Balaton? Na persze!

Ezzel az ars poeticával indult el egy Facebook-oldal, amelynek nem nehéz kitalálni az alapvető mozgatórugóját. A csoport tagjai nem gyűlölik, hanem egész egyszerűen 

tagadják a Balaton létezését.

Ezért is hívják őket frappánsan Balatont Tagadók Klubjának. 

Napról napra változatosan érvelnek a témában, és nincs, amivel el lehetne őket tántorítani elképzelésüktől. Elsősorban a mindenkori kormány propagandájának tekintik, hogy egyáltalán létezhetnek olyan emberek az országban és azon kívül, akik valaha egy percig is hitték, hogy a Balaton egy létező természeti jelenség. 

Úgy éreztük, nem mehetünk el szó nélkül a társaság tevékenysége mellett, úgyhogy most kicsit részletesebben tájékozódhat az ön életét is befolyásoló felfedezésről. 

Na-per-sze-! 

Kezdjük az elején. Létezik egy tó, amelyet mindenki Balatonként ismer, holott van ellene egy teljesen megcáfolhatatlan bizonyíték. Ez a kép:

Na ugye. Az oldal első kommentelőjét már régóta foglalkoztathatta a kérdés, és kapva kapott az alkalmon, hogy egyetértését fejezze ki.

Még szerencse, hogy nincs ott semmink, csak felfújt turisztikai desztináció-promóció, demagóg, a földrajzi nihilizmus határát súroló geológiai állításokkal - mintha azt mondanánk, hogy a Panama csatornánál csúsznak össze a földrészek! Phööö! Megtévesztés, marginális politikai tényferdítés! Nesze neked strand! És hol az igazság?! Az előző generációk elhitték! Minket nem lehet megtéveszteni! Vesszen az angolna!

És ez? 

Ön tudna ezzel vitatkozni? Aligha lehetséges. 

Badacsony? Ugyan már! 

Menjen inkább Velencére!

Szerencsére az oldal kínál egyéb alternatívát is arra az esetre, ha már elindultunk nyaralni egy olyan helyszínre, ahova soha nem fogunk odaérni, meg hát ugye hova is parkolnánk? 

Ez a dal meg nem szól semmiről

Szerintünk ilyen érzés, amikor az ember addig felépített és gondosan dédelgetett világa egy csapásra omlik össze, és megtudja, hogy amit eddig tényként kezelt, az csupán utópia volt. Azt hiszi, hallja ezt?

A nyaralás messze száll, sok emlék visszajár.

Hányszor elmúlt már, de újra vár

A balatoni nyár, balatoni nyár.

Nem. Rosszul hallja. Ebben a dalban csak zene van szöveg nélkül. Átérezzük a csalódottságát. 

Ezek után n em is volt más hátra, csak hogy felkeressük őket, és feltegyük a legégetőbbnek tűnő kérdést a klub létezésével kapcsolatban, azaz, hogy:

MIÉRT? 

Amint választ kapunk rá, önnel is megosztjuk. 

Végezetül szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy ha önt is sikerült az ujjaik köré csavarniuk, és meggyőződéses balatonellenes lett, akkor ezt csinálhatja mostantól rendszeresen, másokkal összegyűlve, vagy otthon a négy fal között, egyedül. Mindenesetre ehhez dukáló esemény is létrejött már, tessék rajta részt venni! 

Mi pedig megyünk a Balatonra. 

Mit gondol? Van Balaton?