Manapság nem kell ahhoz a francia Riviéráig mennie, hogy kiélvezze a luxushajózás örömeit: ha kellően vastag a pénztárcája, a Balaton is számos lehetőséget kínál. A Velvet az alsóörsi kikötőben szemlélt meg egy pazar kényelmet kínáló elektromos hajót, ami annyira új, hogy csak egy van belőle Magyarországon. A gyártócégnél is prototípusnak számít: ez az első elektromos hajtású, kétmotoros hajó a típusból. Tartson velünk, mert jó eséllyel tátva marad tőle a szája!

A Suncamper 30-as típusú, Electra névre keresztelt hajó egyik különlegessége, hogy a hasonló gyártmányokkal ellentétben jókora a belső tere. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy körpanorámás luxuslakást.

Két szeparált kabinja, illetve teljes értékű konyhája van, egy két főzőlángos gáztűzhellyel, és nagyméretű hűtővel. A tetején egy hat négyzetméteres napozóterasz, míg a hátsó részén egy zárttá alakítható terasz található fürdőplatformmal, és elöl is van rajta még egy terasz

– mondta el a Velvetnek dr. Giber Valéria Olga, a Pannon Yacht Charter Kft. flottamenedzsere és üzemeltetésvezetője, aki körbevezetett minket az újdonságon.

Könnyű vezetni

Az elektromos hajó másik nagy előnye, hogy miközben a Balatonon csak hivatásos jogosítvánnyal szabad motoros csónakokat vezetni, ehhez mindössze sportcélú hajóvezetői engedély kell, mint a vitorlásokhoz.

Két elektromos motor van benne, orrsugárkormánnyal. Annyira egyszerű vezetni, mint egy dodzsemet. Egyetlen ember elegendő  az irányításához és a kikötéséhez.

A családosok viszik

A Suncamper 30-ast leginkább magyar családok bérlik ki egyhetes túrákra, városnézéshez és fürdéshez.

A gyerekek különösen élvezik a napozóteraszt és a fürdőplatformot, a családtagok pedig könnyen elszeparálódhatnak a két kabin miatt. Olyan engedélye van, hogy a legtöbb balatoni kikötőt ingyen használhatja, de akár a Balaton közepén is éjszakázhatnak vele.

Konnektorból tölthető

A hajó akkumulátorai nagyjából 8-10 órát bírnak. Ha lemerülnek, három csatlakozóval (kettő a motornak, a harmadik a fedélzetinek) feltölthetők a kikötőkben lévő 220-as aljzatokról: pár óra, és már mehet is, amerre csak akar.

a SZÁRAZ ADatok

Kabinok száma: 2

Fekvőhelyek: 4+2 fő

Befogadóképesség: 8 fő

Évjárat: 2016

Hossz: 9,50 méter

Szélesség: 2,98 méter

Merülés: 0,45 méter

Víztartály: 200 liter

Szalon belmagasság: 2 méter

a KATAMARÁN SE PITE

A cégnél nem az elektromos hajó az egyetlen kuriózum. A 14+1 fős Lagoon 380-as jelenleg az egyetlen nagyméretű katamarán a Balatonon, amit ki lehet bérelni. Szívesen megnéztük volna a saját szemünkkel, ám éppen kint volt a vízen. 

A katamarán fedélzetén három franciaágyas kabin, két fürdőszoba és egy tágas, körpanorámás szalon található, a hozzá tartozó konyhával.

További extra az elején lévő hatalmas háló, ahová kifeküdhetnek a vendégek, így napozás közben alattuk gyakorlatilag csak a Balaton van.

Kétmotoros kialakítás miatt rendkívül jól manőverezik, képes egy helyben megfordulni. A legtöbb kikötőbe ez is ingyenesen állhat be. 

A száraz adatok

Hossz: 11,55 méter

Szélesség: 6,53 méter

Merülés: 1,15 méter

Súly: 7,26 tonna

Motor típusa: 2 db YANMAR motor

Motor teljesítmény: 2*30LE

Üzemanyag tank: 2*100 liter

Víztartály: 2*150 liter

Szalon belmagasság: 2 méter

Árbóc magasság a vízfelszíntől: 17,32 m

Klasszikus vitorlások

Ha inkább a klasszikus vitorlások hozzák lázba, akkor sincs gond. Ebben az osztályban ugyancsak akadnak különlegességek, amiket elvihet egy körre. A tíz fekvőhelyes, négy kabinos Beneteau Ocean 434 például a legnagyobb, kapitány nélkül is bérelhető, egytestű vitorlás a Balatonon.

A Nemere II. neve önnek is ismerősen csenghet: a több mint fél évszázada épült mahagóni-hajó 57 évig tartotta a Kékszalag időrekordját. Egy másik cégnél pedig a Sirocco nevű 75-ös cirkálót bérelheti ki.

Ebben a kérdésben azért az ár sem utolsó szempont, de azt több tényező befolyásolhatja – emiatt javasoljuk, hogy itt tájékozódjon.

Így lehet hajóskapitány

A felsorolt hajókhoz kedvtelés- és sportcélú hajóvezetői engedély szükséges. Ne keseredjen el, ha nincs ilyenje, mert pár hétvége alatt megszerezhető. Ha pedig már van, de úgy érzi, hogy túl régen szerezte meg, a cég egy gyakorlással egybekötött rövid bemutatót tart a bérlőknek, hogy véletlenül se érje őket meglepetés.