Pop-up éttermet nyitott Lakatos Márk – olvastuk valahol, naná, hogy gasztrotúránkból nem maradhatott ki a hely. A tihanyi révnél vert tanyát a Lakatos Műhely, a pop-up jelleg talán azt jelenti, hogy csak egy szezonra van nyitva, vagy, hogy nem mindig, mindenesetre elég trendin hangzik. 

A placcon egy nagy sátor, itt a legmagasabb az egy főre eső Louis Vuittonok és 5 kiló alatti kutyák száma, a magas sarkúban imbolygó lányok láthatóan ritkán esznek bármit is.

A pultnál maga a stylist, kedvesen eligazít a kínálatban, magyaráz, ajánl, látszik, hogy élvezi a vendéglátást. Próbálnak rábeszélni a tökfőzelékre – könnyű, nem habart, lisztes –, mi pedig próbáljuk kideríteni, ki főz, és mi a koncepció. Utóbbi nem derül ki, annyi csak, hogy van „vendéglátós szakmai háttér" – de végülis vagy jó egy hely, vagy nem, szakértelem ide vagy oda. 

Az evőeszköz papírban érkezik, fa vagy bambusz, mindenesetre nem műanyag, dizájnos matrica védi az összefogdosástól. 

Gazpachoval alapozunk, a hideg, sűrű zöldségek mellé beficcen egy kis sonkachips, a panko morzsa már a harmadik étteremben bukkan fel két nap alatt, remélem, jövőre már a pomázi hamburgeres is ezzel fogja feldobni a fagyasztott metrós húst, és állítólag cseresznye is van benne, de ezt mi nem érezzük. Szerintünk nem is illene bele a cserkó, de panko ide vagy oda, biztos snassz lenne a sima gazpacho. Egy biztos, jó ízű, rostban gazdag, jól eltalált, nem is túl hideg – aminek külön örülünk a huszon fokban. 

Kétféle kolbászt kóstolunk, ez így nincs az étlapon, de persze attól még lehet így kérni, két féle chutny-val, ami Kaldenekker Györgytől érkeznek. A hús pedig Szeged mellől, kézműves, kisszériás, minden, ami kell ahhoz, hogy eladható legyen. Nagyapám biztos sokkot kapott volna a narancsos grillkolbász gondolatától is, most meg már a Dunabogdányi Borda is gyömbéres-fahéjossal hívogatja a svábokat. 

Kolbász teljesen jó, köszönjük a titkos szegedi hentesnek, chutney is jó, de teljesen elnyomja a kolbász finom ízvilágát, ettől kezdve maga Paul Bocuse se mondja meg, hogy narancsosat eszik. A kenyér semmi extra, de legalább friss, talán helyi szinten nincsenek kézműves pékek.

A fagylalt málnája frenetikus, a szép formájú papirtálka dícséretes, a müzli ropogós, minden szép. Lakatos Márk játékos helye felveszi a versenyt a többiekkel, csak könyörgöm, ragadják magukhoz az italpultot is, mert azt nem ők csinálják. És bízom annyira Lakatos izlésében, hogy képes lenne minőségi kávét választani, ellentétben azokkal, akik most csinálják a helyet. 

Lakatos Műhely

Tihany Piac Placc