Akinek kutyája van, az többnyire magával viszi mindenhova, ahova csak lehet. Akár a Balatonra. Csakhogy a Balaton nagyon nem az a hely, ahol a kutyákat szívesen látják: sem a szabadstrandokon, sem semmilyen vízparton, de még a szállásokon se. Egy-két kivétellel. Így marad az az opció, hogy akinek kutyája van, és van saját háza is van medencével a Balatonon, akkor mehet kutyástul a Balatonra. 

Szállást találni magánszállásnál is nehéz kutyástul (ha az nem egy háromkilós yorkie vagy csivava), a hotelekben, mint amilyen a siófoki Hotel Azúr, lehetetlen. Általában mindenhol kikötés, hogy háziállatot nem lehet vinni, és még az sincs, hogy a szobaár feléért tartózkodhat a kutya a szobában. Szerencsére egy-két szállást ki lehet fogni, ahova beengedik az ebeket, ilyen a Hullám Hostel Révfülöpön – mi itt szálltunk meg kutyástul, még vizet is kapott a teraszon a személyzettől, mindenki jófej volt, a többi vendég sem szólt be. 

Az, hogy pórázon kell vinni mindenhova a kutyát, egyértelmű, törvény írja elő, ahogy a kutyák fürdését is törvény szabályozza a Balatonnál. A gazdival közös fürdést kapásból el kell felejteni, hivatalosan a kutyák a tihanyi Belső-tónál fürödhetnek csak, ahol az emberek nem. A part menti séta is tilos kutyával, több helyen is ki van téve a tábla. A szabastrandokon sem lehetnek kutyák, sehogysem, még olyanok sem, mint az enyém: utálja a vizet és nem igazán akar úszni, inkább fekszik a pokrócon az árnyékban. 

Így kizárásos alapon marad a törvényszegés, ha már nagyon szenvedünk a strandolás hiánya miatt, és nem akarjuk a kutyát kikötve a kocsi mellett hagyni: mi a tihanyi szabadstrandon a parton háromnegyed órán át feküdtünk az árnyékban, ahová kutyát elvileg tilos vinni, és ahol a kutya nem mehet a vízbe. Senki nem szólt meg azért, hogy ott voltunk, és nem is büntettek meg – mellesleg egyáltalán nem is éreztük jól magunkat ebben a kínos helyzetben. A tanulság az, hogy úgy érdemes kutyával a Balatonra menni, ha saját medencés házba mehetünk, egyébként nincs semmi értelme, csak a szenvedés van.

Ha tud olyan szállást a Balatonnál, ahová lehet kutyát vinni, és tud olyan partot is, ahol lehet napozni kutyával, írja meg a velvet@mail.index.hu e-mail címre!