A XXI. század a figyelmeztetések évszázada.

  • Vigyázzon, a mogyoró mogyorót tartalmaz!
  • Vigyázzon, ha ön allergiás erre az ételre, akkor ne egye meg!
  • Vigyázzon, ha a fejére húzza a nejlonzacskót, akkor megfullad!

Én 0 és 22 éves korom között minden nyarat teljes egészében a Balatonnál töltöttem a '80-as és a '90-es években, és így utólag visszatekintve úgy érzem, hogy szinte csodával határos, hogy túléltem ezeket a nyarakat, hiszen semmilyen biztonsági intézkedés nem volt még akkoriban.

Például vihar esetén nem jött oda egy sípoló életmentő, hanem ránk volt bízva, hogy mikor fürdünk. Sőt, vízimentő egyáltalán nem is volt! Kedves olvasóink, én 14 évesen felhősödés esetén saját magam döntöttem el, hogy megfürdök-e a térdig érő Balatonban avagy nem! A következő mondatot csak 18 éven felüliek olvassák, de ők is csak akkor, ha erős az idegrendszerük:

Gyerekkoromban direkt megfürödtünk a viharban mindig, mert akkor volt jó hullámzás!

Ma már kiküldenének, a szüleimet meg valószínűleg elvinné a gyámhivatal, hogy nem vigyáztak rám eléggé, sőt, a tudtukkal bementem a vízbe, amikor hullámzott a víz és/vagy esett az eső.

A XXI. század emberétől a jelek szerint már nem elvárható az önálló veszélyfelismerés, de az én gyerekkoromban a szociáldarwinizmus kegyetlen vastörvényei uralkodtak még. Kicsit úgy érzem magam, mintha egy veszélyes dzsungelexpedícióról mesélnék, amikor elárulom, hogy annak idején csak az fogta meg a lépcsőkorlátot, akinek magától eszébe jutott!

Akinek magától nem jutott eszébe, hogy azért van ott a korlát, hogy azt az ember megfogja, az valószínűleg megcsúszott a vizes lépcsőn! 
Kemény idők voltak.

Szerencsére ma már nem ilyen érzéketlen a társadalom, és végre gondolnak azokra is, akik maguktól nem jönnek rá, hogy a vízbe vezető lépcső vizes, következésképpen csúszós lehet, ezért érdemes a korlátban megkapaszkodni. Az ő kedvükért vannak kint ezek a McDonald's-ból ismert sárga táblák a balatonfenyvesi strandon.

A 2016-os helyzettel kapcsolatban az a tapasztatalom eddig, hogy Balatonlellén például továbbra sincs ilyen figyelmeztetés a strandlépcsőn. Ön látott már ilyet?

Ön látott már ilyen figyelmeztetést a Balatonon?