Ön is aggódott amiatt, hogy hogyan fog idén nyáron vonattal eljutni a Balatonra? Nem csodáljuk, mert eddig arról szóltak a hírek, hogy egymást érik majd a pályafelújítások, többször kell átszállni.

Csakhogy nem így lesz.

MÁV ugyanis a nyári szezonban felfüggeszti a pályafelújításokat a Balaton déli partján, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy június 10-től egészen őszig senkinek nem kell pótlóbuszokra szállnia. A MÁV az utasok kényelmét igyekszik szolgálni: 15 perccel rövidebb menetidőt ígérnek, azaz

Budapestről 71 perc el lehet jutni Siófokra.

Ha klímás, wifivel ellátott kocsiban szeretne utazni, akkor az oda szóló jegyeket

Balaton Expressz néven kell keresni jegyvásárláskor.

A déli partra kétóránként indul sebesvonat a Déli pályaudvarról, ez a járat a déli part minden állomásán megáll. 

Az északi partot sem hanyagolja el a MÁV,

munkanapokon 12 vonat, hétvégén húsz vonat indul Balatonfüredre Budapestről.

Az északi partra is légkondicionált, gyors vonatokat ígérnek:  a Katica fantázianevű járat húsz perccel rövidebb menetidővel közlekedik, mint eddig, a Tekergő pedig tizenöttel. 

Jó, de viszem a

Ha biciklit vinne, jó tudni, hogy idén 24, illetve 28 darab kerékpárszállításra van lehetőség a déli partra induló vonatokon – ez körülbelül egy iskolás osztálynak elég. Ha pedig kutyát, akkor azt érdemes megjegyezni, hogy az összes helyjegyes vonaton utazhatnak kutyák és más háziállatok is, viszont  

csak zárt hordozóeszközben.

Mindig csak a Budapest

Más városokból is indulnak közvetlen járatok a Balatonra, a MÁV tájékoztatása szerint ezeknél is rövidül a menetidő. Hétvégén Szolnokról Fonyódig lehet átszállás nélkül eljutni, Győrből és Szombathelyről naponta indul vonat Keszthelyre, Szombathelyről Fonyódra és Kaposvárra minden nap, átszállás nélkül lehet utazni. Pécsről Fonyódon át Tapolcára naponta indul vonat, aminek közvetlen kocsijai Balatonszemesig közlekednek.

Az éjszaka, az éjszaka

Június 18-tól augusztus 28-ig az éjszakai járatok csütörtök, péntek, szombat éjjel a Balatonon más városokba és Budapestre is közlekednek, ezeken vasútőrökre és rendőri járőrszolgálatra lehet számítani – az utasok biztonsága érdekében. A fesztiválok ideje alatt a vasúttársaság megerősíti a biztonsági szolgálatot.

Természetesen kíváncsiak vagyunk arra, hogyan valósul majd meg mindez a gyakorlatban. Ha önök is észlelnek bármit, ami érdekes, írjanak nekünk levelet! Előre is köszönjük.