A csopaki Márga bisztró nem régóta márga, hajdan még Szent Donát névre hallgatott. Aztán idén tavasszal új üzletvezetője lett, aki a MÁK bisztróból tette át a székhelyét ide, hogy kicsit felfrissitse a helyet. Meggyőződésem szerint már a kilátás elég hozzá, hogy ez a hely működjön, lehetne itt halsütöde is, akkor is jönnének a népek, de szerencsére annál sokkal izgalmasabb dolgok készülnek itt. Van tehát egy tökéletes adottságú hely, amit valaki felrázott téli álmából, annyira, hogy alig bírunk beparkolni egy Maserati meg egy hatalmas BMW közé.

Az étteremhez vezető úthoz kell is a lóerő, a hegy tetejére kell feljutni. A kilátás azonnal pofán csap, pedig a kertet még nem is látjuk, hol van még a trombitavirág meg a levendula. Ajánlótábla fogad, mint kiderül később, ez nem a napi ajánlat, hanem az á la carte része. „Foglalás volt? " – kérdezik kedvesen, amitől rögtön megriadunk, de szerencsére csak az első sorba nincs hely – nyilván mert innen a legszebb a táj. 

Egy benti asztalnál kapunk helyet, és máris érkezik az étlap. A randa klasszikus bőrkötés erősen ront a hely első megítélésén, de ha jót adnak enni, ez legyen a legnagyobb baj. Az árak pestiek, a bodza cider, ami egy habzóbor bodzavirággal, kicsit elszállt árban van (1980 Ft 0,3 dl), inkább maradunk a szörpöknél, azok úgyis nagyon kedveltek Balatonszerte.

Az Amis bouche isteni, paradicsomvíz bazsalikomos olajjal, utána hideg uborkaleves következik lazactatárral (1690 Ft). A hideg levest csatos üvegből öntik a lazacra, ami tengerként öleli körbe a halat. A lé isteni, ha nem 23 fok lenne, hanem 30, még jobban kijött volna frissitő íze, de a savanykás lével nem igazán harmonizál a lazac, ami helyett lehetett volna választani valami izgalmasabb halat is, de ezt tudják be velvetes kötekedésnek. Főételként tarját kapunk, hivatalosan sertéstarját töltött burgonyával és újhagymával (3590 Ft).

Emberes adag, a hús isteni, bár megszaladt a só a szakács kezében, de ezt kompenzálta az íze. Az újhagyma nem igazán rúgott labdába a földi ízek közt, a burgonyára szórt pörcöket viszont jól el lehetett ropogtatni. Az biztos, hogy a húst sokáig fogjuk emlegetni. A desszert rebararás epres Márga desszert, amiből sok nem derül ki, de a felszolgáló szerint sárga krémet várjunk sok gyümölccsel. A csatosüveg fétis folyományaként érkezik a finomság, és egy emberként sóhajtunk fel. A krém egy csöppent túl tömény, de a gyümölcsökkel fogyasztva ezt észre sem vesszük, csak azt, hogy 3 másodperc alatt tűnt el a szánkban. A hely csöppet sem feszengős, öltönyös hely, a felszolgálók is a laza eleganciát részesítik előnyben, és nem nézik ki a rövidnadrágos vendéget sem. Sajnos az italfelhozatal tesztelése kimaradt, de így is egy nagyon jó irányba menő helyet ismertünk meg. Sok-sok ilyet még a Balcsira!