Ha a Balatonon nyaral, és már elege van a partmenti lángososokból, na meg az olyan hamburgerekből, amik gyanúsan hamar készülnek el, nem kell hazáig mennie, hogy végre valami tényleg ehető dolgot vegyen magához.

Balatonrendestől és Révfülöptől kicsit északra, távolabb a parttól ugyanis van öt falu, ahol megtalálhat a Budapesten is megszokott streetfoodtól, a lazulós fröcsözős helyen át a menő éttermekig gyakorlatilag mindent.

Köveskálon már kipróbáltuk, hogy milyen a Kővirágban ebédelni, ezért most a falu másik hasonló étterme, a Mi a kő volt soron. Az árfekvés szinte ugyanaz, a hangulat viszont kevésbé hívogató, de ha már túl sokat evett a Kővirág orgazmikus túrógombócaiból, mindenképpen megéri ezt az éttermet is megnézni.

Mivel egy 35 fokos és 100%-os páratartalmú napon jártunk ott, egyértelmű volt, hogy valami hűvössel kezdünk.

A hideg kovászosuborka-levestől azt kaptuk, amit a neve is ígért – hideg, levesállagú kovászos uborkát. A joghurtos barackleves viszont egy kicsit eltért a megszokottól, de legalábbis attól, amit az ember ilyenkor várna. Mert bár valóban volt benne joghurt és barack is, sőt az állaga is leveses volt, inkább öntöttünk volna nyakon vele valami piskótás süteményt. Persze ettől még az egészet bekanalaztuk.

Ezután még legyűrtünk egy sertés szűzérmét gorgonzola mártással, grill burgonyával és sült paprikával, illetve egy kis csontos flekkent juhtúrós puliszkával és salátával, aminek a végére tényleg csak a csont maradt. A desszertben viszont már sajnos csalódnunk kellett, valószínűleg azért, mert még a túró smarni evése közben is csak a Kővirág túrógombóca lebegett a szemünk előtt.

De panaszkodni semmiképpen sem akarunk – megtették ezt helyettünk a szomszéd asztalnál ülő gyerekek, miután megtudták, hogy a helyen se rántott húst, se sült krumplit nem kapni.

Mondjuk aki sült krumplit szeretne, az ne Köveskálra menjen,

bár ha nagyon akar, azt is ehet, ugyanis a Frankie's Food egy foodtruckkal várja a hamburgerezni és tortillázni vágyókat a falu főutcáján.

Ha még így sem találta meg azt, amit keres, itt egy térkép!

A Balaton Felvidék Neked küldte nekünk ezt a nagyon részletes térképet a Káli-medencéről és környékéről, vagyis ha jobban meg akarja ismerni ezt a tájat, ezzel is nekiindulhat!

Persze nem csak enni, inni is lehet itt, legalább olyan jó – ha nem jobb – helyeken, mint Budapest belvárosában. Kővágóörsön például ott van a Káli ház, ahol van fagyi és kávé, Mindszentkállán pedig a Káli kapocs, aminél hangulatosabb és árnyékosabb fröccsözős hely a világon nincs.

Utóbbinál már csak a Szentbékkállán található Pegazus a menőbb, és nem csupán a neve miatt. Itt nem csak inni lehet, vannak programok is – workshopok, felolvasóestek, kiállítások, na meg jobbnál jobb koncertek.

Szóval ha nagyon elege van az idegesítő strandolókból, és már mindent kiáztatott magából a Balatonban, töltsön el egy hetet, de legalább egy hétvégét a Káli-medence falvaiban. Az biztos, hogy rosszat enni és unatkozni nem fog!