DSC 1462

Kilátóban ilyen jól még nem szórakoztunk!

vik
2016.07.21. 15:33

Emlegettük már önnek a Balatonföldvári kilátót, amelyet július 1-jén nyitottak meg, azóta pedig özönlenek a látogatók, hogy megnézzék, milyen lett. 

Ennek örömére én is odaözönlöttem, és a pazar kilátáson túl igazán szórakoztató dolgokat találtam, csupán 1000 forintos belépőért cserébe. 

A kiállítás kifejezetten interaktívnak tekinthető: úgy lehet megismerni a hajózás titkait, hogy szinte észre sem vesszük - sőt, meglehetősen jól szórakozunk közben. Nem valami unalmas, véget nem érő séta vár ránk, ami után már másnap semmi más nem emlékeztet az élményre, csak a beállt derekunk, a bedagadt bokánk és a véreres szemünk, amivel 200 darab, 9-es betűtípussal íródott információs táblát kellett oda-vissza elolvasni.

Ha ön még sosem ült csónakban, pláne nem olyanban, amiben úgynevezett evezőlapát is van, érdemes kipróbálni a virtuális valóság-szettet, és kézzel kormányozni egy igazinak tűnő hajót egy monitor előtt ücsörögve. Higgye el, jó érzés lesz, hányingere sem lesz tőle, sőt, az egész család végig tudja nézni, mit művel. 

Fotó: Velvet/Tar Viktória

A két csónak közül (mert hogy kettő volt) csak az egyik működött, mert sajnos a másikat egy tehetséges látogató beszorította két szikla közé. Nem gondoltam volna, hogy még egy számítógép vezérelte programmal is lehet hajótörést szenvedni, de hát így élethű csak igazán!

Fotó: Velvet/Tar Viktória

Annak, akinek sosem elég a szélből, vagy csak simán szeretné megtapasztalni, milyen erősségű viharban mennyire veszélyes a Balaton partján időzni, az kipróbálhatja az interaktív szélgépet. Beállítja, mennyire szaggassa le az arcát a felé áradó orkán, és ha közben képes kinyitni a szemét, láthatja, milyen gyorsan villognak a viharjelzők a partnak álcázott fotókon. Ehhez útmutatót is talál az illető, innen tudhatja, legközelebb mikor érdemes fedezékbe vonulnia és nem úgy járni, ahogy én legutóbb

Fotó: Velvet/Tar Viktória

Miután kiheverte a fáradalmakat a játszóházban vagy az erre alkalmas függőágyak valamelyikében, megnézhet a moziban egy hajózásról szóló, végtelenül izgalmas dokumentumfilmet, de akár meg is rendezheti élete partyját a büfében (ugyanis erre is van lehetőség).

Ezek után játszhat az ultraszínes, Balatont ábrázoló makettel, ami még felnőtt fejjel is mulattató: lehet vele világítani, vagy hajókat forgatni körbe-körbe, ehhez pedig csak gombokat kell nyomogatni határozottan.

Fotó: Velvet/Tar Viktória

Oké, hogy hajókra vannak hitelesítve azok a kötelek, amelyeken meg lehet tanulni különféle csomókat kötni, de ez arra is jó lehet, ha valaki bonyolult kóddal akarja zárolni a cipőjét, nehogy egy rosszindulatú személy lelopja róla út közben.

Fotó: Velvet/Tar Viktória

Ez a foglalatosság sokakat lázba hozott, néhány apuka ugyan majdnem agyérgörcsöt kapott, amiért nem tudta megcsinálni a félárboc-csomót, de szerencsére nem zúzta szét az egész múzeumot mély bánatában. 

Ha mindez önt nem érdekli (rosszul teszi), akkor elég csak kiállnia a 25 méteres kilátó tetejére, körbenézni, nagy levegőt venni, és higgye el: minden jó lesz.