Melege van? Nézze meg a világ legbetegebb csúszdáit!

mm
2015.07.25. 08:16

Ha az ember elég időt tölt el egy vízparton, akkor elkezd unatkozni, és ha elkezd unatkozni, akkor megpróbálja magát szórakoztatni, például azzal, hogy csúszdázik. De nehéz elképzelni, hogy mennyire kellett ahhoz unatkozni, hogy emberek kitalálják az ebben a posztban szereplő teljesen beteg csúszdákat.

Először viszont mielőt megnézzük a nemzetközi mezőnyt, nézzük meg, mit tud a Balaton. Sajnos, majd látni fogjuk, hogy szánalmasan keveset, de ez van.

A tavalyi nyár egyik balatoni szenzációja volt, hogy

Csopakon átadták a KAMIKAZE ÓRIÁSCSÚSZDÁT!,

ami elég jól hangzik, a kalandvágyó izzadó már ugrana is be a kocsiba, hogy kipróbálja. Aztán megnézi a képeken a valóságot, és nagyot csalódik.

A fenti videón akció közben is láthat egy ilyen csúszdát, ugyanis néhány évvel ezelőtt Keszthelyen is működött már egy nagyon hasonló. Nem az az igazi különlegessége a csopaki cszúszdának, hogy 10 méter magas, mert ekkorákkal azért rendszeresen találkozni, hanem az, hogy közvetlenül a Balatonba lehet vele csúszni, míg a legtöbb, hasonlóan nagy, vagy még nagyobb csúszda jellemzően aquaparkokban van, és jó esetben medencébe, rosszabb esetben csak egy kisebbfajta lábmosóba lehet velük érkezni.

Az biztos, hogy a Balatonba csúszás még egy béna csúszda élményén is sokat dob.

A magyar tengerre sokkal jellemzőbbek a kanyargós, megfelelő elhanyagoltság esetében a bőrt uborkagyaluszerűen szeletelő, lassúságukban is életveszélyes csúszdák. Ilyenből egy kapitális példányt például Zamárdiban találni, de ennek is megvan az a baj, hogy nem a tóba érkezik. Viszont a lenti videón jól látszódik, hogy nem kell toronyházról leugrani ahhoz, hogy egy csúszda para legyen, ez a zamárdis csúszda kis híján simán kidobta a csúszó fickót.

Aki a Balatonnál rendesen akar csúszdázni, annak leginkább a balatonfüredi aquaparkba érdemes mennie, ott akad mindenféle csúszda, persze egyik sem annyira brutális, mint amilyenek itt következnek.

Az Uproxx készített jó kis összeállítást a világ legbetegebb csúszdáiból, ebből válogattunk, illetve egészítettük ki még néhánnyal.

A világ leghosszabb csúszdájához sífelvonó vezet

New Jerseyben a 70-es, 80-as években üzemelt egy Action Park nevű kalandpark, amit aztán hosszú évekre bezártak, többek között azért is, mert hat haláleset is történt a parkban. Az Action Park tavaly újranyitott, és hülyébbnél hülyébb attrakciókkal várják a látogatókat. Például egy 600 méter hosszú redneckcsúszdával. A fenti videón is látszik, hogy a park annyira hatalmas, hogy sífelvonóval lehet benne közlekedni, a rekordhosszúságú csúszdához is egy ilyen visz.

Tekegős csúszda a csúcson

Szintén az Action Parkban található a fenti csúszda, aminek nemes egyszerűséggel csak Zero-G a neve. Az egész egy hatalmas zuhanással kezdődik, aztán viszont a legtöbb hasonló csúszdával szemben itt nem a csobbanás következik, hanem egy nagysebességű, gyomorösszepréselő, egyensúlyvesztős tekergőzés a kacskaringós csőben.

Ugrás a cápák közé

A Bahama-szigeteken van egy vízividámpark, ahol az ember természetes félelemérzetére úgy játszottak rá a Leap Of Faith (kb. a hit próbája) nevű csúszdával, hogy az ember azt érzi, hogy egy cápákkal teli medencébe érkezik meg az egyébként is para csúszás végén. Az történik ugyanis, hogy a csúszda a zuhanás után egy csőben folytatódik, ami átmegy a víz alatt egy cápákkal teli medencén, így fentről tényleg úgy néz ki, mintha a medencébe érkezne az ember.

Körbefordullás pszichedelikus környezetben

A már említett Action Parkban is van olyan beteg csúszda, amiben van hurok, de nem annyira grandiózus, mint amilyen a dél-koreai Aqualoop. Ugyan a hurok nem teljesen függőleges, de így is impozáns, különösen annak köszönhetően, hogy mennyire beteg a teljes park kialakítása, mintha valamilyen szürreális álomvilágban csúszkálna az ember.

Diszkós pszichedélia Németországból

Mutatunk mindjárt néhány igazán parát, de előtte nézzük meg a németországi Black Hole (fekete lyuk) nevű csúszdát, ami pont azt adja, amit a neve ígér. Egy tök fekete cső, amiben néha teljesen vakon csúszik az ember, néha pedig úgy, hogy a csövet a legkülönfélébb LED-ekkel világítják meg. Pszichedelikus diszkós élmény, mintha az Ozorát egy csúszdában tartanák.

A texasi katapult

Ez még inkább tűnik szórakoztatónak, mint rettenetesen parának. A The Royal Flush csúszdában nem a csúszás az érdekes igazán, hanem a vízbeérés. Ez a csúszda ugyanis jó messzire kilövi a csúszókat. A fenti videó alapján a repülés már inkább leht para, de persze a lassított felvételen, szép zenére nyilván boldogok az emberek HD-ban. Azért el tudjuk képzelni, hogy milyen lehet erről egy hasast ugrani.

A világ legmagasabb csúszdája

Viszonylag friss a dolog, a Kansasban található Verrück (őrült) nevű csúszda a korábbi rekordernél is kb. két méterrel magasabb, nagyjából 61 méterről indul. Nem hagyományos csúszda, ami azt jelenti, hogy csak négyesével lehet rajta csúszni egy speciális gumimatracban. De a videón is jól látszik, hogy ez azért már brutális.

A második legmagasabb talán még parább

Sokáig egy brazil csúszda, a Kilimandzsáró volt a legmagasabb csúszda a világon, és ha lehet, a Verrücktnál is parábbnak tűnik amiatt, hogy itt nincs négyesével csúszás, meg biztonsági gumicsónak. Ez egy bazimagas, klasszikus játszótéri csúszda.

Ahonnan a legtöbben visszafordulnak

A világ legparább csúszdája viszont valószínűleg Olaszországban van. A Stukas ugyan kb. feleolyan magas csak, mint a Verrückt, viszont olyan indítószerkezete van, mint a már látott Zero-G-nek, vagy az Aqualoopnak. Vagyis az ember áll egy csőben, aztán hirtelen kirántják alóla a talajt, ő meg megkezdi a zuhanást. Ráadásul a Stukas nem zárt, hanem nyitott csúszda. Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint a csúszdát kipróbálni vágyók 40 %-a fordul vissza az utolsó pillanatban. Igen, a csúszda tetején, amikor már kiállta a sort.

+1 A legjobb magyar redneckcsúszda

Nem is különösebben para, nem is balatoni, viszont magyar, és nemrég jelent meg, úgyhogy itt a helye az összeállításban annak, a szakszóval slip ‘n slide-nak nevezett csúszdának, amit a napokban állítottak fel Záhony mellett. A slip ‘n slide gyakorlatilag csak egy bevizezett műanyagszőnyeg, amin prímán lehet csúszni. Például, ahogy a fenti videóban is látszódik, akár a Tisza iszapos partjára. Kevés örömtelibb elfoglaltság van az ilyesminél.