Megnéztük a Balaton Operabálját, azaz a 186. Anna-bált: csak nyomokban emlékeztetett a téli operás őrületre, nem voltak celebek és fiatal vállalkozók, akik üvegből isszák a bort, és óriás háttetoválások sem lógtak ki a szorosra fűzött estélyik alól. Üzleti vacsora volt, mely alatt a tévénézők kiválaszthatták a legszebbet a tisztes üzletemberek lányai, feleségei, női közül, a fogások közt pedig az urak megsétáltatták hölgyeiket a füredi parkban, ők megúszták az esőt. Éjfél után kevesen maradtak, ők swingre andalogtak, vagy üzleteltek tovább. Mi hazamentünk, akárcsak a bál szépe. A második udvarhölgy, Szabó Zsófi viszont maradt, mert jól érezte magát Mártha Imrével.

Katt a többi képért!

„Hatalmas meglepetés, nem számítottam arra, hogy én leszek az első. Eddig nem voltam ilyen megpróbáltatáson, pont azért is érintett ennyire érzékenyen. De nem hiszem, hogy szeretnék ezzel foglalkozni” – mármint a szépségversenyzéssel, tudtuk mega győztestől, a 21 éves Frei Nikolettől. A kiskőrösi származású közgazdásztanuló lett a 186. Anna-bál szépe, első udvarhölgye Csida Fanni, második pedig egy igazi celeb, Szabó Zsófi lett.

„A barátom édesapjától kaptuk karácsonyi ajándékba meglepetésként a báli belépőt, mert a család barátja, Halmi Krisztina (az 1986-os bál szépe, a szerk.) elmondásai alapján úgy érezték, hogy ez egy nagyon-nagy élmény, amit szerettek volna velünk is megosztani. A kötelezettségekről még nem tudok semmit, csak a holnapiról” – mondta a Velvetnek a valóban nagyon megilletődött Frei.

Az Anna-bál

Az Anna-bál olyan „táncvigalom”, amelyet hagyományosan Anna napján (július 26.) szoktak rendezni magyarországi fürdőhelyeken. Az esemény egyben a fürdőévad első szakaszának végét jelenti.

A hagyomány szerint Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal.

A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is. Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt Kozma Irma személyében.

Az 1950-es évektől kezdődően az Anna-bál Szépe címet adták annak a lánynak, akit a zsűri vagy a többi vendég a legszebbnek talált a bálban. Az első díj egy Viktoriánus stílusú váza és Erisz almája, a második díj egy Rotschild stílusú váza, a harmadik helyezett díja pedig egy Apponyi stílusú váza, valamennyi a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásában. A kommunista éra alatt az 1980-as évek közepéig az Anna-bál Szépe választás volt az egyetlen országosan is ismert - bár nem hagyományos - szépségverseny, így a győztesek neve minden évben sajtónyilvánosságot kapott.

Forrás: Wikipédia

Az éjféli bál szépe választásig egyébként nem sok minden történt, és mivel a sajtósok nem kaptak jogot arra, hogy leüljenek, rendületlen köröztünk az asztalok között, hogy olyan beszélgetésfoszlányokat kapjunk el, mint például „a tőzsde most erősödik, nyugodtan vegyél” vagy „tudom, hogy nem véletlenül húzták meg a BMW-met, mert igaz, hogy rossz helyen parkoltam, de pont ott van az ő irodája is”.

A nyugodt táplálkozást időnként megszakította a Duna TV élő közvetítése, egy operettelőadás, vagy egy kis kerti séta az estélyis partnerekkel, de éjfélig semmi más. Így futottunk össze a Jóban-Rosszbanos Szabó Zsófival is, aki nem örült felhőtlenül annak az est elején, hogy benne van a legszebb 15-ben: „Imivel jöttem, ez az első ilyen megjelenésünk, büszke rám. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a füredi Anna-bál nem vetekszik semmivel, itt nincsenek celebek, én sem azért jöttem, hogy sztároljam magam, és nem is szeretnék nyerni, mert most végre kicsit nyugi van körülöttem. Ha most megint történne valami, akkor az lenne, hogy na persze, odament, és ő ismert, azért nyerte meg!” – panaszkodott a nemrég CKM álomnővé avanzsált Szabó.

A menü

Welcome drink: Pezsgő, narancslé

Hideg előétel: Virágporos libamájpraliné sárgadinnyén, Sertésszűz ballotine marinált lazaccal, lilahagyma lekvárral, Zsenge saláta maracuja dresszinggel

Leves: Lestyános sült padlizsánkrémleves, füstölt marhanyelves gölödinnel

Főétel: Szarvasgerinc kíméletesen sütve, erdei javakkal burkolva borókás kukorica kanapén, szarvasgombás infúzióval, Tanyasi jérce konfit csicsóka gratinnal, sonkagyűrűvel, zöldspárgás magvas royallal és fügés mustármártással

Desszert: Gránátalmás rebarbarahab réteskosárban, Rákóczi túrós, fagylaltrolád, Kakukkfüves csokoládé mousse torta

Éjféli svédasztal: Sült kacsacomb bajor káposztával, Zöldfűszeres malacrolád kemencés burgonyával, Főtt füstölt csülök meleg tormamártással, Házi vegyes ízelítő, Vegyes sajttál, Gyümölcsoázis, Cukrászínyencségek

A menüért felelt: Szíjártó Balázs

A gyorsan lezavart éjféli bál szépe választáson aztán a színésznő persze harmadik lett, Mártha pedig dagadhatott a büszkeségtől. A hosszú este után (ami persze lehet, hogy csak nekünk tűnt hosszúnak) egész meglepő volt, hogy dobpergés és egyéb hangulatfokozás nélkül osztották ki a győzteseknek a vázákat és ékszereket, majd minden további nélkül folytatódott az evés, immár az éjféli büféből.

Mintha mi sem történt volna, folyt tovább a halk beszélgetés, páran lassúzni kezdtek a bálteremben. Senki nem rúgta le a cipőjét, nem rúgott be, még a nyakkendők sem kerültek le a vendégekről. Éjjel egykor aztán oszlani kezdett a decens tömeg, és a kordonoknál álló nézők is hazaindultak: sokan ugyanis az Anna hotel előtti térről nézték végig az eseményt, pedig a tévében biztos jobban látták, hallották volna.

A Velvet köszöni az estélyi ruhát a Daalarnának, nélkülük nem jutottunk volna be az Anna-bálra. Köszönjük!