Azok a boldog emberek, akik a Balatonnál laknak, rutinszerűen kerülik a hétvégéket Közép-Európa legnagyobb tavánál. Ha nem is áll mögöttünk évtizedes rutin, könnyen kikövetkeztethetjük, hogy nagyot nem hibázhatunk azzal, ha hétköznap látogatunk a Balatonhoz. De mik azok az érvek, amelyek miatt érdemes egy kicsit átszervezni az életünket, hogy belevethessük magunkat a kevéssé vad balatoni hétköznapokba?

1. Irány a Balaton

Az első feltűnő különbség már az utazás legelején megmutatkozik. Kimarad a szokásos taktikázás: vajon akkor járunk jobban, ha azonnal munka után indulunk, mondjuk 5-kor, vagy ha várunk egy kicsit és később hajtunk fel a rettegett autópályára. Korábban meleg van, ha viszont később indulunk, rövidebb nyaralásra kell számítanunk, és természetesen mindkét esetben bedugulhatunk a sztrádán. Csakúgy, mint szombat reggel. Ellenben teljesen mindegy, hogy kedden 10-kor vagy szerdán 9-kor indulunk, nagy mosollyal az arcunkon roboghatunk a kiszemelt végállomás felé.

2. Parkolás

Ha az emberek azon elenyésző csoportjába tartozunk, akinek nincs vízparti telke, vagy ismerőse, aki rendelkezik ilyennel, előfordulhat, hogy kocsival vagyunk kénytelenek a strandra menni. Hétköznap abban a meglepetésben lesz részünk, hogy találunk parkolóhelyet, és nem is akárhol, hanem ott, ahol szeretnénk.

3. A parton

Ha már sikeresen megérkeztünk a partra, újabb döbbentet vár ránk: találunk helyet a törölközőnknek. Még a szuperelegáns, lépcsőhöz közeli, forró köves napozórészen is. Természetesen ebben az esetben a törölköző nem elegendő, mert a kő feltöri a fenekünket.

4. Étkezde

Csakúgy, mint az előszezonban, hétköznap is könnyűszerrel be lehet férni még a közkedveltebb vendéglőkbe is. A part menti büfékben van ülőhely, és nem kell sorba állni a pultnál.

5. Budapest felé félúton

Amellett, hogy gyarló az ember, még azt is mondják: a legszebb öröm a káröröm. Ezt könnyedén átérezhetjük, amikor péntek este barnán és fitten suhanunk hazafelé az M7-esen, és mellettünk meg sem moccan a Balatonra tartó kocsisor.