Idei tesztsorozatunkban méltánytalanul kevés szerephez jutott a Balaton egyik hagyományos strandkajája, a lángos. Pontosabban semmilyen szerephez nem jutott. Most viszont egyből egy erős versenyzővel indítunk: megkóstoltuk ugyanis Alsóörs legendás hírű lángosát, ami Gyuri bácsi, vagyis Lángi György keze munkáját dicséri.

A Gyuri Lángos Büféről első körben annyit érdemes tudnia, hogy az alsóörsi strand területén található. Meg azt, hogy a Magyar Konyha balatoni toplistáján az előkelő második helyet szerezte meg. Gyuri bácsi szerényebb annál, hogy kiírja a nevét, ezért külön cégér nem is hirdeti. Ha szeretné megtalálni, a bejárattól egyenesen induljon a víz felé, ez lesz az utolsó büfé jobb kéz felé. Különös ismertetőjele, hogy hosszasan kígyózó sor áll előtte (mi délelőtt jártunk a helyszínen, ezért voltak kevesebben).

Messze földről jönnek érte

A lángos nem véletlenül érdemelte ki a legendás jelzőt, vannak, akik kifejezetten ezért zarándokolnak el a strandra. A pénztárosok szerencsére megértőnek bizonyulnak az éhező néppel szemben. Ahogy Gyuri bácsi mondja, ha jó lábbal keltek fel, és az illető kihangsúlyozza, hogy a lángosára pályázik, van rá esély, hogy a belépő árának kicsengetése nélkül is be fogják engedni.

a nagybetűs lángos

Most, hogy már ezt is tudja, térjünk a lényegre. Tesztünk során a klasszikus változatra esett a választásunk, egy sajtos-tejfölöset kértünk némi fokhagymával felturbózva. A lángos már a vizuális vizsgálat során is jelesre vigyázott, ahogy ránéz az ember, egyből beindul a nyálelválasztása. Az első harapással aztán rögtön a lángosmenyországba kerülünk. A tészta nagyon ízletes, ropogós és nem tocsog a zsírban, a sajt és a tejföl mennyisége pont megfelelő, egyikkel sem bántak szűkmarkúan, mint sok más helyen. Mindenféle részlehajlás nélkül állíthatjuk, hogy Gyuri bácsi lángosa a tökéletesség határát súrolja, vagy nem is csak súrolja.

Kulisszatitkok

Gyuri bácsi volt olyan jó fej, hogy bokros teendői mellett szakított némi időt portékájának bemutatására. Mint kiderült, 25 éve foglalkozik vendéglátással, volt már büféje és étterme is. A lángosra 15 éve szakosodott, mégpedig azért, mert egy kollégájának volt egy remek receptje, amiből olyan finom lángos készült, hogy úgy gondolta, azt szélesebb rétegeknek is meg kell ismernie.

A recept a hagyományos összetevőkből áll, lisztet, tejet, cukrot, élesztőt és sót tartalmaz. A különbség az, hogy miközben máshol géppel végzik a dagasztást, én kézzel csinálom, akárcsak régen a nagymamák. A tésztát rendesen át kell dolgozni, meg kell várni azt az időt, hogy megkeljen. Ennek van egy folyamata, amit nem lehet sürgetni. Amikor dagasztok, mindig két-három óra, mire tudom sütni. Ilyenkor egyébként (a sütésnél) legalább 60 fok van bent.

"Egy fokhagymás-lekvárosat kérek"

A büfében alapvetően sima és fokhagymás, tejfölös, sajtos és sajtos-tejfölös lángost készítenek, de kielégítik a kevésbé hagyományos ízléssel megáldott külföldi vendégek igényeit is.

Árak

Sima, fokhagymás: 450 forint

Tejfölös: 500 forint

Sajtos: 550 forint

Sajtos-tejfölös: 600 forint

A németek egy része az édeset szereti, ők porcukrosan, lekvárosan, esetleg nutellásan kérik, míg a szlovákok a sajtos-ketchuposért vannak oda. A magyarok rendszerint a fokhagymásat és a tejfölöset választják, de volt egy vendégünk, aki kifejezetten fokhagymás-lekvárosat akart.

Gyuri bácsi a főzelékre esküszik

További érdekesség, hogy Gyuri bácsi különös módon nem szereti a lángost. Már gyerekkorában sem ette meg.

"A Balatonnál én már semmit nem kívánok, inkább hazamegyek, és eszem egy főzeléket."

Azt mondja, ez nemcsak vele van így, hanem a vendéglátósokkal általában. Van egy halsütő kollégája, aki meg a hal ízét nem tudja elviselni.

Összefoglalva

Hol ettünk: Gyuri Lángos Büfé, alsóörsi strand

Mit ettünk: sajtos-tejfölös lángos fokhagymával

Mennyibe került: 600 forint