Tihanytól körülbelül 15 km-re található az északi part egyetlen nudista strandja a Levendula Naturista Kempingben, Balatonakalin a mólónál. A kemping bejáratánál harmincas nő segít eligazodni a napi belépő kifizetésekor (900 Ft), és elmondja, mit, merre találni. A bejáratnál jobbra egy légkondicionált iroda található, mellette egy étterem és egy bolt, a boltban hűtött gyümölcsöt is kapni, ami a 38 fokos melegben a luxus maga. A parcellákon lakókocsik, sátrak, mobilházak állnak, mindegyikben laknak, teltház van.

Az egész kemping nádasokkal van teli, a strand rész is nádasokkal körülölelt, ráadásul elég messze van Akali többi strandjától ahhoz, hogy senki ne lásson oda. A parton pihenő naturisták kedvesen segítenek eligazodni, hol is lehet úszni, a parton több horgászbot is a vízbe lóg, így az úszás dolog nem tűnik annyira egyszerűnek. Egy nyugdíjas korú német nénike még azt is elmondja, vegyek fel papucsot, mert messzebb van a strand rész. Körülbelül 10 métert kell sétálni az úton, balra a fák árnyékában olvasó, alvó középkorúakat látni meztelenül, a stégen egy-egy ember napozik csak, és úgy tízen úsznak a Balatonban vasárnap délután 3-kor. A víz 120 cm, kevesen vannak, csönd van és nyugalom, szinte hallani a szitakötők szárnysuhogását – ilyenről csak álmodozik az ember a siófoki strandon. A vízben gyerekek is úszkálnak, nagypapák és anyukák is. A naturisták közt a huszas, harmincas korosztályból is vannak, de a többség a nyugdíjas külföldiekből áll. A Balaton partján végig hatalmas, lombos fák állnak, szinte kivétel nélkül ezek árnyékaiban pihen mindenki – néha egy-egy horkolás zavar bele a csendes beszélgetésekbe. Az egyik fűzfa árnyékában egy ötven körüli nő masszíroz egy masszázságyon, gyakorlatilag rendületlenül csinálja több órán át. A parton olyan nővel is találkoztam, aki pedikűröztetett, és olyannal is, aki a hűtőből kivett házi sütijét kínálta körbe. Természetesen mindezt meztelenül, az alapvető nudista szabályokat betartva.

A kemping makulátlanul tiszta és rendezett, kellően el van választva a kíváncsiskodóktól, az itt pihenő naturisták kedvesek és illemtudók: senki nem bámulja más elsődleges vagy másodlagos nemi szervét, egymás szemébe nézve beszélgetnek könyvekről, receptekről, unokákról, fociról, és mindenki ügyel a higiéniára.