Itt van ez a tó. Közép-Európa legnagyobb tava. A Balcsi, a magyar tenger, latinul Lacus Pelsu, angolul Lake Balaton, németül Plattensee. 77 km hosszú és van ahol 1,3, van ahol meg 14 km széles, így a felülete 594 km2, a térfogata pedig 1,9 km3Ezekkel a száraz adatokkal csak azt akarom mondani, hogy

a Balaton nem egy kerti medence.

Ehhez képest mégis sokak fejében él az a tévhit, hogy a vízben állva, valami meleget érezve azt hiszik, hogy előttük valaki pont ott csurgatott egyet, majd a vizelet ottmaradt, megrekedt az adott helyen, ugyanolyan (a szervezetből távozó, test meleg) hőmérsékleten. Kamu. 

Egy nagyon egyszerű példánál maradva: ha egy pohár hideg vízhez egy kis langyos szörpöt öntünk, akkor a két elem elegyedik, sőt, a hőmérsékletük is kiegyenlítődik.  

A szél miatt, valamint a Föld forgásának köszönhetően ebben a tóban is vannak áramlások. Természetesen nem egy Golf-áramlatot kell elképzelni, de a lényeg, hogy vízben vannak mozgások, így a nap által könnyen felmelegített felszíni réteg helyet cserélhet, vagyis inkább kiegyenlítődhet a talajhoz közeli hidegebb vízzel.