a dobozos jobban tartja a habot és szénsavasabb, karakteresebb, az üveges vizesebb, nem tartós a habja.

Heineken: a dobozos íze kerekebb, az üveges jobban tartja a habot, de laposabb az íze.

Kozel: a dobozos fémesebb, savanyúbb; az üveges íze jobb, és a habja is tartósabb.

Dreher: a dobozosban kevesebb a szénsav, az üveges habja jobb. (Ugye látják, hogy egyre kevesebbet írtak? Szép.)

Staropramen: a dobozos sokkal laposann, nem olyan friss – markáns a különbség.

Hát ön?

Figyeljen a mennyiségre is!

Nem csak az íz és az ár miatt nem mindegy, melyik sörtől akarunk habosakat nevetni egy szép nyári estén: mostanra sajnos egyre elterjedtebb, hogy fél liternél kevesebb sör kerül a dobozba. Ez különösen azért tud csalóka lenni, mert első ránézésre tök ugyanakkorák a dobozok. A tesztből kimaradt Gösser egy ideje négydecis dobozokkal borítja ki a vásárlókat, de például az üveges Heineken is csak 0,4-es. Ez azt jelenti, hogy rekeszenként négy rendes üvegnyivel kevesebb sörhöz jutunk. Ezt mondjuk árnyalja, hogy 189 forint/üvegről van szó, ami alá csak a Kozel tudott menni a maga 183 forintjával. A Guiness ha szigorúan a mennyiséget és az árakat nézzük, elég nagy átverés, hiszen csak 0,33-as üveg létezik 599 forintért, és a dobozos is csak 0,44-et ad 699-ért.

A lényeg:

Guiness 0,33l: 599 Ft

Guiness dobouos 0,44l: 699 Ft

Soproni üveges 0,5l: 189 Ft

Soproni dobozos: 0,5l: 209 Ft

Dreher üveges 0,5l: 199 Ft

Dreher dobozos 0,5l: 215 Ft

Kozel üveges 0,5l: 183 Ft

Kozel dobozos 0,5l: 199 Ft

Staropramen üveges 0,5l: 183 Ft

Staropramen dobozos 0,5l: 219 Ft

Heineken üveges 0,4l: 189 Ft

Heineken dobozos 0,5l: 279 Ft

Az üvegesek árához még hozzá kell pakolni az üvegenként 25 forintos betétdíjat, de azt ha nem töri össze a sok részeg, akkor visszaválthatjuk, és akár újabb söröket vehetünk belőle!