Most, hogy napokon keresztül szívtunk a Balatonon a hideg idő miatt, azt is megpróbáltuk kideríteni, hogy mit lehet csinálni errefelé, ha nem a strandon küppedünk, lángost majszolva és rizlingből vicét kortyolva. Tanulság: erre nagyon fel kell készülni előre, mert különben semmit. Az egész attól függ, kivel, és milyen szálláson tartózkodunk, melyik településen, de biztosan sok pénzt fogunk költeni. Ha nem akarnak dorbézolni, vigyenek könyvet, kártyát, társast, laptopot, dvd-t.

Wellness

Őrült sok wellness-szálloda van már a Balaton körül, ha ilyenbe megyünk, akkor gyakorlatilag nincs probléma. Házon belül rossz időben is lehet úszni, és általában van olyan medencés helység, amelynek egyik fala üveg, szóval még a tóra is rá lehet látni. Aki még a vihar gondolatától is fázik, párolódhat a szaunában, masszíroztathatja magát, szóval vannak lehetőségek. Gyakran tapasztaltuk, hogy nem túl olcsón, de még vállalható áron kínálják a szolgáltatásokat azoknak is, akik nem az adott szálloda vendégei, érdemes tájékozódni.

Bowling, biliárd, csocsó

Balatonszemes nem világváros, de a szabadstrandon prímán el lehetett mókázni, amíg jó volt az idő. Amikor viszont nem, a vendégek a szálloda bowlingozásra, csocsózásra és biliárdra kijelölt termében múlatták az időt. Ezeket persze nem ingyen kapják, óránként-félóránként kell fizetni értük.

Házibuli

Siófokra például többségében fiatalok mennek, és nem annyira a kultúrprogramok kedvéért. A város leginkább a strandról és a bulizásról szól, de ha szutyok az idő, nemcsak a bícsre, hanem a diszkókba sem megy (hiába járják az utcákat reggeltől éjszakáig a klubokat népszerűsítő kocsik). Tapasztalatunk szerint haveri társaságok itt általában nem szállodába mennek, inkább kivesznek egy házat. Rossz idő esetén nem mozdulnak ki, hanem házibulit szerveznek, de hát erre is be kell vásárolni.

Mozi, múzeum

A nagyobb településeken, amelyek nem áldozták fel saját jellegüket a partikultúra oltárán, múzeumokat, mozit, színházat is talál az érdeklődő. Minket például meglepett, hogy milyen sok mozi van a Balatonon - műsoron tartanak régebbi és premierfilmeket is. A programokkal a strandok, nagyobb boltok környékén is lehet találkozni, és például itt online. Színházak ügyében itt érdemes szétnézni, míg a múzeumok itt vannak.

Shopping

A pénzköltés leginkább magától értetődő, és legkevésbé a Balatonhoz kapcsolódó módja: beülni az autóba, elmenni a legközelebbi Tescóig vagy bevásárlóközpontig, és venni néhány, igazából tök felesleges holmit. (Persze elképzelhető olyan helyzet is, amikor borzasztóan fontos dolog bevásárolni.)

Nézni magunk elé bambán

Balatonföldváron, amikor már hisztérikusra fáztuk magunkat, megkérdeztük az ebédünk helyszínéül választott étterem pincérét, hogy mit szoktak itt csinálni a nyaralók ilyen időben. Válaszát szó szerint idézzük: az égvilágon semmit. Szóval megvan ez az opció is, lehet magunk elé meredni , mint a wellness-szálloda vendégei a hallban (el nem hinnék, mint a jóllakott napközisek), vagy elsétálni egy tisztességes kocsmába, kikérni az emlegetett vicét, és hallgatni, miről beszélgetnek a helyiek.

Ez a poszt sem jöhetett volna létre a Gösser nélkül.