Miből látszik, hogy a magyar tenger fontos szerepet játszik az emberek életében?

Például abból, hogy a balatoni üdüléseket sokan, sokféle módon, generációkon átívelve, meg-megújulva megénekelték már, de még mindig nem unalmas egyik sem. Ettől ilyen menő ez a kis tó. Alapvetően jó ide lejönni. És ha már a lejövésről van szó, akkor a dugóban való nettó szívás adta feszültség elfelejtésére jó, ha van kéznél egy olyan tracklist, amin az összes Balatonra hangolódó örökzöld nóta megtalálható.

KFT - Balatoni nyár

Nem is kell ezt nagyon műelemezni. Laár András zenekara szinte Liszt Ferenc-díjas emlékplakettet érdemlő műgonddal öntötte dalba mindazt, amit a magyarok számára  a nyaralás a jelent. A keserédes felütéstől pedig még inkább magunkénak tudjuk érezni a dalt, ami így a hazaútra is tökéletes választás.  

Kaukázus - Zánka

Kicsit modernebb, és szövegében eléggé elvont stílusban Kardos-Horváth János zenekara már modern fejjel nosztalgiázva állít örömhimnuszt a szocialista időkből megmaradt balatoni életérzésnek.

Kispál és a Borz - Zár az égbolt

Ha már az alternatív zenéknél tartunk, akkor egy Kispál összest is be lehetne tenni, de megmaradva az eredeti koncepciónál, akad egy igazi mélabús balatoni dal, ami annyira magyar, hogy nem is valami mainstream turisztikai csomópont szerepel benne, hanem Balatonszárszó. Mondjuk ez jött ki arra, hogy “Magyarországon.” Ettől függetlenül még hibátlan. Plusz mindenki ismeri, így a kánonban énekléssel sincs gond a hátsó ülésen utazóknál.

Belga - Gyaloglás vége

Elsőre azt hihetnénk, hogy ez nem klasszikus balatoni zene, hanem csak sima sztrádán száguldós nóta, pedig az első versszak igen jelentős része a magyar tengerről szól. Meg amúgy sem maradhat ki egy utazós tracklistből sem…

Na, jó’van. Budapesttől Fűzfőig két kiló, onnantól a parton végig gyök kettő, vagyis gettó. Bűbájos lányokat találunk a parton végig, két hét alatt elérünk a keszthelyi révig.

Belga - Benzinkút

Be kell vallanom, ez a személyes kedvencem. Igaz, olyan szinten semmi köze nincs a Balatonhoz, hogy egy darab település sincs benne megemlítve, mégis a szöveg egy az egybe átadja a családi, nyaralós kocsikázás miliőjét.

De van itt még karcos Bergendy, illetve egy 4F Club sláger, a Balatoni láz, amit Pixa, Stereo Palma és a Wellhello is feldolgozott. Persze elő lehet keresni az anno még a tini magazinokhoz ingyen adott Club Sandwich válogatásokat is. Ön miket hallgat az úton?