Emlegettük már önnek a Balatonföldvári kilátót, amelyet július 1-jén nyitottak meg, azóta pedig özönlenek a látogatók, hogy megnézzék, milyen lett. 

Ennek örömére én is odaözönlöttem, és a pazar kilátáson túl igazán szórakoztató dolgokat találtam, csupán 1000 forintos belépőért cserébe. 

A kiállítás kifejezetten interaktívnak tekinthető: úgy lehet megismerni a hajózás titkait, hogy szinte észre sem vesszük - sőt, meglehetősen jól szórakozunk közben. Nem valami unalmas, véget nem érő séta vár ránk, ami után már másnap semmi más nem emlékeztet az élményre, csak a beállt derekunk, a bedagadt bokánk és a véreres szemünk, amivel 200 darab, 9-es betűtípussal íródott információs táblát kellett oda-vissza elolvasni.

Ha ön még sosem ült csónakban, pláne nem olyanban, amiben úgynevezett evezőlapát is van, érdemes kipróbálni a virtuális valóság-szettet, és kézzel kormányozni egy igazinak tűnő hajót egy monitor előtt ücsörögve. Higgye el, jó érzés lesz, hányingere sem lesz tőle, sőt, az egész család végig tudja nézni, mit művel. 

A két csónak közül (mert hogy kettő volt) csak az egyik működött, mert sajnos a másikat egy tehetséges látogató beszorította két szikla közé. Nem gondoltam volna, hogy még egy számítógép vezérelte programmal is lehet hajótörést szenvedni, de hát így élethű csak igazán!

Annak, akinek sosem elég a szélből, vagy csak simán szeretné megtapasztalni, milyen erősségű viharban mennyire veszélyes a Balaton partján időzni, az kipróbálhatja az interaktív szélgépet. Beállítja, mennyire szaggassa le az arcát a felé áradó orkán, és ha közben képes kinyitni a szemét, láthatja, milyen gyorsan villognak a viharjelzők a partnak álcázott fotókon. Ehhez útmutatót is talál az illető, innen tudhatja, legközelebb mikor érdemes fedezékbe vonulnia és nem úgy járni, ahogy én legutóbb

Miután kiheverte a fáradalmakat a játszóházban vagy az erre alkalmas függőágyak valamelyikében, megnézhet a moziban egy hajózásról szóló, végtelenül izgalmas dokumentumfilmet, de akár meg is rendezheti élete partyját a büfében (ugyanis erre is van lehetőség).

Ezek után játszhat az ultraszínes, Balatont ábrázoló makettel, ami még felnőtt fejjel is mulattató: lehet vele világítani, vagy hajókat forgatni körbe-körbe, ehhez pedig csak gombokat kell nyomogatni határozottan.

Oké, hogy hajókra vannak hitelesítve azok a kötelek, amelyeken meg lehet tanulni különféle csomókat kötni, de ez arra is jó lehet, ha valaki bonyolult kóddal akarja zárolni a cipőjét, nehogy egy rosszindulatú személy lelopja róla út közben.

Ez a foglalatosság sokakat lázba hozott, néhány apuka ugyan majdnem agyérgörcsöt kapott, amiért nem tudta megcsinálni a félárboc-csomót, de szerencsére nem zúzta szét az egész múzeumot mély bánatában. 

Ha mindez önt nem érdekli (rosszul teszi), akkor elég csak kiállnia a 25 méteres kilátó tetejére, körbenézni, nagy levegőt venni, és higgye el: minden jó lesz.