Aknavető gránátot, más néven szárnyas aknát találtak Balatonlelle strandján a 80 centiméteres vízben szombat délben, a parttól mintegy 200 méterre. A környéket a tűzszerészek megérkezéséig a rendőrség biztosítja – mondta Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. Az iszapból 10 centiméterre kiálló gránátot, amelyre a Balatonlelle nagymólójától 500 méterre nyugatra eső vízterületen találtak rá, a vízi rendészet kiérkező járőrei azonosították.

A környéket a vízben 200-250 méteres sugarú körben, a parton 50 méteres sugarú körben kiürítette a rendőrség a tűzszerészek egy-másfél órán belül várható megérkezéséig. Ők a szárnyas akna állapotától függően döntenek majd arról, hogy azt elszállítják vagy a helyszínen megsemmisítik.

Június 23-án már ki kellett egyszer üríteni a balatonlellei strandot egy világháborús robbanószerkezet miatt. A tóban egyébként még sok háborús maradvány fekszik, erről korábbi cikkünkben olvashat, ezért is akadnak rá mostanság annyi aknára és gránátra.