Roppant aljasak idén a balatoni szúnyogok: a szabad szemmel alig észlelhető vérszívók hangtalanul környékeznek, észrevétlenül csípnek, és nagy, vörös foltot maguk után hátrahagyva távoznak. Június második hétvégéjén szereztünk erről személyes tapasztalatokat, mint azt az alábbi fotó is mutatja. (A foltok az ötödik nap után már csak néha viszketnek, és alig észrevehetők.)

Az MTI szerint tavaly körülbelül 20 millió forintot költöttek szúnyoggyérítésre (a szakszóról az irtásra kell asszociálni), idén ennél többet fognak. "Folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5-10 nappal az után fejlődnek ki az egyedek, hogy ez a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is; ha ez több óránként 60-70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés."

A Balatonnál már volt három biológiai irtás, a kémiaira azonban még várni kell, a tervezett június 22-23-i időpont helyett néhány nappal később kezdik meg a kémiai irtást, tájékoztatta a Balatoni Szövetség titkára az MTI-t. Lázár János azt is elmondta: mintegy 80 milliós keretből dolgoznak, ennek elégnek kell lennie az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeire. "Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, az idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt."

Pusztulj!

A szúnyogok, amellett, hogy eléggé szívósak, költözködnek is: mint az Index is írta korábban, az eddig a trópusokon honos tigrisszúnyog Európában is felbukkant. Arról, hogy a Balatont ez mennyiben érinti, sajnos nincs információnk, de legyenek óvatosak. Korábban már szóltunk a szúnyogriasztó telefonos alkalmazásokról, bár még mindig a szúnyogriasztós olajok, gyertyák, füstölők, illetve a bőrre kenhető, megelőző jellegű készítmények tűnnek a legésszerűbb megoldásnak.

 000 73963510DM005 West Nile Vir

A fogyasztok.hu cikke szerint házilag is alkothatunk szúnyogűzőt. Például, ha fél narancsra szegfűszeget szórunk, majd alkohollal öntjük le (gondolkozott valaha, miért nincs szúnyog karácsonykor?). A porrá tört szegfűszeg magában is remek. Vagy helyezhetünk ecettel átitatott kendőt a szobába, mert ez is távol tartja a vérszívókat. Esetleg magunkba helyezzünk (=együnk) fokhagymát, mert a bőrön keresztül párologva az is jó. A sioport.hu szerint a dögök a levendula, a kámfor, a rozmaring, a kakukkfű és a borsmenta illóolajától is elmenekülnek.

Késő bánat

Ezek azonban mit sem érnek, ha már megcsíptek a nyomorultak, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, arra az esetre, ha így járt. A SióPort szerint "a szúnyog csípése enyhén lúgos kémhatású, ezért hasznos, ha szúnyogcsípés helyét enyhe ecetes vízzel, citromos vízzel, vagy a svédkeserűvel mossuk le. A csípésre csepegtethetünk forró viaszt, amely csökkenti a fájdalmat és a gyulladás kockázatát is. A hígított szalmiákszesz, illetve a hagymalé, vagy a nedves só alkalmazása is ismert. A csípés helyét bedörzsölik petrezselyem zöldjével, vagy szegfűszeg olajjal, illetve borecetes borogatást, szódabikarbónás vízzel, vagy nyers reszelt krumpliból készült pakolást is alkalmaznak."

Egyébként, mint minden allergiás reakcióra, erre is használhatunk kalciumot, és a szokásos hűsítő géleket (pl. Fenistil). Urban:eve szerint a porrá tört aszpirin és a víz kombinációja is hatásos, nem különben a mentolos fogkrém, a banánhéj belseje, az ammónia, illetve a levendula és a teafaolaj keveréke.

Szóval?

Ha túl soknak találta a fenti bevált tanácsokat, összefoglaljuk: hozzon ki mindent a kamrából és a fürdőszobából, és helyezze el a lakás különböző pontjain. Ha megcsípték, kenje magára mindezt.