horoszkóp

Balatonakali: Már csak három gyermek van kórházban

MTI
2012.07.22. 10:59

Már csak három gyermek van kórházban abból a tizenötből, akit egy Balatonakali táborból szombaton vittek be hányás és hasi panaszok miatt; vasárnap várhatóan ők is hazamehetnek – mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap.

Pápai Enikő közlése szerint az ajkai kórházból már szombaton hazaengedték az ott ápolt négy kisgyermeket, a veszprémi kórház gyermekosztályán még hárman vannak. Hozzátette: a megbetegedések pontos okáról még nincs információja, a laboratóriumi vizsgálatok eredménye leghamarabb hétfőn lesz ismert. Az továbbra sem valószínű, hogy ételtől betegedtek meg a gyerekek.

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati osztályának ügyeletes orvosa azt közölte, hogy a gyermekek nagy része infúziós kezelésre szorult, de  még az osztályon lévők is jól vannak.
Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató vasárnap az MTI-nek azt mondta: a vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyhából származott. Közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem.
Kiemelte, hogy a hatóság szakemberei szerint az ételeket megbízhatóan friss alapanyagokból készítették, és ezt az előírások szerint írásos dokumentumokkal is igazolni tudták.
A Dörgicsei úti táborban nyaraló 187 gyermek közül szombaton tizenöt kisdiákot szállítottak kórházba, a többiek a turnusváltás után még aznap hazamentek.
A gyermekek többségénél hányás fordult elő, hárman pedig hasmenésre panaszkodtak, a mentők a 10-12 éves gyermekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak.
A kétszáz férőhelyes ifjúsági szállást szombaton két hatóság szakemberei is ellenőrizték: járványügyi vizsgálatot végzett a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, míg a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság higiéniai szemlét tartott.